Să râdem de ei, cum râd și ei de noi!

0
141

Unde este „infrastructura gunoieră”?

Atât de bine stăm cu gestionarea gunoaielor în Maramureș încât în lista defalcată a impozitelor de plătit la început de an (ca orice cetățean responsabil ce vrea să beneficieze de reducere, dar și să dea un orizont propriei administrații locale), jumătate din sumă o datorăm pentru salubrizare. Evoluții? Stăm tot așa, cum știți, cu depozitul din Sârbii Fărcașei. Avem drum și atât, spre cel de la Arieșu de Pădure.
Dar nu doar locul contează, ci și transportul. Ni se șoptește în cască… cică situația e așa pentru că unii câștigă fabulos din transportul gunoiului la dracu-n praznic. Bine, bine, dar unde ni-s utilajele gata achiziționate, în proiectul cu Sârbii Fărcașei? Le-am găsit… unele își duc obștescul sfârșit într-o curte de pe strada Sudului, în zona gării de sud a Băii Mari. Alături de o parte din clopotele de gunoi multicolore. Stau… Însă ne-am amintit că nu doar județul a cumpărat utilaje pentru gunoi, ci și o seamă de localități, de administrații locale, au aplicat și au câștigat proiecte de gen. Unde-s?

Ne apucăm, întrebăm, scotocim. Ale orașului Târgu Lăpuș sunt în activitate, prestează pentru oraș, pentru satele aparținătoare și pentru comunele din jur care au cerut sprijin. În alt oraș, mai de pe Someș, aflăm că gunoierele, contemporane cu cele lăpușene, 3 la număr, sunt deja casate, bine mersi. La fier vechi! Inițial, acele utilaje deserveau zona, cu succes. În vecinătatea orașului, în comună cu primar ce avea soție contracandidată la primăria orașului (toate la timpul trecut…), se cumpărase propria gunoieră, ca să nu apeleze la oraș. Sigur, fiind veche, a func­ționat cât a funcționat apoi a ajuns la casat, la fier vechi. Culmea, alături de cele noi ale orașului!

Egalitate, dar nu în sex, da?

Un tânăr și verde parlamentar al nostru, al Maramureșului, ne explică legile, cum le vede el. În cazul de față, e vorba de minorități sexuale. Și zice el așa:
“Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că familiile de același sex trebuie să fie recunoscute și protejate legal de toate statele din cadrul Consiliului Europei, inclusiv de România. România nu poate respecta decizia CEDO deoarece încalcă Constituția țării. Conform constituției noastre – este imposibil! ARTICOLUL 48 din Constituția României: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți… Noțiunea “soți” ne explică dicționarul limbii române – cele două persoane de sex opus unite prin căsătorie.”
Și zice el că, mulțumită DEX, a rezolvat, NU SE POATE.
Dar iată, mai sunt și alte legi în vigoare.
“România este membră a Consiliului Europei și a ratificat Convenția privind drepturile omului la data de 20 iunie 1994, asumându-și astfel obligația de a respecta deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului. Dar legislația asta trebuie citită, toată. NU de alta, dar Potrivit art. 288 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), pentru exercitarea competențelor Uniunii, instituțiile adoptă regulamente, directive, decizii, recomandări și avize, toate acestea constituind acte juridice. Actele juridice europene care au caracter obligatoriu (regulamentele, deciziile și directivele) sunt adoptate la nivelul Uniunii prin proceduri legislative (procesul decizional european). Astfel, directivele UE se asumă din punct de vedere al competenței instituționale încă din faza de proiect, iar toate implicațiile lor juridice, economice, sociale etc. trebuie să fie clar reprezentate și temeinic evaluate, din timpul procesului decizional UE, în contextul promovării pozițiilor naționale asupra acestora. Transpunerea directivelor trebuie demarată cel târziu la momentul publicării directivelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. După publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a actelor legislative UE, acestea intră în vigoare (de regulă, în cea de-a douăzecea zi de la publicare)”. Deci? Cum facem? Alegem ce ne convine din legi?

No News is good news • Maramureșul e fruncea, doar n-o știm noi

“Am văzut recent un reportaj de la Târgul de Turism din Madrid, cel mai mare din lume. Din păcate nicio vorbă despre Maramureș, nicio ima­gine, ceva, orice … batăr un clop de lăsau pus pe undeva pe acolo” – ne zice cu haz un parlamentar de Maramureș.
Și tot el, în altă postare: “Am aprobat astăzi, în ședința Comisiei Economice, proiectul de lege privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin dintre Statul Român și Nuclearelectrica SA pentru finalizarea lucrărilor la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. Statul român va asigura garanțiile financiare privind împrumuturile necesare derulării investiției precum și apa grea și octoxidul de uraniu necesare primei încărcături de combustibil nuclear”.
Superb! Doar că asta se tot face de vreo 30 de ani, de ne râde tovarășul președinte/prim secretar și comandant al Forțelor Armate, din mormânt, de când ne tot apucăm.

Geme sacul de promisiuni

Senatorul maramureșean despre care presa centrală zice c-ar fi în topul contractelor cu Statul ne explică ce râu de lapte cu miere va fi anul acesta.
“Anul 2023 va fi unul mai bun, mai prosper și mai stabil financiar pentru toate categoriile de cetățeni datorită măsurilor care au intrat în vigoare din 1 ianuarie și de care vor beneficia circa 12 milioane de români: Creșterea salariului minim de la 2.550 la 3.000 lei; Creșterea salariului minim în construcţii de la 3.000 la 4.000 lei; Creșterea alocaţiilor pentru copii cu 5,1% – peste 3,5 milioane de beneficiari; Creșterea punctului de pensie de la 1.586 lei la 1.785 lei; Creșterea pensiei minime; Sprijin pentru pensionarii cu venituri mici” etc., nu de alta dar nu mai putem suporta atâta bunăstare, e apăsătoare deja.

Toți cu și despre Eminescu

Toată lumea se pricepe la Eminescu, nu? Toți o iau personal, doar e poetul nostru. Național. Un fost politician maramureșean, plecat pe meleaguri îndepărtate, ce tocmai ne anunță că vine acasă, sperăm că nu înapoi în politică, și-l asumă și el pe Eminescu. De ziua poetului, unul dintre citatele alese a fost: “Cel ce nu e în stare a se iubi pe sine, nu e-n stare a iubi pe nimeni”.
Minunat. Doar că ni-l amintim pe politician, că i se potrivește perfect. Cum nu ieșea el din casă, în perioada de glorie, fără a fi fost văzut de coafeză. Cu pantofii perfect lucioși. Cu mașina cât de mare, ca să confirme bancurile. Welcome back, Mr. D!

Această material este un pamflet şi trebuie tratată ca atare. Libertatea de exprimare a presei beneficiază, conform art. 255 Cod civil, de o protecție suplimentară, măsurile provizorii preconizate neputând opera împotriva jurnaliștilor decât în situații excepționale: prejudicii grave, atingerea dreptului la viață privată, evident nejustificată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.