Crâmpeie din viața arhiepiscopului Justinian Chira • Amintiri… mărturii

0
57

“Toată viața arhiepiscopului Justinian e un sfat, a fost o lecție, o trăire pentru noi”, accentuează părintele Nicolae Florin Thira de la Biserica Ortodoxă “Nașterea Domnului” din Baia Mare. Preotul își amintește că, de la Vlădica Justinian a învățat să iubească mai mult oamenii, să prețuiască lucrurile din jur, să se bucure de natură, conștientizând câtă înțelepciune a așezat Dumnezeu în întreaga creație.

“Tot ce sunt eu azi, modul de a gândi, de a făptui, de a înțelege lucrurile le am de la el. De la dânsul, noi, cei care i-am stat alături, am învățat să prețuim lucrurile și oamenii. De exemplu, lucruri ce nouă ni se par banalități, el le privea în profunzime. Mergând odată spre Rohia zicea, uitându-se la ștergătorul de parbriz: părinte Nicolae, eu mă gândesc la acest ștergător de parbriz. Cineva s-a gândit la el. Iată, noi mergem în niște condiții extraordinare. Ce înțelepciune a dat Dumnezeu omului, astfel încât omul dă poruncă unor materiale neînsuflețite și ele ascultă de ceea ce spune omul. Iată ce înțelepciune a dat Dumnezeu omului. Cândva mergeam cu căruța la Rohia. Călătoream și o zi întreagă până la mănăstire. Acum mergem în toate condițiile. Ce binecuvântare! Sunt lucruri la care noi nu ne-am gândit. De la dumnealui am învățat să prețuiesc natura. Ne spunea: vezi, părinte Nicolae, aproape toată viața mea mi-am petrecut-o în pădure, adică la mănăstire și tot nu m-am săturat de pădure. Uită-te ce frumusețe, uită-te ce culori, ce poezie. Și atunci, ca și cum ai lua un văl de pe ochi, începeam și noi să vedem lucrurile în profunzimea lor. Te lumina, te învăța, te încredința de un oarecare lucru”, a adăugat preotul Nicolae Thira.
Ierarhul maramureșean era caracterizat de seriozitate în tot ce făcea și spunea. Chiar și în glumele sale exista acel dram de seriozitate, pentru că părintele Justinian avea grijă să nu supere pe cineva chiar și cu un singur cuvânt. “Avea și un simț al umorului bine dezvoltat, un umor duhovnicesc. Nu era niciun cuvânt nelalocul lui. Erau glume duhovnicești care aveau țintă să te înțelepțească, să te învețe ceva, să te lumineze. Acesta era stilul lui de a glumi”, a punctat părintele Nicolae Thira.
(va urma)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.