Râurile din Maramureș continuă să fie rampe de gunoi?!

1
123

Spre marea noastră disperare, poate şi a dumneavoastră, Maramureşul geme iar şi iar de gunoaie. Sunt peste tot, oriunde întorci privirea. Dar, mai ales, în natură. Se petrece în fiecare primăvară, dar, în câte un an, este dincolo de puterea de înţelegere.

2023 e un asemenea an, râurile sunt adevărate rampe de gunoi, deşi nu are logică: atâta vreme cât plăteşti salubrizare (vrei, nu vrei…) şi vine maşina să-ţi ia gunoaiele de la poartă, ai containere dedicate pentru fiecare tip… de ce le-ai mai duce la râpă, la râu? Doar tot atât plăteşti şi nu ai de făcut niciun efort.
Or… în cazul în care sunt oameni care nu plătesc salubrizare, din varii motive, atunci responsabilitatea e a primarilor! N-au decât să-şi asume urmările!
Pe de altă parte, e oarecum nedrept să dai vina pe edili… cum să amendezi o comună unde gunoaiele vin, evident, din amonte, pe râu, doar nu le-au dus în sus pe apă şi le-au agăţat în tufe?
E cazul Defileului Lăpuşului, dar şi al râurilor Ruscova și Iza. Apoi, sunt comunităţile de romi, de unde curg gunoaie neîncetat, exemple fiind Ponorâta sau Calea Mireşului, dar nu numai.
La momentul potrivit, vom face o hartă a gunoaielor, dacă e cazul. Deocamdată, constatăm că se aruncă gunoi haotic. Nu numai pe râuri. Între Ciolt şi Buteasa, la o ruptură de drum, umplutura din aval se face acum cu… gunoaie, nu cu pământ. Dealul Pietriş geme, în continuare, de mizerii aruncate din maşină. Trecătorile, fie Hera, Huta ori de la Boiereni spre Măgoaja, sunt “destinaţii” perfecte pentru gunoaie, deşi un singur neuron şi o ţâră de omenie (n.r.- care e unitatea de măsură a Bunului-Simţ?) ar arăta că acolo, la intrările în judeţ, sunt adevăratele cărţi de vizită a Maramureşului!
Şi în zonele turistice. Cum să duci, acum, un turist în Defileul Lăpuşului fără să-l îngreţoşezi şi îndepărtezi definitiv?
Singura veste bună (suntem ironici, evident) este că au apărut şi puncte de odihnă, în locul refugiilor, acolo unde este aruncat mobilier.
Numai duminică, într-o plimbare simplă, căutând anume flori prin Ţara Chioarului, am găsit, în peisaj, două canapele aruncate, în locuri diferite!

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.