Meseria de asistent maternal, la mare căutare în Maramureș

0
181

Cunoscuţi pentru dărnicia şi altruismul lor, maramureşenii continuă să se orienteze în număr ridicat spre meseria de asistent maternal profesionist.
Deşi, statistic, numărul cererilor depuse pentru obţinerea atestatului de asistent maternal e în scădere, oficialii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş observă, în continuare, un interes crescut pentru acest domeniu. La finele lunii ianuarie 2023, la nivelul judeţului Maramureş, 325 de copii se aflau în grija asistenților maternali profesioniști.

• 79 de asistenți maternali au în îngrijire doi copii

Anul trecut, la DGASPC Maramureş, au fost depuse 58 de cereri pentru obţinerea atestatului de asistent maternal profesionist. E o diminuare a numărului solicitărilor, ţinând cont că în 2020 au fost înregistrate 87 de cereri, iar în 2021 au fost depuse 80 de cereri. Totuşi, numărul asistenţilor maternali e în creştere. Astfel, dacă în 2021, în evidenţele DGASPC Maramureş, figurau 288 de asistenţi maternali, în 2022, numărul acestora a ajuns la 290. În județul Maramureș sunt doi asistenți maternali care au în îngrijire câte 3 copii, iar 79 de asistenți maternali au în îngrijire 2 copii.
„În anul 2022, au fost plasați la asistent maternal profesionist 81 de copii, dintre care 57 copii proveniți din familia naturală; 6 din unitatea sanitară; 16 din sistem rezidențial și 2 din familia de plasament. La sfârșitul lunii ianuarie 2023, 325 de copii se aflau în grija unui asistent maternal profesionist”, a punctat Alina Coste Mădăras, directorul general al DGASPC Maramureş.

• proiect pentru dezvoltarea reţelei de asistenţi maternali

Numărul asistenţilor maternali ar urma să crească în viitor, având în vedere că, la nivelul DGASPC Maramureş, se derulează un proiect prin care se urmăreşte tocmai dezvoltarea rețelei de asistenți maternali, precum și identificarea, recrutarea și angajarea persoanelor aparținând grupului țintă.
„Prin intermediul proiectului ”TEAM UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, derulat de către ANPDCA, există posibilitatea de a evalua, recruta și angaja noi asistenți maternali profesioniști. În anul 2023, se va organiza un curs pentru formarea inițială a solicitanților de asistență maternală, pentru care a fost demarată procedura de evaluare”, a mai spus Alina Coste Mădăras.
De precizat că solicitantul care dorește să dobândească atestatul de asistent maternal profesionist formulează o cerere către furnizorul de servicii, la care anexează documente doveditoare (copii după actele de stare civilă și după actele de studii, cazier judiciar). Cererea va menționa, în mod obligatoriu, numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiții optime de îngrijire, grupa de vârstă şi se­xul acestora, precum şi disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap/ dizabilități, infectați HIV sau bolnavi SIDA.

• evaluare inițială, program de formare, atestat

Procesul de evaluare inițială se desfășoară pe parcursul mai multor vizite la domiciliul solicitantului și este efectuat de către personal de specialitate cu responsabilități în recrutare, evaluare, instruire și monitorizare AMP.
În procesul de evaluare inițială se urmărește ca solicitantul să îndeplinească: condiții materiale: solicitanții trebuie să aibă drept de folosință asupra locuinței (demonstrat cu acte); starea de sănătate a solicitantului, precum și a tuturor celor care locuiesc împreună cu acesta trebuie să fie bună, fără afecțiuni medicale care pot afecta capacitatea de îngrijire a copilului plasat; aptitudini parentale/profilul moral.
Ulterior, solicitanții vor participa la un program obligatoriu de formare, cursurile de formare profesională având o durată de minimum 60 de ore. Cheltuielile pentru organizarea cursurilor sunt suportate de către furnizorul de servicii sociale de tip familial.
În urma analizării documentației înaintate și a audierii solicitantului, Comisia pentru Protecția Copilului decide cu privire la acordarea atestatului.
Atestatul de asistent maternal profesionist se eliberează pentru o perioadă de 3 ani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.