O băimăreancă, în Consiliul Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie

0
177

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a semnat ordinul de numire a membrilor Consiliului Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie (COSIT). Acesta reunește cei mai buni cercetători și experți români din domeniile științei și tehnologiei, aflați în centrele puternice de ino­vare ale lumii. Printre ei se află și dr. Ioana Cozmuța, originară din Baia Mare.
Consiliul este un organism independent, onorific și consultativ, care va sprijini elaborarea strategiilor, politicilor publice și programelor guvernamentale care pot transforma România într-una dintre țările cele mai inovatoare și competitive. Activitatea principală a COSIT constă în a formula recomandări strategice pentru dezvoltarea cercetării, inovării și tehnologiei în România, bazate pe analiza tendințelor globale și a bunelor practici din alte țări.
Consiliul va lucra în echipe specializate la recomandări de politici publice, analize comparative ale tendințelor și evoluțiilor globale, conferințe și consultări cu alți actori relevanți.
Membrii COSIT, numiți pentru un mandat de doi ani, au fost selectați urmare procesului de recrutare lansat la data de 27 decembrie 2022, când MCID a publicat pe pagina de internet a instituției apelul deschis de candidaturi.
Printre cei selectați este și dr. Ioana Cozmuța, fondatorul și directorul executiv al G-SPACE Inc, o companie de Nou Spațiu Cosmic din Silicon Valley, dedicată furnizării de producție în spațiul cosmic prin intermediul unei platforme digitale IA.
Un antreprenor în serie și un lider de Nou Spațiu Cosmic cu peste 20 de ani de experiență în domeniul tehnologiei spațiale, Ioana a lucrat la misiuni NASA precum Stardust și Mars Science Laboratory și Constellation Orion și a contribuit, de asemenea, la accelerarea dezvoltării economiei pe orbita joasă a Pământului.
Dr. Ioana Cozmuța este membru ales al prestigioasei Academii Internaționale de Astronautică, face parte din Comitetul Consultativ al Laboratorului Național American al Stației Spațiale Internaționale și furnizează servicii de diligență pentru investiții spațiale.
Totodată, dr. Cozmuța este un vorbitor TEDx și un lector frecvent despre Noua Economie Spațială. Ioana deține un doctorat în fizică de la Universitatea Groningen din Olanda și două studii postdoctorale la CALTECH și la Universitatea Stanford din SUA.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.