Hramul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare

0
840

Duminică, 4 iunie 2023, praznicul Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea sau Rusaliie, a fost mare sărbătoare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare, prilejuită de sărbătoarea hramului „Sfânta Treime” a locașului de închinare, care se prăznuiește luni după Rusalii, dar se în situația de față, se ține mai repede cu o zi, adică în ziua Pogorârii Sfântului Duh. Așadar, în această zi de Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în sfântul locaș de închinare, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, în biserica cea mare a Catedralei, aflată în fază de pictură și pentru acest praznic împodobită frumos cu flori și tei.

           „Praznicul Cincizecimii sau sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt este împlinirea făgăduinței Mântuitorului făcute înainte de Sfintele Sale Pătimiri, în cuvântarea de despărțire și înainte de Înălțarea Sa la Cer. Și anume „Voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va trimite, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede. Acela, venind, vă va învăța tot Adevărul.” Acest miracol sfânt, această dumnezeiască făgăduință s-a împlinit la 50 de zile după Înviere și la 10 zile după Înălțarea Domnului la Cer în cetatea Ierusalimului, unde evreii erau adunați pentru

Comemorarea primirii Legii de către profetul Moise pe Muntele Sinai. Erau mulțimi mari de pelerini și în această atmosferă Dumnezeu își împlinește făgăduința și Duhul Sfânt, în dimineața cincizecimii, Se pogoară peste Sfinții Apostoli, care devin din simpli, înțelepți și inspirați, din fricoși devin curajoși și se îmbracă cu putere de Sus și rostesc cuvânt în fața poporului prin gura lui Petru, care, drept urmare, a lucrat în inimile credincioșilor și peste 3.000 de suflete s-au botezat, au primit botezul în numele Preasfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh, și au devenit prima Biserică creștină, prima comunitate și Bisterica istorică. De praznicul Cincizecimii, creștinii vin în număr mare la sfintele biserici, pentru că Îl cinstim pe Domnul de Viață Făcătorul, Cel care i-a inspirat pe prooroci, Cel care i-a împuternicit și întărit pe Apostoli, Cel Care sfințește pe tot omul ce vine în lume, făcându-l fiu al lui Dumnezeu după har, Cel ce se dăruiește păstorilor Bisericii și, prin lucrarea Duhului Sfânt, devin alți oameni. Rugăciunea ce se rostește la hirotonie, Dumnezeiescul har, Cel ce pe cele neputincioase le vindecă și pe cele cu lipsă le împlinește, îl transformă pe tânărul teolog fiu al Bisericii, în slujitor, în sacerdot, și devine alt om, altă conștiință, altă lucrare, altă putere. El simte că s-a petrecut cu el un lucru minunat, dar nu-și dă seama cum. Vede că are altă putere în lucru și altă dorință de a împlini voia lui Dumnezeu și aceasta spre bine, slava lui Dumnezeu și binele Bisericii. De aceea, în această zi Îi mulțumim Mântuitorului Iisus Hristos pentru toate darurile pe care le-a trimis în lume prin Pogorârea Duhului Sfânt asupra Bisericii, asupra poporului lui Dumnezeu și asupra clerului. La Catedrala noastră Episcopală „Sfânta Treime” solemnitatea prăznuirii hramului, a Pogorârii Duhului Sfânt, este într-o atmosferă plină de binecuvântare, de lumină și har. Am slujit amândoi ierarhii pentru frumusețea și măreția acestei sărbători, pentru clerului și a credincioșilor, și am dat slavă lui Dumnezeu pentru venirea sfintei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia, din Muntele cel Sfânt, pentru binecuvântarea și bucuria credincioșilor, și am dat slavă lui Dumnezeu pentru că cerul și pământul s-au umplut de har, de pace, binecuvântare, de lumină și de sfințenie și slavă. Duhul Sfânt, Pogorându-Se, a umplut pământul de fii ai lui Dumnezeu și Cerul de Sfinți. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

           Marea bucurie a sosirii celor doi ierarhi în partea de sus a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, a fost urmată de solemnitatea Sfintei Liturghii solemne, oficiate în prezența a peste 3.000 de credincioși, câți încap în biserica de sus, cam tot atîția câți s-au botezat în ziua Pogorârii Duhului Sfât asupra Sfinților Apostoli ca urmare a cuvântării pline de har a Sfântului Petru.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ eparhial, Arhim. Pantelimon Ilieș, de la Mănăstirea Rohia, Protos Serafim Bilț, eclasiarhul sfântului locaș, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, slujitorii Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”: Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector școlar pentru Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Ionuș Pleș, Pr. Adrian Morar, Pr. Dr. Valeriu Vana, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizareaa tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Dumitru Botiș, inspector eparhial social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap, șeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Arhid. Ioan Onuț Păcurar, Diac. Vasile Petru Bud, Diac. Vlad Nechita, Diac. Alexandru Cupșinar, Ipod. Vasile Pop.

           Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Simionca, și Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois.

Între persoanele oficiale am remarcat pe senatorul Dan Ivan, Arhic. Dorel Cordoș, autorul frumuseții eclesiale în lemn a Maramureșului, cunoscutul interpret Grigore Leșe, Ing. Mircea Lețiu, cel care se străduiește ca în fiecare an să ajungă, în aceeași zi, în eparhiile din Transilvania, Sfânta Lumină sosită din Cer în Sâmbăta Mare la Ierusalim.

Cuvântul de învățătură

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, a vorbit despre Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Mântuitorului în Duminica Cincizecimii, trimis de Tatăl la 10 zile de la Înălțarea la Cer a Mântuitorului.

„Cincizecimea este unul din cele mai importante praznice și sărbători ale calendarului bisericesc din timpul anului. De fapt, este momentul nașterii sau întemeierii Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Biserica lui Hristos adevărată este una singură, că unul este Dumnezeu. Care este Biserica aceea? Cea care are Duhul Sfânt. Și care are Duhul Sfânt? Cea care este fidelă învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos. Și care este ea? Biserica noastră, Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, care de peste 2.000 de ani, nici o iotă, nici o cirtă n-a lăsat în dreapta și-n stânga. Vedeți și astăzi. Veniți la biserică pentru că simțiți Duhul lui Dumnezeu, Care S-a Pogorât în Duminica Rusaliilor, vă șoptește în taina sufletului dumneavoastră și vă cheamă la biserică. Și veniți pentru că simțiți că este adevărul. Învățătura Bisericii, stăpânul și capul ei este în Ceruri și este Iisus Hristos. Și cine lovește în Biserică nu lovește în ierarhie, lovește în Dumnezeu și lovește în poporului lui Dumnezeu. Lovește în fiecare dintre dumneavoastră.”

Procesiunea în jurul Catedralei și sfințirea spicelor de grâu

După încheierea Sfintei Liturghii, ierarhii, clerul și poporul drept credincios, purtând icoane și ripide, a pornit într-un pelerinaj în jurul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, cântând și clăvind pe Dumnezeu și Sfinții Săi.

Procesiunea s-a încheiat pe esplanada sfântului locaș de închinare, unde au fost sfințite spicele de grâu, care se aduc la biserică după tradiție și credincioșii le iau sfințite acasă, unde le păstrează la loc de cinste întreg anul.

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.