În 5 iunie s-au împlinit 93 de ani de la înființarea Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, cu sediul în Baia Mare. În acest context, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată la rangul de catedrală.
Începuturile unei Eparhii unite la Baia Mare trebuie căutate încă din perioada de dezbateri privind crearea Eparhiei de Oradea.
La 20 iunie 1775, în cuprinsul primului memoriu trimis Curții Imperiale de către un grup de preoți și credincioși, s-a propus ca, pe lângă Eparhia de Oradea, să mai fie creată una în „Maramureș sau la Bistrița, în Transilvania”.
De-a lungul timpului, se fac demersuri prin intermediul ierarhilor orădeni (Ignatie Darabant, iar mai apoi prin Samuil Vulcan și Vasile Erdely) pentru înființarea unei eparhii cu sediul la Baia Mare care să cuprindă credincioșii români uniți din comitatele Maramureșului, Sătmarului, Solnocului de Mijloc și Chioarului.
Din diferite cauze politice sau eclesiastice, proiectul nu va fi dus la îndeplinire.
Subiectul este reluat abia cu ocazia încheierii Concordatului dintre Sf. Scaun și România și soluționat prin Bula papală SOLLEMNI CONVENTIONE din 5 iunie 1930, când se înființează Eparhia de Maramureș, cu sediul la Baia Mare, iar biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este ridicată la rangul de catedrală.
Intrarea în vigoare a deciziei se face începând din ziua de 15 august 1930, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, zi ce marchează înființarea efectivă a eparhiei.
Până la numirea unui titular, eparhia este pusă sub administrarea apostolică a Preasfințitului Dr. Iuliu Hossu, eparhul Clujului și al Gherlei, cum e numit prin Bula papală.
După două luni, pe 16 octombrie 1930, este ales dr. Alexandru Rusu ca episcop al Maramureșului.
Eparhia de Maramureș a avut până acum cinci episcopi. În prezent, este păstorită de Episcopul Vasile Bizău.