Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitale

0
70

Medicamentele expirate vor fi colectate la spitale, indiferent dacă sunt de stat sau private, acestea fiind obligate să le primească pentru a fi eliminate definitiv, potrivit unui proiect de lege ce se află la a doua trecere prin Parlament. De la 1 ianuarie 2024, orice material publicitar destinat publicului larg va trebui să conțină și o atenționare cu privire la faptul că medicamentele expirate sunt considerate deșeuri periculoase.
Conform autorilor modificării, legislația poate stabili amplasarea unor containere în cadrul spitalelor, destinate colectării medicamentelor expirate sau neutilizate sau a altor dispozitive medicale. În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containere pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare. Măsura e motivată de faptul că, spre deosebire de farmacii, în spitale se face deja colectarea și distrugerea medicamentelor expirate sau a unor dispozitive medicale.
După cum spun inițiatorii proiectului, aproximativ 50% dintre medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu. În România, circa 1.500 tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.