„Ceaiurile sale m-au născut din nou” (Ana Lazăr)

0
2170

– Mărturie despre leacurile miraculoase ale Unchiului Mihai –

Se spune că cel numit Unchiul Mihai din Prilog a vindecat, în modesta-i existență, în jur de-un milion de oameni. Tămăduia într-un fel aparte suferința fizică a oamenilor. Leacuri din miraculoasa natură, “aromate”, neapărat, spiritual prin rugăciune. A salvat oameni de la grele intervenții chirurgicale, dar, mai ales, a izbutit să schimbe definitiv destine prelungind viața și dând noi sensuri timpului pământesc. O astfel de mărturie are și Ana Lazăr, băimăreanca a cărei mare șansă a fost aceea de a-l vizita pe călugărul Mihai Neamțu atunci când specialiștii în medicină nu i-au mai putut fi de ajutor.

• „Toată lumea era într-o așteptare miraculoasă”

Au trecut de atunci 37 de ani, iar Ana Lazăr are acum 84 de ani. Dar mintea sa lucidă rememorează întâmplările ca într-o realitate recentă.
„Eram în Dej și îmi amintesc să s-a scris în “Flacăra” despre acest călugăr Mihai, “omul care vede prin om”. Țin minte că am citit articolul în care spunea că Unchiul Mihai, doar din priviri, depista spre exemplu un ulcer la stomac chiar dacă era de mărimea unui ac. Am aflat că ducea ceaiuri și la Ceaușescu”, își reamintește Ana Lazăr.
A ajuns la Prilog într-o zi de sâmbătă și a rămas mirată de câtă lume suferindă era în așteptare pentru a intra, cu ultimele speranțe, la călugărul Mihai.
„Erau cu sutele, unii chiar pe targă. Toată lumea era într-o așteptare miraculoasă. M-am cazat la vecini și mi-a venit rândul pentru a intra la călugărul Mihai abia luni. Între timp, afară, era un panou cu ceaiuri și mi-am copiat rețetele aflând că “lista 15” se dă pentru cancer. Așadar, luni am intrat la el. Îmi amintesc că avea un defect de vorbire, era greu perceptibil, dar lângă el era sora lui care „traducea”. Am simțit imediat încredere, că știe. M-a “consultat”. Dar doar te privea. Iar la final mi-a zis numărul listelor. Prima listă a fost 15. A știut diagnosticul”, povestește cu emoție Ana Lazăr.

• „Mi-am zis că trebuie să trăiesc”

Ceaiul de pe lista 15, recomandat de Unchiul Mihai în diagnosticul de cancer, din mesteacăn, a devenit, astfel, lichidul vieții pentru băimăreanca ale cărei șanse la viață deveniseră aproape nule în spital.
„Am băut acest ceai de mesteacăn trei ani la rând, câte doi litri pe zi. Am procedat întocmai cum mi-a spus călugărul. Mi-am zis că trebuie să trăiesc. Am revenit chiar la serviciu. Când m-am dus la control, mi-a spus să mai beau încă un an. Trăiesc, iar de atunci au trecut zeci de ani”, mărturisește Ana Lazăr.
Pentru Ana Lazăr, întâlnirea cu Unchiul Mihai și tratamentul dat de acesta au reprezentat un miracol.
„M-am născut din nou”, spune cu mândrie băimăreanca de 84 de ani. Când Ana Lazăr a ajuns la călugărul din Prilog primise de la medici vestea că ar mai putea trăi maximum șase luni. La 48 de ani, fusese diagnosticată cu cancer de col uterin, în formă terminală. A fost un șoc având în vedere faptul că simptomele au lipsit cu desăvârșire. Până într-o zi…

• Nevoie puternică de a merge la biserică

„Mergeam spre serviciu și mi s-a părut că cei din fața mea se clatină, iar când am ajuns am văzut sângerarea. Am dat telefon medicului, o mașină m-a dus la spital și m-au internat. Diagnostic: neoplasm uterin. A fost un șoc, nu îmi venea să cred. Nu am avut simp­tome până în acea zi. M-am externat cu riscul de a face hemoragie și m-am dus la Cluj unde m-am internat la Policlinica Institutului Oncologic. M-au consultat și au făcut un fel de punc­ție pentru care trebuia să aștept 10 zile”, explică Ana Lazăr.
Întâmplarea era în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar în această zi a simțit o nevoie puternică de a merge la biserică.
„Am vrut să merg la biserică, la catedrală, să vorbesc cu un preot. Voiam să mă pregătesc pentru finalul de viață. Am stat la rând, iar preotul la care am ajuns m-a consolat, m-a încurajat. Apoi am rămas și la Sfântul Maslu, am ascultat cu atenție. Am ieșit împăcată, cu o liniște sufletească deplină”, mărturisește Ana Lazăr.

• „și acum beau din ceaiurile călugărului Mihai”

De îndată ce a ajuns la spital, i s-a pornit, însă, o hemoragie ce a dus o intervenție chirurgicală de amploare.
„Inițial, am refuzat. Eram pregătită de final, dar doctorul a insistat și a făcut operația. Dar, din spital, am ieșit cu zile numărate. Așa am ajuns eu la călugărul Mihai și la tratamentul său. Ceaiurile sale m-au născut din nou”, punctează Ana Lazăr.
Anii au trecut, au mai apărut și alte probleme de sănătate, dar Ana Lazăr e mărturia că leacurile călugărului Mihai au fost și rămân eficiente.
„Cu vârsta, au mai apărut complicații. Am făcut diabet. Am fost operată la sân, dar n-a fost cancer. Coincidență sau nu, tot în august, de Adormirea Maicii Domnului, ceea ce m-a făcut să mă simt ocrotită. Dar și acum beau din ceaiurile călugărului Mihai și mulțumesc Domnului că am încă mintea lucidă”, spune deschis Ana Lazăr.

• cauză de beatificare și canonizare a unchiului Mihai

Mărturia băimărencei Ana Lazăr e una dintre miile ce s-au spus de-a lungul anilor despre minunile călugărului Mihai.
Tocmai de aceea, la data de 23 iulie 2018, Congregația pentru Cauzele Sfinților a emis decretul nihil obstat prin care își exprimă acordul pentru începerea Cauzei de beatificare și canonizare a lui Mihai Neamțu.
Mai mult, în 15 august 2018, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian a publicat edictul prin care se manifestă în mod public Cererea Părintelui Postulator Cristian Barta, legată de începerea Cauzei și a Anchetei arhieparhiale asupra vieții și virtuților eroice, precum și asupra faimei de sfințenie unită cu faima semnelor ale călugărului Mihai.
La 14 septembrie 2018, a avut loc Sesiunea de deschidere a Procesului de beatificare și canonizare.
Unchiul Mihai trecut la Domnul la data de 23 iunie 2000.
„Unchiul Mihai se roagă aici cu noi și așteptăm momentul în care vom asista la ceremonia de beatificare a sa”, a afirmat părintele Jurja, protoegumen la Mănăstirea Sf. Cruce-Mintiu Gherlii, la hramul mănăstirii baziliene din Prilog ce a avut loc joi, 29 iunie 2023.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.