Inspectorii de muncă maramureșeni vor intensifica acțiunile de control în această perioadă pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme în vederea protecției angajaților. Agenții economici sunt atenționați că nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 99/2000 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.
Potrivit ordonanței nr.99/2000, angajatorii sunt obligați ca în perioadele cu temperaturi extreme să dispună: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților se impune: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții trebuie să stabilească de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11 și după ora 17; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Măsurile respective se vor stabili dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv. Totodată, se vor stabili modalitățile de recuperare a timpului nelucrat și modalitățile de plată: prin recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității, cu menținerea drepturilor salariale avute anterior; fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activității, dar cu acordarea drepturilor salariale proporțional cu timpul efectiv lucrat.