Asigurații au dreptul să facă anual consultații medicale de prevenție

0
75

Asigurații și copiii până la 18 ani au dreptul din 1 iulie la consultații preventive anuale, în mod gratuit, a căror frecvență variază în funcție de vârsta acestora. Medicii pot recomanda efectuarea unor investigații care sunt, de asemenea, gratuite. Scopul acestor servicii este acela de a preveni eventuale îmbolnăviri sau de a oferi asiguraților asistență medicală încă din faza incipientă a unei eventuale boli.
Calitatea de asigurat al serviciilor de sănătate oferite de stat oferă accesul la o gamă de servicii, printre care se numără și cele medicale preventive și profilactice. Acestea sunt furnizate pentru a preveni apariția bolilor sau pentru a le trata în stadii incipiente, atunci când sunt mai ușor de vindecat.
Beneficiile serviciilor medicale preventive și profilactice includ reducerea riscului de apariție a bolilor, îmbunătățirea stării generale de sănătate, prelungirea duratei de viață a populației, îmbună­tățirea calității vieții și, nu în ultimul rând, reducerea costurilor sistemului de sănătate.
Pachetul medical care vizează prevenția și profilaxia include consultații medicale de rutină, imunizări, screeninguri pentru cancer și alte boli, tratamente pentru boli cronice, precum și educație pentru sănătate.
Contractul cadru valabil de la 1 iulie, precum și normele de aplicare a acestuia sunt documentele care reglementează serviciile medicale din categoria celor preventive la care au acces asigurații.

Prevenția la copii

Copiii beneficiază de consultații preventive periodice active, care urmăresc nutriția, creșterea, dezvoltarea, precum și riscurile specifice vârstei sau sexului acestora, frecvența acestora fiind la externarea din maternitate și la 1 lună – la domiciliul copilului și ulterior la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24 și 36 luni. Ulterior, pentru copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, frecvența consultațiilor recomandate scade la una pe an. Atenție, vorbim despre consultații preventive recomandate, nu la cele cauzate de probleme de sănătate ori de suspiciuni privind starea copilului. În cazul celor mici, investigațiile paraclinice recomandate pentru prevenție sunt analize de laborator pentru depistarea anemiei și rahitismului la copiii cu vârsta între 2 și 5 ani și screeningul sindromului dismetabolic și a BTS la copiii cu vârsta între 6 și 17 ani.

Prevenția la adulți

În ceea ce privește adulții care nu manifestă simptomele vreunei afecțiuni, li se recomandă consultații de evaluare. Astfel, celor tineri (18 – 39 ani) li se recomandă un consult preventiv o dată la 3 ani, în cadrul căruia medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc și sunt decontate maximum două consultații pentru fiecare asigurat, în anul în care se realizează evaluarea riscului individual.
Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 ani depistate cu risc înalt, consultațiile preventive de evaluare se acordă anual și se decontează maximum două consultații, anual. În schimb, persoanelor cu vârsta de peste 40 ani, li se recomandă o evaluare anuală, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc. În cazul în care medicul de familie identifică un grad de risc ridicat, sunt decontate anual maximum două consultații.
O noutate în cazul acestei categorii de pacienți este introducerea riscogramelor pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardio-vasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive. Persoanelor vârstnice (peste 60 de ani) li se acordă de către medicul de familie consultații preventive de depistare precoce a unor afecțiuni cronice. Consultația cuprinde evaluarea comportamentelor aferente stilului de viață al pacientului, din punctul de vedere al impactului asupra sănătății. Investigațiile disponibile pentru această categorie de pacienți includ, pe lângă cele menționate mai sus, investigații care permit evaluarea sănătății mintale, a riscului de demență și a celui de depresie, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinență urinară. În cazul în care medicul de familie va recomanda efectuarea unor investigații paraclinice, iar pacientul nu este asigurat, va fi nevoit să achite contravaloarea analizelor efectuate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.