„Nu ne depersonalizaţi, nu ne dezrădăcinaţi cultural!”

0
101

Apel din Baia Mare pentru salvarea culturii

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare, Laura Teodora Ghinea, a lansat un apel către guvernanţi referitor la salvarea culturii. Semnalul de alarmă vine după ce a apărut un proiect de ordonanţă de urgenţă cu măsuri fiscale care ar duce la dispariţia unor instituţii culturale.
Astfel, cei din domeniul cultural semnalează că, în cazul aplicării ordonanţei, se va ajunge la desfiinţarea a 58% din bibliotecile publice şi 45% din muzeele din România. În plus, vor dispărea o serie de instituţii de spectacole, aşezăminte culturale şi chiar direcţii judeţene de cultură.
„Am trăit «culturalizarea în masă», iar azi trăim «manelizarea culturală în masă»!Mulțumim «conducătorilor iubiți» că știu de la București ce facem noi în «provincie», că ne știu prioritățile bugetare, că demolează dintr-un gest de încheietură compromisa și murdărita muncă de o viață a unor oameni care cred, respiră, trăiesc profesia pentru care s-au născut, pentru care au fost hărăziți. Pentru că această «mână de oameni» care reprezintă profesiile vocaționale și pe care azi îi decimați nu «merg la serviciu», chiar trăiesc pentru cultură… Sunt municipii cum e și al nostru pe care nu l-ați finanțat de ani de zile cu nimic… Haideți, TOVA­RĂȘI, să închidem liceele și universitățile vocaționale, că ați distrus dintr-un condei infra­structura instituțională culturală clădită de oameni nu de decidenți în costume scumpe. Unde vor lucra copiii noștri talentați? Din ce vor trăi? Haideți, TOVARĂȘI, să compromitem toate investițiile patrimoniale realizate în țară și cu precădere în Transilvania, unde în sfârșit te bucuri să descoperi bijuterii arhitecturale batjocorite din ignoranța Ministerului Culturii, acum restaurate pe bani europeni”, scrie Laura Ghinea în apelul său intitulat „Colhozul cultural şi politicile culturale româneşti centralizate”.
În acelaşi document, managerul cultural al Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor, Laura Ghinea, solicită guvernanţilor să lase administraţiile locale să îşi gestioneze situaţiile.
„Dragi tovarăşi, cultura este tot ceea ce trebuie să ştim ca să aparţinem unui loc. Tovarăşi, nu ne depersonalizați! Nu ne de-culturalizați! Nu ne dezrădăcinați cultural… Prin această ORDONANȚĂ RUȘINOASĂ scoasă peste noapte în perioada vacanțelor estivale, de stagiune a teatrelor, ați procedat la ghetoizarea culturală nu la restructurare. Ocupați-vă de investiții majore de infrastructură! Faceți rețele de acces la instituțiile noastre culturale fragile!Tovarăşi…aţi auzit de micul patrimoniu fragil? Care e la fel de valoros ca mamuții voștri culturali cu 50 de angajați. De la Căminul Cultural am trecut la mall-ul cultural, structurat pe diletantismul melanjului profesiilor vocaționale. Acesta da deziderat și restructurare eficientă! Un adevărat dezastru. Felicitări, inculţilor! Așa e când nu ai viziune de lider, de conducător, doar de politician ponosit, ieftin, fabricat dintr-un carton de unică folosință”, a scris pe pagina sa de socializare, Laura Ghinea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.