Alfabetul tactil al culorilor pe mai multe clădiri din Transilvania

0
14

Câteva clădiri din Transilvania vor fi accesibilizate cu ajutorul Alfabetului Scripor, în cadrul ediției 2023 a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA). Alfabetul Scripor se referă la un alfabet tactil al culorilor, bazat pe reprezentări grafice, cu ajutorul căruia nevăzătorii pot desluși culorile. A fost creat de clujeanul Tudor Scripor și premiat cu aur la Salonul Internațional de Inventică din Geneva.
“Culoarea este prezentă în fiecare industrie și în fiecare aspect al vieții de zi cu zi. În absența unei standardizări universale a culorilor, persoanele cu dizabilități vizuale se confruntă zilnic cu dificultăți de integrare sau chiar discriminare. Acest concept îmbunătățește considerabil calitatea vieții persoanelor cu deficiențe de vedere, oferă sentimentul de apartenență și crește gradul de siguranță și autonomie”, spune Tudor Scripor, creatorul Alfabetului Tactil al Culorilor.
Mai mult, în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023 vor avea loc trei evenimente menite să instruiască arhitecții în a accesibiliza cu Alfabetul Scripor clădirile pe care le creează: o conferință cu tema “accesibilizarea locuințelor standardizate”, în cadrul căreia se vor pune bazele unor hărți tactile pentru apartamente de locuințe, cu prezența unor arhitecți nevăzători din întreaga lume; prezentarea platformei internaționale de predare/învățare a alfabetului Scripor, în colaborare cu Asociația “Zi de Bine”, coordonată de Melania Medeleanu; un workshop aplicat în care nevăzătorii și arhitecții se vor întâlni pentru a pune la punct și eficientiza mecanismul de colaborare în noua standardizare, care implică informații și despre substanțe, texturi, compoziție a materialelor dintr-o construcție, fie că e instituție, birou, sau casă privată.
A șasea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR. Evenimentul are loc în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, la Cluj-Napoca și în alte 4 orașe din țară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia). Manifestările vor avea loc în săptămâna 20 – 28 octombrie, iar expozițiile vor fi afișate în cele 5 orașe timp de o lună.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.