Slănina și medicamentele mai ieftine

0
97

Rata inflației se află pe un trend descendent. În luna iulie, inflația era de 9,44%. În raport cu inflația a reieșit că în luna lui cuptor, cele mai mari creșteri de prețuri au fost la alimente (o rată a inflației de 16,24%) și la servicii (o rată a inflației de 11,65%). Potrivit statisticienilor, în iulie, cel mai mult s-au scumpit zahărul și transportul aerian. În schimb, s-au ieftinit slănina, uleiul și medicamentele.
Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit zahărul, unde prețul s-a dublat în iulie față de perioada similară a anului trecut, creșterea fiind de 51%. Pe un trend ascendent al scumpirilor s-au aflat și alimentul de bază al românilor, cartofii, al căror preț s-a majorat cu 36%. Brânza de vacă a fost mai scumpă în iulie cu 25% și ouăle cu 27%. În schimb, la capitolul ieftiniri figurează uleiul, slănina și grăsimile cu aproape 11%, iar la uleiul comestibil, reducerea de preț a fost de aproape 14%.
Când vine vorba despre mărfurile nealimentare, statisticienii au observat că prețurile au crescut în principal la detergenți – 19%, la articolele de igienă și cosmetică – 16% și la articolele chimice – 14%. Un lux devine și lectura, pentru că avem cărți, ziare și reviste tot mai scumpe. În iulie, acestea s-au scumpit cu 14%. Prețurile au fost mai mari și la încălțăminte – 11% și la confecții – 10%. În categoria ieftinirilor intră doar combustibilii cu aproape 9% și medicamentele cu circa 5%.
La categoria servicii, de departe cea mai spectaculoasă creștere de prețuri s-a înregistrat la transportul aerian, cu 44,9%. La serviciile de apă, canal, salubritate, scumpirea este de 20,57%, la energia termică – 23%, la reparațiile auto, electronice și lucrări auto a fost semnalată o scumpire de 14,72%, iar la confecții și reparat îmbrăcăminte și încălțăminte, majorarea prețurilor a fost cu 14%. Chiar și îngrijirile medicale sunt mai costisitoare financiar, aici fiind o creștere de 15%. La categoria servicii nu a fost înregistrată nicio ieftinire în luna iulie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.