Reforma de sticlă

0
58

Este vremea concediilor, a plecărilor spre țări ispititoare, a escaladării munților, unde omul se detașează de grijile cotidiene. Apoi este caniculă, ori furtuni imprevizibile, așa că știrile meteo sunt la mare căutare. În acest spectacol lumesc și natural, premierul guvernului român caută bani să astupe o gaură bugetară pe care nu se știe precis cine a făcut-o. Știu ei, conducătorii, nu știm noi, cumpărătorii. Că toate s-au scumpit, mai ales produsele și serviciile. Oamenii cumpără cu puținul, nu cu multul. Până la un punct este bine, dar de la depășirea punctului intervine îngrijorarea. Deoarece produsul intern brut al României s-a bazat pe consum și s-a spus că e ceva nesănătos, deoarece creșterea economică sănătoasă se bazează pe producție. Dar la noi, asta-i situația. Acum scade consumul din cauza prețurilor piperate.
Premierul și ai dumisale caută bani prin forme și reforme diferite. Măsurile puse în acțiune au contribuit la scăderea consumului, iar producția nu crește, fiindcă au fost descurajate investițiile. Dar nu vă țin o lecție de economie, ci constat îngrijorări din economia reală. Sunt amenințate întreprinderile mici, mijlocii din cauza creșterii de impozite și taxe. Or, se știe că aceste unități economice reprezintă clasa de mijloc a societății, care asigură stabilitatea. Asta o știm de la școală. Aceste firme asigură baza economiei, scutesc statul de grija a milioane de oameni, care, altfel, ar fi o povară pe obositul buget românesc. Nu pricep cum poți lovi în coloana vertebrală a economiei, atâta câtă este.
Foamea de bani este mare, de aceea se preconizează măsuri cu urmări imprevizibile. Se vântură ideea unor comasări și tăieri de sporuri, în numele patriotismului economic. Sintagma aparține premierului, dar nu ne-a explicat ce să înțelegem prin asta. Despre impozitarea multinaționalelor nu se vorbește, să nu se supere țările unde își au reședința. Cum ar fi Austria, care tot îndărătnică a rămas în privința Spațiului Schengen. De ce noi suntem timizi în privința acestei impozitări, pe când alte țări o aplică fără emoții. Guvernanții români tot pe oamenii săraci pun presiune, sau pe firmele mici, românești. Sper să nu se atingă și de cultură. Comasările în acest domeniu sunt neproductive. Maramureșul are o experiență în această privință. Sunt domenii prioritare ale societății: sănătatea, învățământul și cultura. Dacă primele două își strigă durerea foarte des, cultura este de obicei uitată.
De câte ori l-ați auzit pe președinte, premierii care s-au perindat, alți lideri politici vorbind despre cultură? Pe indiferența lor înfloresc mediocritatea, viciul, vulgaritatea și analfabetismul. Onor oameni politici, cei care lustruiți legi și ordonanțe, ascultați și Academia Română, care, prin vocea președintelui ei, istoricul Ioan-Aurel Pop, spune răspicat: „Este bine să nu ne jucăm cu focul! Economiile la buget nu se fac prin cultură și cercetare, aceste două domenii având nevoie de sprijin din partea statului, de mecenați și de donatori, nu de restrângeri. Atentatele la siguranța cercetării și a culturii au dus la decăderea unor națiuni și la vulnerabilizarea unor state. Academia Română consideră că o națiune care își tratează marginal tradițiile, valorile și cultura, subfinanțează sau chiar renunță la cercetarea fundamentală în domeniul științelor exacte și socio-umaniste, nu-și poate clădi un viitor solid, bazat pe valori perene, durabile și își dezrădăcinează tinerii.”
Cine vrea să facă reformă administrativă pentru a aduna bani trebuie să aibă priceperea croitorilor buni. Adică să măsoare de trei ori și să taie o dată. Doamna Tia Șerbănescu a identificat în peisaj mai multe instituții care fac umbră realității. De acelea nu se vor atinge, deoarece au la bază un criteriu politic. Reforma anunțată va stârni nemulțumiri în toate mediile. Bugetarii au început să se miște, să-și apere drepturile primite. Se spune că aparatul funcționăresc este stufos, că duce lipsă de competențe. Dar cine credeți că, în prag de an electoral, se apucă să renunțe la o parte din bugetari? La voturi, doream a spune. Așa că reforma premierului român devine de sticlă, casantă la o hurducătură de mișcare socială. Ba mai vin peste țară și tragediile, cum a fost cea de la Crevedia, care scot la suprafață multe dintre hibele societății românești. Simt o lentoare peste țară și multă incompetență în posturi de conducere. Deocamdată, rămân la părerea mea. Va fi, dacă va fi, o reformă de sticlă.
P.S. Zilele trecute s-au întors de la Centru câțiva miniștri români care au negociat cu Comisia Europeană noul cadru al reformei. Se cer taxe și impozite mărite, precum și sporuri la tva. Cu pensiile speciale nimic lămuritor. Cum v-am spus: reformă casantă! Pe seama noastră!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.