Prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate va avea loc azi, 2 septembrie. O premieră la nivel european, noua marcă culturală propusă de Rețeaua Națională a Muzeelor invită vizitatorii să descopere o lume neștiută a spațiului rural din România: muzee și colecții muzeale, case memoriale, gospodării țărănești conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale etc.
În Maramureș sunt 9 obiective care s-au înscris în acest proiect. Al 7-lea Hambar din Oarța de Jos „este o întâlnire-eveniment între arte, oameni și natură”. Veți putea admira expoziții de fotografie, de aparate foto, de carte de avangardă, instrumente muzicale. Programul de aici este următorul:
ora 15:30 – Concert acustic: Stăm liniștiți;
ora 17 – Conferință și dezbatere cu tema: Esență și personalitate;
ora 21 – Muzică live: Fereastra, spectacol sonor dedicat lui Victor Brauner – pictor suprarealist.
Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu”, Șișești va fi deschis azi, 2 septembrie, în intervalul orar 18-23.30. Ansamblul muzeal este alcătuit din: casa parohială (secolul al XVIII-lea), școala (1905), Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor (1890) cu mormântul lui Vasile Lucaciu, Locul de adunare, Izvorul Maicii Românilor de la Şişești, coloanele de piatră pentru statuile lui Traian și Decebal, altarul vechii biserici de lemn, biblioteca familiei Lucaciu.
Biserica de lemn din Coruia „Zămislirea Sfintei Ana” va putea fi vizitată între orele 10-18. Biserica de lemn din Coruia, cu hramul „Zămislirea Sfintei Ana”, a fost construită, după toate documentele, în anul 1794, însă după noile cercetări efectuate de istoricul George Cadar și deslușirea unor inscripții runice, s-a descoperit ca dată a construcției anul 1444, 1794 fiind doar anul strămutării ei din locul numit Pindar.
Biserica de lemn din Culcea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” va fi deschisă în intervalul orar 10-18. Biserica figurează pe lista monumentelor istorice.
Biserica de lemn din Săcălășeni „Adormirea Maicii Domnului” va putea fi vizitată în intervalul orar 10-18. Biserica figurează pe lista monumentelor istorice.
Casa Martirilor de la Moisei va fi deschisă între orele 18-23.30. Casa-muzeu se află la ieșirea din Moisei spre Borșa. Aici au fost uciși de către trupele maghiare în retragere, la 14 octombrie 1944, 39 de țărani români și 3 evrei din județele Mureș, Cluj și Maramureș, fără nicio altă vină decât aceea că voiau să ajungă acasă la familiile lor. Victimele făceau parte din detașamentele de muncă forțată.
Casa Memorială „Dr. Ilie Lazăr”, Giulești, Maramureș poate fi vizitată între orele 18-22. În această casă, la invitația marelui patriot Ilie Lazăr, la 28 noiembrie 1918 s-au adunat delegațiile maramureșene pentru a pleca în Alba Iulia, unde la 1 Decembrie 1918 se va semna pentru vecie unirea Maramureșului cu Țara mamă. Casa este conservată și restaurată in situ.
Casa Memorială „George Pop de Băsești”, Băsești, va fi deschisă în intervalul orar 18-23:30. Casa memorială este organizată în conacul care a aparținut marelui om politic, descendent al unei familii nobiliare. Casa a fost construită în anii 1885 – 1890, constituind timp de trei decenii un loc de întâlnire a multor personalități transilvănene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu, Teodor Mihali și alții.
Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș”, Săpânța, poate fi vizitată între orele 18-22. Casa memorială a aparținut meșterului Stan Ion Pătraș, renumit pentru crucile sculptate și pictate în cimitirul din Săpânța. Interiorul este amenajat în spiritul tradiției locale. Sunt expuse zeci de sculpturi în basorelief pictate, specifice creației artistului. În curte se păstrează atelierul său, în care urmașii îi continuă meșteșugul.