Prima pagină

Editorial

Cu acciza neplătită

Statul român nu renunţă la acciza pe pălincă, însă politicienii declară periodic că vor s-o elimine, pentru un vot în plus! Codul fiscal este controversat şi lăsat neclar cu intenţie, ceea ce îi obligă pe gospodari să facă evaziune fiscală şi contrabandă cu pălincă. Comisia europeană pentru taxe ar trebui să intervină în acest haos. Citeşte mai departe...

Evaluare utilizator: / 12
Cel mai slabCel mai bun 

Strugurii încep să se coacă, pe dealurile cu expoziţie sudică sînt pe jumătate roşii, aşa că viticultorii pregătesc vasele de lemn. Butoaiele şi căzile se spală cu apă rece mai întîi, apoi cu apă fierbinte, care se scurge înainte de răcirea completă, pentru ca mirosurile neplăcute să nu intre în doage. Apoi butoaiele şi căzile se aerisesc. Tot la 5-10 ani, butoaiele se desfundă şi se curăţă de tartraţii depuşi pe doage. “Piatra” de pe doage se răzuieşte cu o daltă sau se curăţă prin ardere cu flacără şi batere cu ciocanul, din exterior. Butoiul face vinul, se spune! Butoaiele se confecţionează din lemn de stejar, salcîm, dud, ulm, frasin, cireş, pe cît posibil să fie lemn cu puţine substanţe tanante (taninul dă gust astringent). Vinul poate fi păstrat şi în vase de sticlă.
Butoiul se poate spăla cu sodă calcinată 2%, 10 l soluţie la 100 l vas. Butoiul mucegăit se spală cu sodă 10% + cărbune animal, sau cu soluţie de permanganat 0,01%. Se vopsesc cercurile şi gardina (nu şi doagele în zona unde vin în contact cu vinul).
Volumul unui butoi se poate calcula cu formula: 3,14 x h/3 x (RxR+rxr+Rxr), unde h este distanţa dintre funduri, R este raza mare, la vrană şi r este raza mică, la fund.
Mustul de struguri trebuie să aibă minimum 136 g zahăr. Mustul pentru vinuri superioare are 180 g zahăr. Conţinutul de zaharuri din must se calculează cu densimetrul - la densitatea de 1.062-1.063, mustul are 135-138 g/l zahăr. Din 17 g zahăr pe litru, rezultă 1 grad alcoolic. Mustul acid se poate corecta cu carbonat de calciu chimic pur. 100 g cărbune vegetal la 100 l must ajută la păstrarea vinului. Limpezirea vinului se grăbeşte cu bentonită (cea de Valea Chioarului conţine 42% bentonită coloidală).
Tescovina (resturile de struguri după storsul mustului) se fărîmiţează şi se presează puternic, pentru a nu avea aer, iar deasupra vasului se pune folie de polietilenă, apoi 15 cm pămînt bătut cu maiul. În tescovină nu se adaugă apă, deoarece se formează compuşi neplăcuţi la gust. Tescovina se duce la distilat după 3-4 săptămîni de fermentare.

Comentarii  

 
+4 # Daniel 15-10-2013 16:32
cum sa spal un butoi in care pana acum 2 aniu am avut vin, n-am mai pus nimic in el iar acum vreau sa pun tuica???
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Recomandă unui prieten

REPORTAJ

Popasuri duhovniceşti prin Transilvania

Popasuri duhovniceşti prin Transilvania

De ani de zile spun concetăţenilor că religia este un fenomen de masă. A se vedea în acest sens bisericile pline în fiecare duminică şi sărbători împărăteşti, pelerinajele care se... Read more

Ultimele comentarii