Prima pagină

Editorial

Astăzi începe şcoala!

Fiecare dintre noi tresare la această veste. Brusc, ne întoarcem în timp şi decupăm din memorie imaginea revelatoare. Faceţi acest exerciţiu. Eu îmi amintesc limpede de întîia zi de şcoală, de sala de clasă cu băncile curate pe care stăteau bine orînduite cărţile. Din careul din curtea şcolii, domnişoara învăţătoare Codrea Năstafă, ne-a aşezat pe fiecare în bănci. Citeşte mai departe...

Evaluare utilizator: / 12
Cel mai slabCel mai bun 

Strugurii încep să se coacă, pe dealurile cu expoziţie sudică sînt pe jumătate roşii, aşa că viticultorii pregătesc vasele de lemn. Butoaiele şi căzile se spală cu apă rece mai întîi, apoi cu apă fierbinte, care se scurge înainte de răcirea completă, pentru ca mirosurile neplăcute să nu intre în doage. Apoi butoaiele şi căzile se aerisesc. Tot la 5-10 ani, butoaiele se desfundă şi se curăţă de tartraţii depuşi pe doage. “Piatra” de pe doage se răzuieşte cu o daltă sau se curăţă prin ardere cu flacără şi batere cu ciocanul, din exterior. Butoiul face vinul, se spune! Butoaiele se confecţionează din lemn de stejar, salcîm, dud, ulm, frasin, cireş, pe cît posibil să fie lemn cu puţine substanţe tanante (taninul dă gust astringent). Vinul poate fi păstrat şi în vase de sticlă.
Butoiul se poate spăla cu sodă calcinată 2%, 10 l soluţie la 100 l vas. Butoiul mucegăit se spală cu sodă 10% + cărbune animal, sau cu soluţie de permanganat 0,01%. Se vopsesc cercurile şi gardina (nu şi doagele în zona unde vin în contact cu vinul).
Volumul unui butoi se poate calcula cu formula: 3,14 x h/3 x (RxR+rxr+Rxr), unde h este distanţa dintre funduri, R este raza mare, la vrană şi r este raza mică, la fund.
Mustul de struguri trebuie să aibă minimum 136 g zahăr. Mustul pentru vinuri superioare are 180 g zahăr. Conţinutul de zaharuri din must se calculează cu densimetrul - la densitatea de 1.062-1.063, mustul are 135-138 g/l zahăr. Din 17 g zahăr pe litru, rezultă 1 grad alcoolic. Mustul acid se poate corecta cu carbonat de calciu chimic pur. 100 g cărbune vegetal la 100 l must ajută la păstrarea vinului. Limpezirea vinului se grăbeşte cu bentonită (cea de Valea Chioarului conţine 42% bentonită coloidală).
Tescovina (resturile de struguri după storsul mustului) se fărîmiţează şi se presează puternic, pentru a nu avea aer, iar deasupra vasului se pune folie de polietilenă, apoi 15 cm pămînt bătut cu maiul. În tescovină nu se adaugă apă, deoarece se formează compuşi neplăcuţi la gust. Tescovina se duce la distilat după 3-4 săptămîni de fermentare.

Comentarii  

 
+5 # Daniel 15-10-2013 16:32
cum sa spal un butoi in care pana acum 2 aniu am avut vin, n-am mai pus nimic in el iar acum vreau sa pun tuica???
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

EVENIMENT

Serbările comunei Copalnic Mănăştur

Serbările comunei Copalnic Mănăştur

O localitate sătească cu manifestări culturale ca la marile oraşe De 10 ani, comuna Copalnic Mănăştur îşi adună locuitorii, mai ceva ca în zi de târg, care aici este miercurea,... Read more

Recomandă unui prieten

REPORTAJ

Ziua Crucii de pe Muntele Ţibleş

Ziua Crucii de pe Muntele Ţibleş

De ani buni, Primăria şi Consiliul Local al comunei Groşii Ţibleşului organizează, pe final de august, manifestări care să aducă aminte că avem tradiţii şi obiceiuri minunate, care trebuie păstrate... Read more

Ultimele comentarii