Editorial

Energiile Teatrului

Teatrul Municipal Baia Mare cunoaşte, în această perioadă, o revigorare demnă de remarcat de către publicul băimărean. O foarte bună veste primită zilele trecute este faptul că actriţa Dana Ilie Bărbosu, care şi-a legat viaţa de scena băimăreană, a obţinut, la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Studio de la Piteşti, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal. Citeşte mai departe...

ANUŢ PUBLIC

Pauliuc Dragoş Gheorghe avînd sediul în Baia Mare, Aleea Aurora, bloc 8, ap 10, titular al palnului PUD construire locuinţă D+P, în localitatea Baia Mare, str. Toamnei nr. 7B, anunţă publicul interesat pentru prima dată, asupra depunerii solicitării de obţinere a avizului de mediu pentru planul menţionat şi declanşarea etapei de încadrare.
Prima versiune a planului poate fi consultată la sediul APM Maramureş, Baia Mare, str. Iza 1A de luni pînă joi între orele 9 - 16 şi vineri între orele 9 - 13.
Observaţii, comentarii şi sugestii se primesc în scris la sediul APM Maramureş în termen de 18 zile de la data publicării anunţului.

Strugurii încep să se coacă, pe dealurile cu expoziţie sudică sînt pe jumătate roşii, aşa că viticultorii pregătesc vasele de lemn. Butoaiele şi căzile se spală cu apă rece mai întîi, apoi cu apă fierbinte, care se scurge înainte de răcirea completă, pentru ca mirosurile neplăcute să nu intre în doage. Apoi butoaiele şi căzile se aerisesc. Tot la 5-10 ani, butoaiele se desfundă şi se curăţă de tartraţii depuşi pe doage. “Piatra” de pe doage se răzuieşte cu o daltă sau se curăţă prin ardere cu flacără şi batere cu ciocanul, din exterior. Butoiul face vinul, se spune! Butoaiele se confecţionează din lemn de stejar, salcîm, dud, ulm, frasin, cireş, pe cît posibil să fie lemn cu puţine substanţe tanante (taninul dă gust astringent). Vinul poate fi păstrat şi în vase de sticlă.
Butoiul se poate spăla cu sodă calcinată 2%, 10 l soluţie la 100 l vas. Butoiul mucegăit se spală cu sodă 10% + cărbune animal, sau cu soluţie de permanganat 0,01%. Se vopsesc cercurile şi gardina (nu şi doagele în zona unde vin în contact cu vinul).
Volumul unui butoi se poate calcula cu formula: 3,14 x h/3 x (RxR+rxr+Rxr), unde h este distanţa dintre funduri, R este raza mare, la vrană şi r este raza mică, la fund.
Mustul de struguri trebuie să aibă minimum 136 g zahăr. Mustul pentru vinuri superioare are 180 g zahăr. Conţinutul de zaharuri din must se calculează cu densimetrul - la densitatea de 1.062-1.063, mustul are 135-138 g/l zahăr. Din 17 g zahăr pe litru, rezultă 1 grad alcoolic. Mustul acid se poate corecta cu carbonat de calciu chimic pur. 100 g cărbune vegetal la 100 l must ajută la păstrarea vinului. Limpezirea vinului se grăbeşte cu bentonită (cea de Valea Chioarului conţine 42% bentonită coloidală).
Tescovina (resturile de struguri după storsul mustului) se fărîmiţează şi se presează puternic, pentru a nu avea aer, iar deasupra vasului se pune folie de polietilenă, apoi 15 cm pămînt bătut cu maiul. În tescovină nu se adaugă apă, deoarece se formează compuşi neplăcuţi la gust. Tescovina se duce la distilat după 3-4 săptămîni de fermentare.

Comentarii  

 
+6 # Daniel 15-10-2013 16:32
cum sa spal un butoi in care pana acum 2 aniu am avut vin, n-am mai pus nimic in el iar acum vreau sa pun tuica???
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Reportaj

Bocet printre hleaburi

Bocet printre hleaburi

Am drumeţit iar pe acea culme numită Preluci, asemănată cu o spinare de elefant. Un elefant din marmură. Culme mărginită într-o parte de comunele Copalnic Mănăştur şi Cerneşti, iar în... Read more

Sanatatea

Cum mâncăm în Postul Crăciunului?

Cum mâncăm în Postul Crăciunului?

Au trecut aproape două săptămâni din Postul Crăciunului. Pentru cei care au renunţat la carne în această perioadă, în favoarea postului, medicii nutriţionişti vin în ajutorul lor cu sfaturi. Se ştie... Read more

Interviu

Un vişeuan la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Un vişeuan la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, dr. Victor Ştefan Olsavszky, ne asigură că Ebola nu este o primejdie pentru ţara noastră. Întâmplarea a făcut să-l întâlnesc pe medicul... Read more

Ultimele comentarii