Prima pagină

Editorial

Ce vreţi să faceţi pentru ţară?

Haideţi să mai dăm o raită prin lumea noastră politică! Cred că mai stăteam în umbră să-i privesc pe cei care aspiră spre golgota Cotrocenilor cum se dogoresc în arşiţa cuvintelor pe dos. Dar viaţa politică fierbe. Mai ales că fabrica de candidaţi pentru prezidenţiale este în plină producţie. Încât piaţa a şi livrat o glumă: fiecare român să fie preşedinte! Suntem încă în faza în care nu s-a pus cheag prin laptele partidelor, totul este fluid, schimbător, imprevizibil. Jurămintele de sub patrafirul politic ţin câteva zile. Unii urcă, alţii coboară. Citeşte mai departe...

Evaluare utilizator: / 12
Cel mai slabCel mai bun 

Strugurii încep să se coacă, pe dealurile cu expoziţie sudică sînt pe jumătate roşii, aşa că viticultorii pregătesc vasele de lemn. Butoaiele şi căzile se spală cu apă rece mai întîi, apoi cu apă fierbinte, care se scurge înainte de răcirea completă, pentru ca mirosurile neplăcute să nu intre în doage. Apoi butoaiele şi căzile se aerisesc. Tot la 5-10 ani, butoaiele se desfundă şi se curăţă de tartraţii depuşi pe doage. “Piatra” de pe doage se răzuieşte cu o daltă sau se curăţă prin ardere cu flacără şi batere cu ciocanul, din exterior. Butoiul face vinul, se spune! Butoaiele se confecţionează din lemn de stejar, salcîm, dud, ulm, frasin, cireş, pe cît posibil să fie lemn cu puţine substanţe tanante (taninul dă gust astringent). Vinul poate fi păstrat şi în vase de sticlă.
Butoiul se poate spăla cu sodă calcinată 2%, 10 l soluţie la 100 l vas. Butoiul mucegăit se spală cu sodă 10% + cărbune animal, sau cu soluţie de permanganat 0,01%. Se vopsesc cercurile şi gardina (nu şi doagele în zona unde vin în contact cu vinul).
Volumul unui butoi se poate calcula cu formula: 3,14 x h/3 x (RxR+rxr+Rxr), unde h este distanţa dintre funduri, R este raza mare, la vrană şi r este raza mică, la fund.
Mustul de struguri trebuie să aibă minimum 136 g zahăr. Mustul pentru vinuri superioare are 180 g zahăr. Conţinutul de zaharuri din must se calculează cu densimetrul - la densitatea de 1.062-1.063, mustul are 135-138 g/l zahăr. Din 17 g zahăr pe litru, rezultă 1 grad alcoolic. Mustul acid se poate corecta cu carbonat de calciu chimic pur. 100 g cărbune vegetal la 100 l must ajută la păstrarea vinului. Limpezirea vinului se grăbeşte cu bentonită (cea de Valea Chioarului conţine 42% bentonită coloidală).
Tescovina (resturile de struguri după storsul mustului) se fărîmiţează şi se presează puternic, pentru a nu avea aer, iar deasupra vasului se pune folie de polietilenă, apoi 15 cm pămînt bătut cu maiul. În tescovină nu se adaugă apă, deoarece se formează compuşi neplăcuţi la gust. Tescovina se duce la distilat după 3-4 săptămîni de fermentare.

Comentarii  

 
+4 # Daniel 15-10-2013 16:32
cum sa spal un butoi in care pana acum 2 aniu am avut vin, n-am mai pus nimic in el iar acum vreau sa pun tuica???
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

EVENIMENT

Cultură şi civilizaţie românească în Mar…

Cultură şi civilizaţie românească în Maramureş

• Săliştea de Sus, 13-14 august, ediţia a V-a De cinci ani încoace, energia intelectuală a profesorului Simion Iuga a făcut ca aşezarea dumisale natală, oraşul Săliştea de Sus, să primească... Read more

Recomandă unui prieten

REPORTAJ

Casele vechi din Maramureş au de-acum un…

Casele vechi din Maramureş au de-acum un salvator

Sîmbătă seara, cînd astrul zilei trecea încins sub orizont, zeci de oameni din te miri ce colţuri ale spaţiului maramureşean, îmbrăcaţi cu cel puţin cîte-un veşmînt tradiţional, urcau domol un... Read more

Ultimele comentarii