Prima pagină

Editorial

Românismul românilor

Certurile nesfîrşite din politică ne induc sentimentul că viaţa socială ar fi într-o continuă suferinţă, iar disputele din campania electorală ne apropie de convingerea că sîntem speriaţi de viitor. Vrajba politică de toamnă ne agită şi ne stresează şi mai tare. Ca remediu împotriva acestor temeri, un zîmbet dispreţuitor este întotdeauna eficient! Citeşte mai departe...

Actualitate

70 de ani de la eliberarea ultimei brazd…

70 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc

Ieri, sala mare a Cercului Militar din Baia Mare a găzduit mai multe manifestări legate de sărbătorirea Zilei Armatei şi împlinirea a 70 de ani de la eliberarea ultimei brazde... Read more

Administratie

S-a semnat un proiect pe tema apei la Se…

S-a semnat un proiect pe tema apei la Seini

Prefectul judeţului Maramureş, domnul Anton Rohian, a fost prezent ieri, vineri, 17 octombrie 2014, în oraşul Seini la semnarea contractului de lucrări „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă uzată în... Read more

Evaluare utilizator: / 12
Cel mai slabCel mai bun 

Strugurii încep să se coacă, pe dealurile cu expoziţie sudică sînt pe jumătate roşii, aşa că viticultorii pregătesc vasele de lemn. Butoaiele şi căzile se spală cu apă rece mai întîi, apoi cu apă fierbinte, care se scurge înainte de răcirea completă, pentru ca mirosurile neplăcute să nu intre în doage. Apoi butoaiele şi căzile se aerisesc. Tot la 5-10 ani, butoaiele se desfundă şi se curăţă de tartraţii depuşi pe doage. “Piatra” de pe doage se răzuieşte cu o daltă sau se curăţă prin ardere cu flacără şi batere cu ciocanul, din exterior. Butoiul face vinul, se spune! Butoaiele se confecţionează din lemn de stejar, salcîm, dud, ulm, frasin, cireş, pe cît posibil să fie lemn cu puţine substanţe tanante (taninul dă gust astringent). Vinul poate fi păstrat şi în vase de sticlă.
Butoiul se poate spăla cu sodă calcinată 2%, 10 l soluţie la 100 l vas. Butoiul mucegăit se spală cu sodă 10% + cărbune animal, sau cu soluţie de permanganat 0,01%. Se vopsesc cercurile şi gardina (nu şi doagele în zona unde vin în contact cu vinul).
Volumul unui butoi se poate calcula cu formula: 3,14 x h/3 x (RxR+rxr+Rxr), unde h este distanţa dintre funduri, R este raza mare, la vrană şi r este raza mică, la fund.
Mustul de struguri trebuie să aibă minimum 136 g zahăr. Mustul pentru vinuri superioare are 180 g zahăr. Conţinutul de zaharuri din must se calculează cu densimetrul - la densitatea de 1.062-1.063, mustul are 135-138 g/l zahăr. Din 17 g zahăr pe litru, rezultă 1 grad alcoolic. Mustul acid se poate corecta cu carbonat de calciu chimic pur. 100 g cărbune vegetal la 100 l must ajută la păstrarea vinului. Limpezirea vinului se grăbeşte cu bentonită (cea de Valea Chioarului conţine 42% bentonită coloidală).
Tescovina (resturile de struguri după storsul mustului) se fărîmiţează şi se presează puternic, pentru a nu avea aer, iar deasupra vasului se pune folie de polietilenă, apoi 15 cm pămînt bătut cu maiul. În tescovină nu se adaugă apă, deoarece se formează compuşi neplăcuţi la gust. Tescovina se duce la distilat după 3-4 săptămîni de fermentare.

Comentarii  

 
+6 # Daniel 15-10-2013 16:32
cum sa spal un butoi in care pana acum 2 aniu am avut vin, n-am mai pus nimic in el iar acum vreau sa pun tuica???
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Eveniment

Regele Mihai la 93 de "ai"

Regele Mihai la 93 de

Într-o carte editată la Paris după 1950, apărută la noi în 1992, juristul Gheorghe Barbul, şeful de cabinet al lui Ion Antonescu între 1940 şi 1944, scria că "regele Mihai,... Read more

Interviu

Tot mai mulţi băimăreni merg la teatru

Tot mai mulţi băimăreni merg la teatru

- Interviu cu actorul şi regizorul Claudiu Pintican, managerul Teatrului Municipal Baia Mare Mai mulţi spectatori, mai multe spectacoleReporter: Care este situaţia Teatrului Municipal Baia Mare din punctul de vedere al... Read more

Ultimele comentarii