Prima pagină

Editorial

Frica de carte

Aflu, cu surprindere, că unii părinţi nu îşi încurajează copiii să citească, pe motiv că acest obicei i-ar face să devină prea sensibili. Nimic mai greşit, după părerea mea! Viaţa aceasta are o mulţime de aspecte urâte, piedici şi greutăţi, motive de supărare şi stres, şi doar câteva aspecte frumoase. Dar ea merită trăită pentru bucuriile ei. Citeşte mai departe...

Actualitate

Armonii clasice pentru bebeluşii de la …

Armonii clasice pentru bebeluşii  de la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Excepţionala idee a echipei de conducere din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare a făcut ca marţi după-amiază, nou-născuţii de pe secţia Neonatologie să beneficieze de muzică clasică oferită... Read more

Administratie

Subvenţii şi ajutoare pentru agricultori

Subvenţii şi ajutoare pentru agricultori

• Producătorii agricoli care doresc să retragă de pe piaţă cantităţi de legume şi fructe perisabile, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1.031/2014, pot notifica APIA - Centrul Judeţean Maramureş.... Read more

Excepţionala idee a echipei de conducere din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare a făcut ca marţi după-amiază, nou-născuţii de pe secţia Neonatologie să beneficieze de muzică clasică oferită de patru elevi talentaţi de la Liceul de Arte din Baia Mare, însoţiţi de profesorul Felix Katoka:  Ioana Sabo (oboi), clasa a VI-a,  Raluca Pintzoi (vioară), clasa a XI-a A, Ştefan Szekely (flaut), clasa a XII-a şi Răzvan Duda (clarinet), clasa a VIII-a, care au interpretat fragmente din Serenada lui Toselli, Cântec de leagăn de Brahms, Serenada lui Beethoven şi un fragment din Concertul nr. 3 de Carl Stutz.

• Producătorii agricoli care doresc să retragă de pe piaţă cantităţi de legume şi fructe perisabile, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1.031/2014, pot notifica APIA - Centrul Judeţean Maramureş. României i-a fost alocată o cantitate de 3.000 de tone, pentru prevenirea şi gestionarea crizei din sector, ne informează Ioan-Florin URS, directorul executiv al APIA Maramureş.
• Beneficiarii de ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, la specia ovine - caprine, pot uşor să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia. La solicitarea scrisă a fermierului, APIA îi eliberează o adeverinţă de înregistrare prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru oi-capre. Suma cuvenită este de 20 lei/cap de animal.

Oferta joburilor din judeţul nostru este în creştere. AJOFM contabilizează 353 de locuri de muncă, mai multe cu 41 în plus faţă de precedenta săptămînă. Dintre cei cu studii superioare se caută ingineri, economişti, jurişti, fizicieni, medici, absolvenţi de ziaristică etc. Iată toate slujbele, grupate pe localităţi şi meserii.


Programul “Tânăr, liber, sănătos!”, Ediţia I 2014-2016 a fost lansat de către C.P.E.C.A. Maramureş şi partenerii: Consiliul Judeţean Maramureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean, D.G.A.S.P.C. Maramureş.
Apariţia Programului se datorează în principal impactului social negativ pe care consumul de alcool, tutun şi droguri îl are asupra tendinţelor comportamentale în rândul tinerilor din judeţul Maramureş.
Dr. Victor Kiriţescu, medic la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş a declarat marţi, la lansarea Programului:


Miercuri, 29 octombrie, la sediul Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, a avut loc o întâlnire cu expertul internaţional al Comisiei Europene, Iwona SAFI, care a dorit să afle gradul de interes şi utilitate în rândul beneficiarilor maramureşeni ai proiectului „Sistemul Spaţial de Urgenţă”. Acesta este un sistem transfrontalier de predicţie a dezastrelor naturale pe baza exploatării tehnologiilor prin satelit în România, Ungaria, Slovacia şi Ucraina.


Activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică legate de acestea 
• Întreprinderi mici: 1. ESCALIA CRAUS-SA, BM
• Microîntreprinderi: 1. CUBICON INVEST-SRL, BM

Inspectoratul Şcolar Judeţean (I.S.J.) Maramureş a organizat marţi, 28 octombrie, la Biblioteca Judeţeanţă “Petre Dulfu” din Baia Mare o întâlnire de lucru a consilierilor educativi pe tema „Managementul proiectelor educaţionale”.
Şedinţa interactivă a fost condusă de Amelia Bănică, inspector şcolar pentru proiecte educaţionale şi programe comunitare, şi a reunit consilieri din întreg judeţul. Aceştia au primit informaţii utile despre completarea formularelor de aplicaţie şi au dezbătut aspecte adiacente, pentru proiectele ce vor fi cuprinse în Calendarul Activităţilor Educative 2015.

- o investiţie de 12,4 milioane euro, cu finalitate în septembrie 2016 -

Ieri, SC VITAL-SA a semnat contractul de lucrări pentru Reabilitarea staţiei de epurare din Baia Mare, în cadrul proiectului “Extinderea şi rabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş”. Contractul a fost adjudecat de firma VEOLIA WATER SOLUTIONS & TEHNOLOGIES ROMANIA-SRL, avînd o valoare de 43.499.454 lei, fără TVA (12,4 milioane euro, inclusiv TVA) şi o perioadă de execuţie de 22 de luni, data estimată pentru finalizare fiind septembrie 2016.

Trei lucrări ale pictorului ardelean Adrian Ghenie – “Duchamp’s Funeral I”, “Study for «The Devil»” şi “Hunger” – au fost vândute la două licitaţii organizate recent la Londra, de casa Sotheby’s, cu sumele de 1.285.389 de euro, 15.714 euro, respectiv, 146.453 de euro. Tabloul “Duchamp’s Funeral I”, un ulei pe pânză semnat şi datat 2009, a fost una dintre vedetele licitaţiei “Contemporary Art Evening Auction”, organizată pe 17 octombrie, la Londra, de casa Sotheby’s. Lucrarea, estimată la 400.000 – 600.000 de lire sterline (502.842 – 754.262 euro), a fost vândută cu 1.022.500 de lire sterline (1.285.389 de euro).

Eveniment

66 de ani de la arestarea episcopilor gr…

66 de ani de la arestarea episcopilor greco-catolici

Spre finalul săptămînii trecute, greco-catolicii din Baia Mare au cinstit memoria episcopilor care, în urmă cu mai bine de şase decenii, au fost arestaţi de autorităţile comuniste pentru că nu... Read more

Interviu

Un vişeuan la Organizaţia Mondială a Săn…

Un vişeuan la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, dr. Victor Ştefan Olsavszky, ne asigură că Ebola nu este o primejdie pentru ţara noastră. Întâmplarea a făcut să-l întâlnesc pe medicul... Read more

Ultimele comentarii