Editorial

Reflecţii post electorale

Pînă la învestirea oficială a noului preşedinte, subiectul alegerilor rămîne de actualitate. Pe seama lui se construiesc scenarii, se nasc controverse, se spun adevăruri şi fabulaţii. C.V. Tudor, candidat de serviciu, a rămas cu obsesia fraudării alegerilor şi a hoţilor care de fiecare dată îi fură voturile. Unii comentatori au adoptat teoria conspiraţiei pusă la cale de americani şi ruşi. Din motive care nouă ne scapă, l-ar fi preferat pe Iohannis în locul lui Ponta. Lipsiţi de bunul simţ, eliminaţii din primul tur şi-au scos voturile propriului electoral la licitaţie, socotindu-le ca o marfă oarecare. Citeşte mai departe...

ANUŢ PUBLIC

Pauliuc Dragoş Gheorghe avînd sediul în Baia Mare, Aleea Aurora, bloc 8, ap 10, titular al palnului PUD construire locuinţă D+P, în localitatea Baia Mare, str. Toamnei nr. 7B, anunţă publicul interesat pentru prima dată, asupra depunerii solicitării de obţinere a avizului de mediu pentru planul menţionat şi declanşarea etapei de încadrare.
Prima versiune a planului poate fi consultată la sediul APM Maramureş, Baia Mare, str. Iza 1A de luni pînă joi între orele 9 - 16 şi vineri între orele 9 - 13.
Observaţii, comentarii şi sugestii se primesc în scris la sediul APM Maramureş în termen de 18 zile de la data publicării anunţului.

Din informaţiile furnizate de Călin CHILAT (foto), şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Maramureş, rezultă că, în luna octombrie 2014, la bugetul general consolidat al statului s-a încasat suma de 126.595.373 lei, mai mult cu 9.281.129 lei (+7,92%) faţă de încasările perioadei similare a anului trecut. Pe bugete componente situaţia se prezintă astfel:

• la bugetul de stat se înregistrează o creştere a încasărilor cu 9.824.093 lei (+17,34%), faţă de luna octombrie 2013

Cetăţeni din cartierele Valea Borcutului şi Firiza au solicitat modificarea traseelor, respectiv orarului curselor de autobuz pe linia 5 şi linia 18. La iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş, reprezentanţii S.C. Urbis S.A. au discutat cu cetăţenii problemele punctuale şi decis prelungirea traseului liniei 5 de la staţia „Castel” până în zona „Compresoare”, dar şi modificarea orarului curselor de călători pe linia 18.

Unul dintre foştii elevi ai marelui pedagog, poet, culegător şi prelucrător de comori populare, PETRE DULFU (1856-1953, născut în Tohatul Sălajului), acad. Stanciu Stoian povestea, într-o prefaţă la o carte, că, în toamna lui 1918, cînd exista un enorm entuziasm printre elevii bucureşteni, de Ziua Unirii, profesorul lor, Petre Dulfu, nu şi-a putut duce lecţia pînă la capăt. La un moment dat "spre marea noastră mirare, vocea începu să-i tremure, iar ochii îi jucau în lacrimi ... O luptă aprigă părea că se da în sufletul seriosului nostru profesor şi, pentru prima oară de cînd îl cunoşteam, el nu se mai putea stăpîni. S-a oprit brusc. "Mă iertaţi, zise el mişcat, dar astăzi nu pot să mai continui lecţia". Şi ieşi din clasă în mijlocul unei tăceri apăsătoare. Ce se întîmplase? În ziua aceea se anunţase Unirea Transilvaniei cu patria-mamă, după un mileniu de suferinţă.

În urmă cu exact 25 de ani, în 28 noiembrie 1989, la Sinaia, Sfântul Ardealului, Părintele Arsenie Boca, părăsea această lume văzută, pentru lumea vieţii veşnice. A fost unul dintre marii monahi ai neamului, stareţ al Mănăstirilor Sâmbăta de Sus şi Prislop, unde se află mormântul său, la care mii de credincioşi merg în fiecare zi ca să ceară tămăduire. Unii dintre ucenicii săi îl consideră cel mai mare duhovnic român al secolului trecut, iar unii preoţi apreciază că un asemenea om se naşte o dată la o mie de ani.

Miercuri seară, în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu" din Baia Mare, au avut loc lansarea albumului: „GENIUS LOCI. Teme şi motive picturale din Baia Mare” şi vernisajul expoziţiei cu acelaşi titlu. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul manifestării „Zilele Electro Sistem 2014”, din perioada 26-28 noiembrie. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 24 noiembrie - 13 decembrie, între orele 8 şi 19 de luni până vineri şi între 9 şi 14, sâmbăta.

Consiliul Judeţean şi Agenţia pentru Management Energetic Maramureş derulează proiectul: ’’Centrul Educaţional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul EDED’’, cod proiect HUSKROUA/ 1001/104, finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013, alături de partenerii săi ucraineni: organizaţia non-profit Centrul pentru Iniţiative Europene, Ujgorod şi Şcoala pentru Limbi Străine nr. 5 din Ujgorod.

La initiaţiva Primăriei Sighetu Marmaţiei, primar Ovidiu Nemeş, marţi s-a desfăşurat prima ediţie a Zilei Persoanei cu Dizabilităţi. Evenimentul a avut loc la Casa Iurca de Călineşti şi a fost subvenţionat în totalitate de către autorităţile publice. Au participat persoanele cu handicap grav (cele transportabile, desigur) şi asistenţii personali. Prezent la Sighet, Florin Hossu, liderul Cartelului ALFA Maramureş, declară: “Îi mulţumim d-lui Nemeş pentru gestul făcut, căci socializarea între persoanele cu dizabilităţi este mai greu de realizat, dar nu e imposibilă. În judeţul nostru s-a mai produs un asemenea eveniment, organizat de Nelu Şovre, primarul comunei Cerneşti. Am solicitat o audienţă în acest sens la primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş. Probabil că programul încărcat nu i-a permis să analizeze organizarea unei Zile a Persoanelor cu Dizabilităţi, dar am încredere că dl. Cherecheş va lua în considerare acest aspect la anul”, subliniază Florin Hossu.

Cartel ALFA Maramureş a solicitat, acum două zile, aprobările necesare pentru organizarea unei acţiuni de pichetare a Palatului Administrativ din Baia Mare, în data de 5 decembrie, între orele 11 şi 12.

“Noi am avut o întîlnire, în cadrul comisiei de dialog social, cu prefectul Anton Rohian şi cu reprezentanţii finanţelor maramureşene. Ştim şi că s-au făcut diligenţele necesare pe lîngă Ministerul de Finanţe în vederea  asigurării sumelor necesare pentru plata salariilor asistenţilor personali. Protestul nostru nu este îndeptat asupra prefectului.

Oferta job-urilor din judeţul nostru este în creştere.  AJOFM contabilizează 246 locuri de muncă vacante, cu 19 mai multe decît în precedenta săptămînă. Dintre cei cu studii superioare se caută ingineri, economişti, jurişti, medici, absolvenţi de ziaristică etc. Iată toate slujbele, grupate pe localităţi şi meserii.

Tineret

Adrian Vele, un designer filantrop

Adrian Vele, un designer filantrop

Adrian Vele e cel mai proaspăt nume în breasla creatorilor de modă din judeţ, iar colecţia sa de debut - Asymmetry - i-a încîntat în special pe adolescenţi datorită confortului... Read more

Sanatatea

Cum mâncăm în Postul Crăciunului?

Cum mâncăm în Postul Crăciunului?

Au trecut aproape două săptămâni din Postul Crăciunului. Pentru cei care au renunţat la carne în această perioadă, în favoarea postului, medicii nutriţionişti vin în ajutorul lor cu sfaturi. Se ştie... Read more

Interviu

Un vişeuan la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Un vişeuan la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, dr. Victor Ştefan Olsavszky, ne asigură că Ebola nu este o primejdie pentru ţara noastră. Întâmplarea a făcut să-l întâlnesc pe medicul... Read more

Ultimele comentarii