Prima pagină

Editorial

Frumoasa "nebunie"

Sîmbătă, în echipă cu colegi din Clubul de Speologie "Montana" Baia Mare şi cu arheologul Carol Kacsó, am întreprins o nouă tură de explorare şi cartare în zona mineritului foarte vechi, aflat în vecinătatea Băii Mari. Pe Valea Roşie, locul bătrînelor case miniereşti a fost luat de "palate" din beton. Greu de tot poţi da de construcţii care să-ţi amintească faptul că populaţia de pe această vale (dar numai de aici?) a trăit din minerit. Citeşte mai departe...

Actualitate

Proiector stelar modern la Complexul Ast…

Proiector stelar modern la Complexul Astronomic

Ca urmare a derulării lucrărilor de renovare şi reamenajare a cupolei Planetariului, din str. George Coşbuc nr. 16, în vederea instalării noului proiector de planetariu model ZKP-4, obiectiv prioritar al... Read more

Administratie

S-a semnat un proiect pe tema apei la Se…

S-a semnat un proiect pe tema apei la Seini

Prefectul judeţului Maramureş, domnul Anton Rohian, a fost prezent ieri, vineri, 17 octombrie 2014, în oraşul Seini la semnarea contractului de lucrări „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă uzată în... Read more


La invitaţia preşedintelui PNL Maramureş, Ovidiu Nemeş, candidatul ACL la Preşedinţia României, Klaus Iohannis, a participat la sfârşitul săptămânii trecute, la Sighetu Marmaţiei, la deschiderea oficială a celei de-a opta ediţii a Şcolii Politice „Gheorghe I. Brătianu”, tema din acest an fiind „Memoria rezistenţei anticomuniste – garanţia democraţiei”.


Ca urmare a derulării lucrărilor de renovare şi reamenajare a cupolei Planetariului, din str. George Coşbuc nr. 16, în vederea instalării noului proiector de planetariu model ZKP-4, obiectiv prioritar al proiectului pl@NETour, derulat în cadrul ENPI Cross-border Cooperation Programme, cofinanţat de Uni­unea Europeană, la Complexul Astronomic Baia Mare, începând de vineri, 17 octombrie 2014, şi până la darea în folosinţă a noului proiector stelar, nu se vor mai face demonstraţii de planetariu în cupolă. 


Sâmbătă, nişte indivizi despre care se spune că fac parte dintr-un cunoscut clan periculos, caracterizat prin violenţe şi lucrături de tip mafiot, s-au năpustit în curtea unei case din Borşa, care este a preotului M. Indivizii s-au năpustit pur şi simplu cu jeep-ul prin poarta de acces a gospodăriei, punînd-o la pămînt.


S-a întîmplat la o reprezentanţă auto din Baia Mare, în 11 octombrie a.c. Proprietarul autoturismului a înregistrat discuţia cu angajatul service-ului, care a recunoscut că a greşit, însă nu a găsit o rezolvare a situaţiei decât aceea de a-şi trimite clientul la un alt service, din Arad, pe cheltuiala lui. Proprietarul autoturismului a depus plângere la Protecţia Consumatorului Maramures, precum şi documentaţia aferentă. (Ima­­­gini şi sonor, filmare cu camera ascunsă).


Sistemul de termoficare centralizat a funcţionat bine la Sighetu Marmaţiei până în iarna lui 1981 inclusiv. Sighetenii aveau apă caldă 8 ore pe zi şi 21 de grade C în medie în locuinţă, iarna.


Sâmbătă, s-au reluat cursurile   la Centrul de Excelenţă pentru elevii din clasele V-XII, de la toate şcolile din  Sighetu Marmaţiei.
Şi în acest an şcolar, elevii vor beneficia de cursuri gratuite la materiile de bază, fiind pregătiţi de cei mai buni profesori din municipiu.


Marţi, 14 octombrie 2014, în chiar ziua de mare praznic duhovnicesc „Sfînta Cuvioasa Parascheva”, am purtat cu d-l Mircea Boga, primarul comunei Cupşeni, un dialog reconfortant de doar 5 minute, timp suficient pentru a afla de la edilul şef al acestei bine gospodărite comune, noutăţile din infrastructura comunei.


În acest sfârşit de săptămână, în Baia Mare  şi Poienile Izei, are loc a II-a ediţie a Conferinţei Naţionale "Arhetipuri ale spiritului românesc - Strategii de educaţie creatoare". Organizatori sunt: Asociaţia Română de Studii Semiotice AROSS (preşedinte, prof. dr. Traian Stănciulescu), Fundaţia "Dorel Cherecheş" (preşedinte, Cătălin Cherecheş), Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş (director, dr. Ioan Marchiş), Primăria şi Parohia Ortodoxă din Poienile Izei. Deschiderea lucrărilor conferinţei a avut loc vineri, 17 octombrie, la Sala Millennium din Centrul Vechi al Băii Mari, în prezenţa prefectului Anton Rohian şi a lui Cătălin Cherecheş. Pentru mai multe detalii privind desfăşurarea şi rosturile conferinţei, am stat de vorbă cu dr. Ioan Marchiş, unul dintre organizatori.

Prefectul judeţului Maramureş, domnul Anton Rohian, a fost prezent ieri, vineri, 17 octombrie 2014, în oraşul Seini la semnarea contractului de lucrări „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă uzată în Seini, Săbişa şi Târgu Lăpuş” între SC VITAL SA şi constructorul Tehnodomus SA. Valoarea proiectului  este de peste 31 milioane lei (fără TVA) şi prevede o durată de execuţie de 14 luni de la data emiterii ordinului de începere. Contractul de lucrări se derulează în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Maramureş”.
„Este un moment istoric pentru comunitatea din Seini. Sunt aproape 10 milioane de euro ce vor fi investiţi în infrastructura zonei. Ştiu că aţi aşteptat acest moment vreme de 6 ani şi iată că a sosit şi îi felicit pe cei care au luptat pentru acest proiect care va îmbunătăţii calitatea vieţii în oraşul Seini prin accesul la servicii de apă potabilă şi canalizare” -a punctat prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian.

Eveniment

În Ţara Lăpuşului/ Mii de credincioşi au…

În Ţara Lăpuşului/ Mii de credincioşi au participat la marea Sărbătoare „Sfînta Cuvioasa Parascheva”

Marţi, 14 octombrie 2014, ca pretutindeni, şi-n Ţara Lăpuşului, mii de credincioşi au participat la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, în cele 6 mănăstiri ce înconjoară această zonă şi în... Read more

Interviu

Tot mai mulţi băimăreni merg la teatru

Tot mai mulţi băimăreni merg la teatru

- Interviu cu actorul şi regizorul Claudiu Pintican, managerul Teatrului Municipal Baia Mare Mai mulţi spectatori, mai multe spectacoleReporter: Care este situaţia Teatrului Municipal Baia Mare din punctul de vedere al... Read more

Ultimele comentarii