Editorial

O altă Reconstituire

Nu îmi stă în obişnuinţă să scriu despre un film despre care am citit şi nu l-am văzut. M-au încurajat mărturisirile regizorului Tudor Giurgiu după lansarea peliculei la Bucureşti, Cluj şi Oradea. Am rămas un împătimit al filmului de artă, al celui istoric. Am tresărit la filmele inspirate din realitatea imediată. Din vremea tinereţii am fost sedus de celebrul film "Reconstituirea", regizat de Lucian Pintilie. Era povestea unui banal incident, o bătaie între doi tineri, anchetă făcută de miliţia vremii, care se transformă într-o crimă. Citeşte mai departe...

Asociaţia Esperando a organizat în 25 februarie, la Millennium Business Centre, Gala Sponsorilor. Evenimentul a reunit copii, tineri şi adulţi cu nevoi speciale, părinţi ai acestora, sponsori şi personalul asociaţiei.

Cei de la Esperando au pregătit mai multe surprize sponsorilor. Beneficiarii asociaţiei au pregătit o scenetă, două dansuri şi un moment special pentru doamnele şi domnişoarele din sală cărora le-au dăruit cîte un mărţişor. Alte momente importante ale serii au fost cele în care copiii şi tinerii de la Esperando le-au oferit sponsorilor prezenţi în sală cîte un trofeu şi o diplomă, în semn de mulţumire pentru sprijinul acordat de-a lungul celor 14 ani de activitate. A fost o seară minunată, care s-a încheiat cu un dans la care au participat toţi cei prezenţi.

Reporter: S-a răspândit un zvon printre localnicii din Deseşti cum că acolo urmează să se construiască o microhidrocentrală. Ştiţi ceva despre asta?

Alexandru Cosma: Ştiu foarte bine. Ceea ce vreau să vă spun nu este o scuză pentru mine, pentru că eu reprezint instituţia. Aceste acorduri de mediu au fost date înainte de a prelua eu instituţia. Dar situaţia la care vă referiţi dumneavoastră are două aspecte. Avem o microhidrocentrală,

Până pe 17 martie puteţi vizita, în holul mare al Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu”, expoziţia intitulată “Deco Art” a Marinelei Căluşeru, care prezintă lucrări pe pânză, decorative şi abstracte, executate în diferite tehnici.

“Am lucrat pe dimensiuni mai mari, 80/80 cm, 70/70 cm. O să vedeţi practic două, trei abordări. Am mers pe ideea unor frunze cu zbucium care mă macină în ultima vreme, unele le-am făcut cu foiţă de aur, altele cu tuşuri colorate, iar cele în stil mai modern, în tehnica acrilic fluid.

Consilierii judeţeni au aprobat bugetul 2015 pentru Aeroportul Internaţional Baia Mare cu o întîrziere de aproape două luni. Veniturile prognozate sînt de 5.510.000 lei, egale cu cheltuielile. Investiţiile, de 650.000 lei, din care 150.000 pentru un studiu de fezabilitate.

Asociaţia umanitară "Împreună pentru ei" angajează persoane din următoarele categorii defavorizate: persoane cu dizabilităţi; tineri peste 18 ani care au părăsit sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului; familii cu mai mult de doi copii; romi. Sînt libere: 4 posturi de ARHIVAR şi 4 posturi de LEGĂTOR MANUAL. Perioada de înscriere şi selecţie, 2-7 martie 2015. Informaţii prin tel. 0362-809081, 0745-164066, e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , sau direct de la punctul de lucru: Baia Mare, str. Garoafei nr. 13, orele 9-12.

Lui Vasile Iuga de Sălişte i-a fost acordat, în luna decembrie 2014, premiul „Eudoxiu de Hurmuzaki” pentru volumul „Oameni de seamă ai Maramureşului. Dicţionar. 1700-2010” (ed. Societăţii Culturale Pro Maramureş „Dragoş Vodă”, Cluj-Napoca). Este un tom de 1.600 de pagini, care reuneşte biografiile a 2.400 de personalităţi originare din Ţările Maramureşului, Lăpuşului, Chioarului şi Codrului. Acest premiu recunoaşte meritele istoricului şi editorului originar din Săliştea de Sus şi trăitor în Cluj, căruia Academia Română i-a recunoscut meritele şi în 2010, când i-a conferit diploma „Meritul Academic”.

Cu o zi înainte de lansarea partidului său, europarlamentarul Monica Macovei s-a întîlnit sîmbătă (28 februarie) în Baia Mare cu membrii şi simpatizanţii mişcării civice M10 din Maramureş şi Satu Mare. Mai întîi a avut însă o întrevedere cu exponenţii mass-mediei pentru care a abordat chestiuni legate nu doar de platforma politică românească, ci şi de evenimentele externe.

Adrian Todoran este noul preşedinte al filialei Maramureş a Partidului Mişcarea Populară (PMP). Desemnarea s-a făcut sîmbătă, 28 februarie, în cadrul primei conferinţe judeţene a acestei grupări politice la care au luat parte şi liderii de la centru: Eugen Tomac, preşedintele, şi Adrian Gurzău, vicepreşedintele.

Monografiile municipiului Baia Mare şi ale unităţilor miniero-metalurgice ne reamintesc faptul că în anul 2015 se împlinesc 90 de ani de când proprietarii Societăţii Phoenix din Ferneziu au cumpărat Fabrica de sticlă ”Rheny” din Baia Mare şi terenul din jur, pe care au început să construiască Fabrica de acid sulfuric şi produse chimice ”Phoenix” Baia Mare, azi  S.C Cuprom S.A.

Interviu

Alexandru Cosma doreşte crearea unui circuit al zonelor umede din judeţul Maramureş

Alexandru Cosma doreşte crearea unui circuit al zonelor umede din judeţul Maramureş

Bălţile, mlaştinile, turbăriile, cu fauna şi flora lor specială, sunt sărbătorite anual pe 2 februarie, de Ziua Mondială a Zonelor Umede. În acest context, am stat de vorbă cu noul... Read more

Ultimele comentarii