Prima pagină

Editorial

Pomana se plimbă cu microbuzul

Pentru ca să ajungă la timp la şcoală, micuţii elevi se trezesc devreme tare şi pleacă de-acasă şi cu două-trei ore înainte de ora opt. Este încă întuneric, se ţin de mîini ca într-un ciorchine, aşa ca să fie mai puternici la vreo întîlnire cu sălbăticiunile pădurii. Mai ales iarna, pericolul pîndeşte la tot pasul. Ajung la şcoală îmbujoraţi de frig. Citeşte mai departe...

Forţa de muncă
La data de 1 iulie 2013, populaţia stabilă a judeţului Maramureş era de 506.258 de persoane. Rata de ocupare a populaţiei totale a înregistrat un procent de 39,9%. Populaţia ocupată a judeţului Maramureş, la data de 1 ianuarie 2013 era de 202,1 mii persoane, din care 104,8 mii persoane (51,9%) erau de sex masculin şi 97,3 mii persoane erau de sex feminin. Rata de ocupare a resurselor de muncă (334,8 mii persoane) a fost de 60,4%, fiind mai scăzută la femei (60,2%) decât la bărbaţi (60,5%).


Prefectul Anton Rohian a avut ieri o întâlnire cu factorii responsabili de aplicarea Legii 165/2013, cu scopul de a finaliza procesul de inventariere a terenurilor agricole şi forestiere aflate în domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.


În accidentul aviatic de sîmbătă, 23 august 2014, de pe aerodromul din Copalnic Mănăştur, au fost două victime: pilotul instructor Istvan Fazekas a decedat, iar copilotul-elev Lucian Corneanu a fost accidentat grav. Acesta se află în Spitalul judeţean din Baia Mare, la secţia terapie intensivă. Medicii băimăreni îl vor opera la femur şi îi vor pune corset pe coloana vertebrală afectată. Pacientul se simte mai bine, afirmă dr. Vasile Pop, dar este foarte afectat de moartea pilotului, de care abia ieri a aflat.


La începutul lunii august, în comuna Cupşeni, a sosit un grup de 20 de cetăţeni francezi, profesori şi elevi, constituiţi în Asociaţia nonguvernamentală „Association Jamca pitchons Garries” din localitatea Chantrerie, condusă de către preotul Florent Milet. Atunci au fost puse bazele colaborării între „Micii stejari” şi comuna Cupşeni.


Guvernul are în lucru un proiect de hotărîre pentru înfiinţarea poliţiei animalelor, cu un inspector în fiecare judeţ (în Maramureş, dr. Liviu Dragomir), care va controla ferme, centre de colectare, abatoare, grădini zoologice, circuri, laboratoare unde se fac experienţe pe animale, tîrguri, transporturi de animale vii, pentru a verifica dacă sînt respectate condiţiile privind bunăstarea animalelor.


Sorin Cristian Gaje din Satu Nou de Jos, consilier în cadrul Consiliului Local al comunei Groşi, a depus o plângere la Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Maramureş, înregistrată în data de 26 august 2014, prin care solicită efectuarea unui control şi luarea de măsuri urgente la adresa unui agent economic care a concesionat un teren din Satu Nou de Jos în vederea producţiei de beton.


Luni, 25 august 2014, în jurul orei 10, pe timpul executării unor misiuni de supraveghere a frontierei de stat în zona de competenţă, pe raza localităţii Crăciuneşti, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Sighet au observat pe malul râului Tisa două colete şi o persoană de sex masculin care se îndrepta spre acestea.


Pentru o mai bună informare a persoanelor care doresc să participe la “Programul Rabla 2014”, Administraţia Fondului pentru Mediu actualizează zilnic numărul de tichete rămase disponibile în cadrul acestui program. Pe site-ul (www.afm.ro) acestei instituţii ieri erau afişate 3.788 de tichete disponibile pentru persoane fizice şi 2.199 de tichete disponibile pentru persoane juridice.

Vicepremierul Liviu Dragnea susţine finanţarea unui pachet de proiecte de dezvoltare importante pentru municipiul Baia Mare:
Vicepremierul Liviu Dragnea a fost ieri prezent în municipiul Baia Mare, printre alte evenimente pe agenda demnitarului s-a aflat şi o întâlnire cu primarul Cătălin Cherecheş, care l-a convins pe înaltul demnitar să susţină finanţarea unui pachet de proiecte de dezvoltare important  pentru municipiul Baia Mare.

EVENIMENT

Două manifestări în comuna Valea Chioaru…

Două manifestări în comuna Valea Chioarului

• satul Mesteacăn, la 590 de ani de atestare documentară; Festivalul Summer Hills Duruşa, ediţia a V-a Week-endul trecut a fost unul plin pentru comunitatea din Valea Chioarului. Satul aparţinător Mesteacăn... Read more

Recomandă unui prieten

REPORTAJ

Casele vechi din Maramureş au de-acum un…

Casele vechi din Maramureş au de-acum un salvator

Sîmbătă seara, cînd astrul zilei trecea încins sub orizont, zeci de oameni din te miri ce colţuri ale spaţiului maramureşean, îmbrăcaţi cu cel puţin cîte-un veşmînt tradiţional, urcau domol un... Read more

Ultimele comentarii