Editorial

Români expulzaţi dintr-un iluzoriu ţinut secuiesc

Extremiştii unguri din UDMR se agită din nou. Preşedintele acestei uniuni, în fapt, partid pe criterii etnice (o anomalie în prag de mileniu trei) are tupeul ca, de la tribuna Senatului României, să anunţe că s-a finalizat proiectul autonomiei Ţinu­tului Secuiesc. Şi mai cere Kelemen Hunor modificarea Constituţiei României pentru ca făcătura de proiect să poată fi adoptat. Potrivit proiectului, ar urma ca în inima României să se facă un stat în stat: judeţele Covasna, Harghita şi Mureş Citeşte mai departe...

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin a organizat în 29 august 2014, la Reşiţa, Conferinţa de lansare a proiectului „SMART - Servicii, Măsuri Active, Re/inserţie, Transparenţă”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

În localitatea maramureşană Lăpuş a luat sfârşit, după 8 ani de săpături arheologice, ultima campanie de cercetări a tumulului 26 din cadrul binecunoscutei necropole şi zone de cult din secolele de sfârşit ale mileniului II î.H., plasate pe terasa înaltă a râului Lăpuş.


Elevii care doresc să urmeze, din această toamnă, cursurile învăţămîntului profesional cu durata de trei ani se mai pot înscrie luni şi marţi (1, 2 septembrie) pe cele 503 locuri rămase libere în liceele din judeţ. Interesul absolvenţilor de clasa a VIII-a nu a fost, însă, pînă în prezent prea mare, doar puţin peste jumătate dintre locuri fiind ocupate.

Băimăreanca Andreea Moldovan, alias AMI, a fost propusă pentru trei trofee la cea de a 12-a ediţie a Romanian Music Awards: “Best Dance” - alături de Mossano, cu piesa “I promise you”, “Best DJ” - cu acelaşi single şi “Best Hip-Hop” - cu piesa “Deja vu”, un featuring cu Grasu XXL.

Obiectivul acestei scheme îl constituie dezvoltarea aptitudinilor de muncă ale tinerilor absolvenţi ai unei instituţii de învăţămînt secundar şi terţiar în 2014, aflaţi în tranziţie de la şcoală la viaţa activă, prin învăţarea la locul de muncă şi subvenţionarea locurilor de muncă în vederea creşterii ratei de ocupare în rîndul tinerilor.
Durata schemei este de 12 luni de la semnarea contractelor de finanţare pentru proiectele aprobate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa Prioritară 2 "Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", Domeniul Major de Intervenţie 2.1. Tranziţia de la şcoală la viaţa activă.

În perioada 1-5 septembrie, elevii din clasele primare, gimnaziale, liceale şi profesionale (altele decît cele terminale), precum şi cei din şcolile postliceale şi de maiştri susţin examenele de corigenţă. Cei care nu vor promova vor fi declaraţi repetenţi. (m.s.)

În perioada 5-7 septembrie, municipiul Sighetu Marmaţiei organizează a IV-a ediţie a Festivalului Antic şi Medieval Aeternus Maramorosiensis (Eternul Maramureş), cu trei secţiuni: reconstituirea istorică, partea artistică şi sesiunea de comunicări ştiinţifice pe tema “Sighetul, capitala politico-administrativă a Maramureşului”, cu lansarea broşurii cu acelaşi nume. Pe parcusul celor trei zile de festival: paradă şi reprezentaţii ale trupelor de reconstituire istorică, dansuri medievale, concerte de muzică medievală. Va fi deschisă Colonia tinerilor artişti sigheteni, în curtea Casei Ioan Mihalyi de Apşa. Va avea loc Tîrgul meşteşugarilor. Va cînta fanfara. (i.n.)


Ieri (29 august) s-a desfăşurat cea din urmă probă scrisă (cea la alegere) a sesiunii de toamnă a bacalaureatului. S-au înscris 1.001 candidaţi, cei mai mulţi optînd pentru geografie şi biologie. În sălile celor opt locaţii de examen s-au prezentat doar 819 candidaţi, înregistrîndu-se astfel 182 de absenţi.


• pentru firmele care investesc 200.000 de euro şi creează cinci locuri de muncă

Consiliul Local al municipiului Baia Mare s-a întrunit în sedinţă ordinară ieri, 29 august, având pe ordinea de zi proiecte importante pentru municipalitate. La şedinţa statutară au fost prezenţi 18 din cei 23 de consilieri locali care au avut de votat 19 proiecte. Cel mai important proiect de hotărâre supus aprobării a fost iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş referitoare la schema de ajutor de minimis, pentru stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă în municipiu, modificare adusă schemei de minimis aprobată în urmă cu doi ani.

EVENIMENT

Două manifestări în comuna Valea Chioaru…

Două manifestări în comuna Valea Chioarului

• satul Mesteacăn, la 590 de ani de atestare documentară; Festivalul Summer Hills Duruşa, ediţia a V-a Week-endul trecut a fost unul plin pentru comunitatea din Valea Chioarului. Satul aparţinător Mesteacăn... Read more

Recomandă unui prieten

REPORTAJ

Casele vechi din Maramureş au de-acum un…

Casele vechi din Maramureş au de-acum un salvator

Sîmbătă seara, cînd astrul zilei trecea încins sub orizont, zeci de oameni din te miri ce colţuri ale spaţiului maramureşean, îmbrăcaţi cu cel puţin cîte-un veşmînt tradiţional, urcau domol un... Read more

Ultimele comentarii