Editorial

Şomer cu diplomă sau meseriaş cu bani?

Meserii care ni se par atît de obişnuite precum sudor, tîmplar, electronist ori pădurar au ajuns în 2014 să fie la mare căutare, întrucît specializările de acest fel au dispărut treptat din sistemul educaţional în ultimii zece ani. Semnalul de alarmă a fost tras de agenţii economici care, de ceva vreme, abia îşi găsesc meseriaşi, iar astfel, greşeala de a elimina din peisaj învăţămîntul profesional fără a se anticipa consecinţele dezastruoase pentru piaţa muncii a fost dreasă în 2012, cînd s-a dat startul unui program experimental, „Alege-ţi drumul!”, ce oferea şcolarizare după primul an de liceu. Citeşte mai departe...

Peste  6.500 m2  suprafaţă de producţie
Planificarea creării de noi locuri de muncă
Angajament pe termen lung faţă de regiune


„Venim cu gazon, trandafiri şi cu platani care vor fi plantaţi pe ambele sensuri” - Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

În aceste zile, pe Bd. Unirii din Baia Mare au loc lucrări şi amenajări de amploare, fiind în curs de reabilitare zonele verzi. Lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul săptămânii. Copacii bătrâni existenţi pe cele două sensuri ale carosabilului au fost eliminaţi, urmând ca locul lor să fie luat de platani, dar se va pune peste tot şi gazon, respectiv trandafiri, astfel încât întreaga zonă să aibă un aspect unitar. Aceste lucrări au loc pe porţiunea de la marginea Parcului Mara şi în zona Sălii Polivalente “Lascăr Până”. Primarul Cătălin Cherecheş îşi doreşte ca lucrările să fie finalizate până la sfârşitul acestei săptămâni, iar rezultatul final să fie unul pe placul cetăţenilor.

În Parcul “Regina Maria” din Baia Mare este spre finalizare amenajarea ochiului de apă care atîta amar de vreme a stat fără pic de... apă, urîţind locul, nu înfrumuseţîndu-l. Primari peste primari s-au succedat, însă nici unul nu l-a luat în seamă. Iată, am îmbătrînit de cînd ştiu parcul, însă nu-mi amintesc să fi văzut locul lacului şi cu apă. Te uită că în această vară s-au făcut lucrări la meserie pentru refacerea acestui luciu de apă. Micul lac a fost curăţat şi betonat, fundul şi malurile au fost învelite într-o folie pentru ca apa să nu se scurgă, malurile au fost frumos zidite cu piatră de Stur. S-a tras şi o aducţiune pentru apă, s-a făcut în acest sens şi o priză în amonte, pe Valea Usturoi. A mai rămas puţin: umplerea cu apă a micului lac. Vor fi şi peşti? Poate, o lebădă şi două raţe? Vor rezista ele în calea “vandalilor”? Dar motivul acestui text este altul: noaptea, prin parc mişună mistreţii care coboară din pădurea de la Piatra Virgină. Rîmătorii scurmă în căutarea ciormanilor şi rădăcinilor suculente. N-avem semnale că ar fi fost atacat vreun cetăţean. Fotografia arată “arăturile” făcute de mistreţi în parc.
(Text şi foto: Alec)


În noiembrie vom fi chemaţi la urne. Rezultatul scrutinului cu nr. şase ne va da preşedintele cu nr. patru. Normal ar fi, ca după cinci scrutinuri, electoratul şi candidaţii să gîndească în spiritul şi litera Constituţiei. Din cele văzute se pare că nici în această campanie nu sînt şanse să bată vîntul schimbării. La modul conştient şi responsabil, din Constituţie, nimeni nu vrea să înveţe corect lecţia intitulată “Preşedintele României”. O mare parte a poporului habar nu are cum arată “Biblia” ţării în care trăieşte. Despre atribuţiile preşedintelui, nici vorbă. Raportată la şeful statului, mentalitatea vine din istorie.

Localitatea portugheză Coimbra a fost, la mijlocul lunii septembrie, gazda celei de-a patra întâlniri din cadrul proiectului european cu titlul “Înţelepciunea persoanelor cu nevoi speciale”. Acesta este coordonat de Asociaţia Esperando şi se derulează în cadrul Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii, finanţat de Comisia Europeană.
Întâlnirea a avut ca şi scop principal analiza rezultatelor de până acum, discuţii despre felul în care persoanele cu dizabilităţi, care duc o viaţă împlinită, pot să-i ajute pe cei care acum se confruntă cu greutăţi, probleme şi suferinţe legate de dizabilitate. Au fost luate decizii şi în privinţa formei pe care o va lua cartea care va cuprinde toate aceste experienţe şi sfaturi, precum şi conţinutul său.


Primarul comunei Săcălăşeni, Emilian Pop, este un mare iubitor de animale şi păsări exotice. Acesta şi-a adunat în ograda sa nu mai mult de 20 de găini, 2 struţi (Rita şi Gina), o bibilică, 4 iepuri, 25 de familii de albine, 26 de capre şi iezi, 2 câini, 3 pisici, peşti (păstrăvi, crapi) într-un bazin special construit, precum şi vedeta curţii - Froniţa, o scrofiţă (rasa Mangaliţă)... dresată!

Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 


Cu prilejul celebrării Zilei Minerului, în Baia Mare, la care au luat parte peste 70 de specialiști care au lucrat în unitățile miniere din Maramureș, Bistrița Năsăud și Satu Mare, Ma­ria Stoica, redactor al Cotidianului Graiul Maramureșului, m-a întrebat dacă Maramureșul mai are nevoie de minerit? Succint, răspunsul dat se regăsește în titlu.
De cînd a încetat activitatea minieră în Maramureș, veniturile la nivel de județ sunt mai mici decît cheltuielile. Potrivit datelor statistice, județul nostru a ajuns printre ultimele din țară la valoarea PIB pe cap de locuitor. Toate județele din Regiunea de dezvoltare nord-vest au valoarea PIB-ului, lei/cap de locuitor, mai mare decît noi, în ordine descrescândă se află Cluj - 32.032 lei, Satu Mare - 30.705 lei, Bihor - 28.908 lei, Bistrița-Năsăud - 24.329 lei, Sălaj - 24.062 lei, Maramureș 22.496 lei. De cîțiva ani, numărul pensionarilor este mai mare decât al salariaților, iar cca. 32-35% din forța de muncă activă a județului se află în străinătate contribuind la creșterea PIB-ului țărilor de rezidență. Este îmbucurător faptul că încrederea companiilor și a populației în economia României a crescut în august pentru a patra lună consecutiv, așa cum rezultă în urma unui sondaj făcut de Comisia Europeană, publicat joi, 28 august 2014.

130 de lucrări ale artiştilor consacraţi, dar şi ale celor care reprezintă tânăra generaţie, sunt reunite în ediţia 2014 a Anualei Artelor, aflate în acest an la cea de a 25-a ediţie. Organizată an de an de către Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Baia Mare, Anuala Artelor beneficiează în ultimii ani de susţinerea primarului Cătălin Cherecheş. În acest an, cu marele premiu, oferit de către edilul băimărean, a fost distins artistul plastic Ioan Anghel Negrean. Vernisajul expoziţiei „Anuala Artelor” 2014 a avut loc duminică, 28 septembrie, în cadrul sărbătorii Toamna Băimăreană. Cu ocazia acestei manifestări, primarul Cătălin Cherecheş a anunţat că finanţarea reabilitării Coloniei Pictorilor va fi asumată în întregime de către Municipiul Baia Mare, taxând dur dezinteresul reprezentanţilor Ministerului Culturii în ceea ce priveşte soarta acestui loc sacru pentru istoria şi renumele oraşului nostru, unde s-a născut şi s-a format Şcoala Băimăreană de Pictură.

Maraton folcloric in Centrul Vechi al Municipiului Baia Mare în ultima zi a Sărbătorii Castanelor 2014
Centrul Vechi al municipiului Baia Mare nu a fost nicicând mai arhiplin ca şi în după masa şi seara de duminică, 28 septembrie 2014. Regalul folcloric oferit băimărenilor în ultima zi a sărbătorii a fost un adevărat maraton. De peste şapte ore de muzică tradiţională românească au avut parte băimărenii şi turiştii prezenţi în oraşul nostru. Nume sonore ale muzicii populare româneşti au fost prezente pe scena sărbătorii, la evenimentul prezentat de vedeta de televiziune Iuliana Tudor:

EVENIMENT

Toamna Băimăreană – Sărbătoarea Castanel…

Toamna Băimăreană – Sărbătoarea Castanelor 2014, sub egida „Baia Mare, 685 de ani”: Paradă, spectacole fascinante şi concerte incendiare la sărbătoarea comunităţii băimărene

Municipiul Baia Mare a purtat în perioada 25 – 28 septembrie haine de sărbătoare, în aceste zile desfăşurându-se Toamna Băimăreană 2014 şi cea de a XXII-a ediţie a Sărbătorii Castanelor.... Read more

Recomandă unui prieten

REPORTAJ

Ziua Crucii de pe Muntele Ţibleş

Ziua Crucii de pe Muntele Ţibleş

De ani buni, Primăria şi Consiliul Local al comunei Groşii Ţibleşului organizează, pe final de august, manifestări care să aducă aminte că avem tradiţii şi obiceiuri minunate, care trebuie păstrate... Read more

Ultimele comentarii