Prima pagină

Editorial

Obrazul fără riduri

Dacă ar fi trăit, mîine, 31 martie, Nichita Stănescu ar fi împlinit 82 de ani. O vîrstă posibilă. Scriu despre Nichita deoarece cred că a pus Limba Română în mişcare într-o vreme cînd era serios asuprită. Dar astăzi, oare cum îi Doamna noastră Limba Română? Nichita nu a fost singur. O literatură întreagă a fost în ton cu el. Întrebare de primăvară: Ce vă mai spune astăzi poezia îngerului blond? Nu aud multe răspunsuri. Este firesc deoarece răspunsurile sînt formate din necuvinte. După atîta vreme de cînd stau vecin cu poezia lui Nichita Stănescu (încă nu i-am intrat în casă) rămîn răstignit în uimire. Poate în odihna de a fi fost contemporan cu o izbîndă a marilor înţelesuri. Tînărul critic Daniel Cristea Enache şi-a asumat descifrarea Citeşte mai departe...

- reguli noi şi pentru garaje -

Vineri, 27 martie, pe ordinea de zi a Şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Baia Mare s-au aflat 64 de proiecte de hotărîri, unele cu impact semnificativ pentru comunitate. În rîndurile următoare le prezentăm pe cele mai importante: 

Aproximativ 15 băimăreni s-au strâns vineri, 27 martie, de la ora 18, în Piața Revoluției, pentru a cere egalitate în fața legii în România. Protestul a fost declanșat de votul din Parlament, care l-a scăpat de arestare pe Dan Șova, acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. Pe pancartele protestatarilor sta scris: „Parlamentul poantă, Molicean șovăitor”, „Parlamentarilor, respectați Constituția! Nu mai vrem să Șovăiți!”,  „Parlamentarilor, e simplu: respectați Constituția! Art. 16 – Egalitatea în drepturi. (1) Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege.”,  „Șova, poți fugi, dar nu te poți ascunde”,  „Șova, nu fugi, DNA te va mirui”. Protestatarii au mărșăluit în tăcere pe platoul din Piața Revoluției. În același timp, în orașele mari ale României au avut loc proteste similare, dar mult mai ample. (a.g.)

Organizat de Palatul Copiilor Baia Mare, în parteneriat cu Municipiul Baia Mare, sub egida Inspectoratului Şcolar Județean Maramureș, Festivalul de muzică uşoară pentru copii “Miniursuleţul de Aur” a ajuns la ediţia a XXIV-a.

Vineri, 3 aprilie, de la orele 11 şi de la orele 16, peste 100 de copii, înscrişi la Cercul de muzică ușoară, coordonat de profesoara Adriana Diaconu, vor evolua pe scena Teatrului Municipal Baia Mare, cu dorinţa de a se număra printre cei care vor fi selectaţi să reprezinte Maramureşul la Festivalul Naţional de muzică uşoară pentru copii “URSULEŢUL DE AUR” (8 -9 mai). 

Automedicaţia ia amploare în mediul rural, atenţionează dr. Georgeta Ţiple, tot mai mulţi săteni preferînd să se trateze fără o prescripţie medicală. Optînd pentru o astfel de practică, oamenii ignoră riscurile, sporite de faptul că, pe an ce trece, manifestările bolilor sînt tot mai variabile.


În contextul în care circumstanţele legate de construirea de microhidrocentrale (MHC) pe rîul Mara par destul de confuze pentru localnicii din Deseşti, Maria Merca, administrator al unei pensiuni din comună, a creat, în urmă cu mai bine de o lună, un grup de discuţii pe reţeaua de socializare Facebook astfel încît cei interesaţi de salvarea acestei ape curgătoare din Maramureşul istoric să vină cu soluţii concrete.


A fost un moment emoţionant, ieri, la şedinţa Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, cînd consilierii au aprobat încetarea mandatului de consilier local a d-lui Dumitru MATEI.

Se împlinesc 10 ani de cînd Corala ARMONIA din Baia Mare (dirijor prof. Mihaela Bob Zăiceanu), a inaugurat seria de concerte pascale şi concerte pascale-şcoală, întregind bucuria pascală, evocată de Biserică timp de patruzeci de zile.


Binevenită iniţiativa Asociaţiei EURO-MARA Events (preşedinte Doris Uglar), de a organiza, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş, o conferinţă a cărei temă este demnă de luat în seamă: “Valenţele şi utilitatea lobby-ului european”. O dezbatere interactivă, care şi-a propus să facă o analiză privind lobby-ul în Uniunea Europeană şi impactul asupra României.


La Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 10 din Baia Mare (dir. Mihălean Ioana), educatoare Cucu Amalia şi Pop Ana s-a desfăşurat o activitate educativ - interactivă cu titlul „Învăţăm şi ne jucăm!”, realizată de bibliotecarele Voichiţa Mureşan şi Ioana Dunca de la Filiala "Traian" a Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu", pentru copiii din grupa mică.

Interviu

Un suflet de sfânt, într-un chip de voievod

Un suflet de sfânt, într-un chip de voievod

Dialog cu Înaltpreasfinţitul Justinian CHIRA, arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului Nu există bucurie mai mare decât aceea de a te afla în preajma Înaltpreasfinţitului Justinian Chira, arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului. Aproape un... Read more

Ultimele comentarii