În această săptămână, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, scriitorul Milian Oros şi-a lansat cea de-a 11-a carte a sa, romanul “Femeia din vis”, apărut la Editura băimăreană Enesis.
„E un roman de dragoste, dar şi un roman istoric, din perioada dacilor. E vorba chiar despre ultimul război dac, din 106, dar este foarte interesantă trecerea din planul realităţii actuale în planul acela vechi de 19 secole, formula de trecere dintr-un plan în altul. Las la aprecierea cititorului să vadă dacă am reuşit sau n-am reuşit trecerea asta. În carte, sub o anumită formă, e cuprinsă bibliografia de care m-am folosit şi, zic eu, există posibilitatea şi pentru cititor să aprofundeze materialele respective. Se urmăreşte realitatea istorică, dar văzută din alt unghi. O să vedeţi lucruri interesante despre moartea lui Decebal, aşa cum am găsit-o eu în fel de fel de documente istorice, o să vedeţi o abordare a latinităţii poporului român mai altfel puţin, eu zic că mai actuală, şi multe alte lucruri, dar toate aşezate în jurul celui mai frumos sentiment uman: dragostea”, dezvăluie Milian Oros despre romanul său, al cărui final îl ţine, însă, secret: „Nu vreau să zic cum se încheie, dar ceea ce pot să spun este că va fi foarte greu pentru cititor să termine cartea fără să aibă în colţul ochiului o lacrimă. N-am urmărit să fac telenovele, ci doar să scot în evidenţă sufletul omului îndrăgostit.”
Lansarea de carte s-a bucurat de un public numeros, chiar dacă a avut loc într-o după-amiază toridă. Mulţi au fost şi cei care şi-au exprimat părerile despre carte: Aurel Jentea, directorul Editurii Enesis, Valeria Oros, profesoară de limba şi literatura română, profesorul de istorie Traian Rus, de la Oarţa de Sus, Carmena Băinţan, preşedinta Ligii Scriitorilor, Filiala Maramureş, profesorul de limba şi literatura română Viorel Pop şi dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii judeţene. Acesta din urmă terminase de citit cartea cu doar o jumătate de oră în urmă şi se afla încă în starea specială pe care ţi-o dă lectura unei cărţi bune. A apreciat că este „o operă care curge impecabil”, în care autorul „ştie să dozeze foarte bine totul”, în care este de apreciat jocul de planuri. „Salut cu drag o prezenţă absolut certă, un scriitor atât de verificat, încât istoricii literari vor trebui să ţină cont de el”, a mai spus dr. Ardelean.
Traian Rus a strârnit zâmbete povestind reacţia soţiei sale după ce a terminat de citit cartea; am aflat, astfel, că, în final, personajul feminin, Arina, moare, iar asta lasă un gust amar cititorilor. „Am venit aici cu misiunea să-l fac pe Milian Oros praf şi pulbere”, a glumit Traian Rus, hotărât să-i facă dreptate soţiei sale, care a suferit din pricina cărţii.
Viorel Pop a apreciat compoziţia romanului, dar şi documentarea din spatele lui, talentul romancierului, felul în care au fost surprinse scenele de dragoste, claritatea redactării şi corectitudinea gramaticală.