Semnal. Istoricul mineritului şi metalurgiei din Maramureş

0
927

Sîmbătă, 27 iunie 2015, în Baia Borşa, la exact 63 de ani de la înființarea Întreprinderii Miniere de aici, inginerul băimărean Lazăr-Aurel Pantea, fost salariat și director al acestei mine, şi-a lansat cartea “Din istoricul mineritului, metalurgiei și al vieții oamenilor adâncurilor din nord-vestul României”. La lansarea din Baia Borşa au fost prezenţi mulţi foşti mineri, localnici şi veniți din alte părţi (Cluj, Bistriţa).
Cartea a apărut sub îngrijirea Editurii Risoprint din Cluj-Napoca, recunoscută de către Consiliul Național al Cercetării Științifice. Argumentul invocat este: Spre a nu lăsa să se cufunde în uitare Regiunea minieră Baia Mare, una din cele mai vechi din Europa, cît și bogățiile din acest colț de țară, hărăzite de natură să fie valorificate de către oameni.
În contextul încetării cu 8 ani în urmă a activităților miniere și mai recent și a celei metalurgice, cartea prezintă interes pentru cei preocupaţi de soarta acestei ramuri industriale şi pentru autorități. Cu o documentare serioasă şi indicarea surselor bibliografice, autorul prezintă mineritul ca o “efigie a Maramureșului”, cu zăcăminte de cărbuni, sare, petrol (țiței), și îndeosebi minereuri metalifere, substanțe nemetalifere și roci utile, cât și numeroase izvoare de apă minerală. Maramureșul a fost un puternic centru miniero-metalurgic, a deținut primul loc în economia țării în ceea ce privește rezervele de minereuri polimetalice şi ca volum al extracției și al producției de concentrate miniere, realiza întreaga producție de cupru electrolitic a țării, 75% din producția de cupru convertizor, tone de lingouri de aur şi 45 de produse chimico-metalurgice.
Lazăr-Aurel Pantea analizează: evoluția activității miniere și metalurgice din nord-vestul României în perioadele 1235-1899 și 1900-1944; mineritul și metalurgia după al Doilea Război Mondial; dezvoltarea industriei miniere; activitatea de prospecțiuni și explorări geologice, de construcții-montaj; extracția și prelucrarea minereurilor/concentratelor miniere; uzinele constructoare de mașini și utilaj minier; lucrări pentru menținere capacităților de producție după anul 1990; haldele de steril de mină și iazurile de decantare; specialiștii și preocupările lor; încetarea activității miniere. Se apleacă asupra: istoriei mineritului din Budeşti, Băiuț, Strâmbu Băiuț; Cavnicul și minerii săi; Miniera Baia Borșa-Borșa, cea mai mare unitate de profil din nord-vestul României. În capitolul final, se întreabă unde ne sînt minerii din Maramureș şi de ce ne e frică de revigorarea activității miniero-metalurgice.
Cartea a fost tipărită în 100 exemplare, din care 8 exemplare au fost trimise Bibliotecii Naționale, conform Legii nr. 111/1995. Poate fi împrumutată pentru lectură de la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare şi de la biblioteca orăşenească din Borşa.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.