Ministrul Agriculturii Daniel Constantin (azi se află în Maramureş, la Ocna Şugatag, Copalnic-Mănăştur şi Cerneşti) doreşte să elaboreze, pînă la data de 1 septembrie 2015, o ordonanţă de Guvern prin care să acorde stimulente fiscale, incluzînd impozite mai mici, pentru fermierii care aleg să se constituie în cooperative agricole de producţie. O, domnule ministru, ce greşeală faceţi! Toată Europa fuge de cooperative, sistemul capitalist nu acceptă proprietatea colectivă, iar Dumneavoastră vreţi să ne băgaţi pe gît o nouă cooperativizare!? Nu e bine.
„În vremea crizei economice, băncile nu au mai acordat credite prietenoase fermierilor. Prin Banca de Dezvoltare, am speranţa că putem să oferim pachete de creditare mult mai atractive pentru cooperative. De asemenea, dorim să stimulăm asocierile şi printr-un pachet de fiscalizare mai redus pentru cooperative şi grupuri de producători. Ordonanţa prin care să micşorăm impozitele pentru cooperative dorim să o realizam chiar în perioada următoare, pînă la 1 septembrie, atunci cînd începe sesiunea parlamentară”, a declarat Daniel Constantin, în cadrul Caravanei MADR. Sfîntă naivitate!
Să vedem ce va declara ministrul Agriculturii azi, la Ocna Şugatag şi Copalnic-Mănăştur. Credem că ţăranii din Maramureş îi vor spune să o lase mai moale cu cooperativele… Se vede că ministrul n-are deloc experienţă, n-a lucrat înainte de 1989 în cooperativa agricolă de producţie, nu ştie cum funcţionează CAP-ul. Dacă nu, să ne arate astăzi o cooperativă agricolă de producţie viabilă în Ţara Românească!
• Prin intermediul Măsurii 9 – „Sprijin pentru înfiinţarea grupurilor de producători”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, fermierii care se asociază în cooperative sau grupuri de producători pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de pînă la 90% din valoarea proiectului.