An de an, Mănăstirile Rohia şi Rohiiţa cinstesc memoria celui care a fost marele eseist şi om de cultură N. Steinhardt, alias Monahul Nicolae Delarohia, după cum se autointitula după intrarea în cinul monahal de la Mănăstirea Rohia. An de an, din 1989 încoace, la Mănăstirea Rohia s-au organizat manifestări culturale, cinstind creştineşte şi laic memoria marelui dispărut.
Între acestea, amintim doar demersul de mare acribie al Mănăstirii Rohia şi colaboratorilor ei pentru editarea Integralei N. Steinhardt, împreună cu Editura Polirom din Iaşi, ajunsă la volumul al XVII-lea. Apoi, oficierea an de an, la data sa de naştere, a slujbei parastasului, făcute la Cimitirul Mănăstirii Rohia, unde este înmormântat, parastas la care participă personalităţi ale culturii române din toată ţara, prieteni şi admiratori ai omului de mare anvergură intelectuală N. Steinhardt. Toate acestea au loc în cadrul Zilelor Culturale „Monahul Nicolae Delarohia”, organizate, în fiecare an, între mijlocul lunii iulie şi 29 iulie, ziua naşterii lui Nicu Steinhardt (numele său din buletinul de identitate), de către Fundaţia „N. Steinhardt” cu ajutorul nemijlocit al mănăstirii sale de metanie, „Sfânta Ana” Rohia, şi al Mănăstirii Rohiiţa. O manifestare culturală complexă, cea mai lungă din judeţ, ca durată, dar şi cu un conţinut substanţial, între care amintim taberele de pictură de la Mănăstirea Rohia, al cărei egumen este Arhim. Dr. Macarie Motogna, şi Rohiiţa, avându-l ca stareţ pe protosinghel Vasile Filip, cu participarea a zeci de iconari vestiţi din ţară, întâlnirile Editurii Polirom cu colectivul care se ocupă de editarea Integralei Steinhardt, lansări de cărţi din Integrala Steinhardt sau despre marele trecut în eternitate şi expoziţiile anuale de icoane de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare cu picturile realizate în taberele de la cele două mănăstiri etc.
Anul acesta, a şaptesprezecea ediţie a Zilelor Culturale „Monahul Nicolae Delarohia” a început în 20 iulie, la cele două mănăstiri, şi se încheie mâine, miercuri, 29 iunie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.
Şi anul acesta iconarii din Grupul „Sfântul Ioan Damaschin”, de sub îndrumarea pictorului şi universitarului Sorin Albu, au pictat la Mănăstirea Rohia, iar cei coordonaţi de pictorul Sergiu Andruşcă, la Mănăstirea Rohiiţa.
Azi, marţi, 28 iulie, de la ora 17,00, la cimitirul Mănăstirii Rohia, se va săvârşi Parastasul de pomenire a Părintelui Nicolae, iar de la ora 19,00, la Mănăstirea Rohiiţa va avea loc masa rotundă în care se va vorbi despre „Valori creştine în opera Monahului Nicolae Delarohia”.
Mâine, miercuri, 29 iulie, de la ora 11,00, în sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, se va vernisa expoziţia de icoane realizate în cadrul Şcolii şi Taberei de pictură, după care, în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, se va lansa cartea „N. Steinhardt convorbiri cu Nicolae Băciuţ şi Zaharia Sângeorzan”, al XVII-lea volum al Integralei N. Steinhartd, îngrijit de Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş. Vor vorbi la lansare Preasfinţitul Părinte Dr. Justin Sigheteanul, preşedintele Fundaţiei „N. Steinhardt”, sub egida căreia se desfăşoară toate manifestările şi din acest an, Adrian Şerban, directorul editorial al Editurii Polirom, îngrijitorul ediţiei, Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş, şi unul dintre autori, scriitorul Nicolae Băciuţ.
Aşadar, două zile culturale de excepţie, pe care i le datorăm Monahului Nicolae Delarohia de dincolo de mormânt, din Cer, la care Fundaţia „N. Steinhardt”, prin secretarul ei, Arhim. Dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia, vă invită să luaţi parte, în calitate de oameni de cultură, monahi sau preoţi, atât la cele două mănăstiri, cât şi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.