Acţiune de amploare, desfăşurată de Poliţia Locală, jandarmi şi asistenţi sociali
Acţiunile de verificare, iar ulterior de demolare, a construcţiilor improvizate ridicate ilegal pe domeniul public în zona Pirită au continuat în zorii zilei de 30 iulie pe Craica.
Razia a fost coordonată de Poliţia Locală, cu participarea jandarmilor, a poliţiei municipale, a angajaţilor Serviciului Public de Asistenţă Socială şi a celor de la ecarisaj, care au ridicat maidanezi de pe Craica. Acţiunea face parte din demersul Administraţiei Publice Locale a Municipiului Baia Mare care vrea să impună legea pe toată raza oraşului, în special în zonele Pirită, Craica, Gării şi Ferneziu, unde există colonii ridicate ilegal pe domeniul public.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Am demarat o nouă acţiune acum câteva zile în zonele de sărăcie, respectiv de construcţii ridicate ilegal în municipiul Baia Mare. Aceste zone nu sunt potrivite pentru locuire, nu au condiţii pentru locuire şi nu acceptăm să fie în primul rând copii care să nu aibă apă, să nu aibă curent electric, să nu aibă posibilitatea să meargă la şcoală în condiţii de igienă sau să-şi ducă viaţa în condiţii decente. N-aş dori ca vreun cetăţean al municipiului Baia Mare să stea în astfel de condiţii. Pe de altă parte vreau să stopez orice tendinţă a unora care vin din alte părţi ale ţării în municipiul Baia Mare, crezând că oriunde se pot amplasa, fără să aibă niciun fel de limite. Există nişte limite impuse de lege, există nişte limite impuse de condiţiile decente de locuire, există nişte limite pe care trebuie să le respectăm cu privire la modul în care îngrijim atât copiii, cât şi adulţii”.
În urma raziei au fost date somaţii, urmează demolări
La acţiune au participat 60 de oameni: poliţişti locali de la Ordine Publică, angajaţi din cadrul Serviciului Public Asistenţă Socială, două echipaje de jandarmi, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Baia Mare, plus un echipaj de ecarisaj pentru a captura câinii agresivi. A fost verificată fiecare construcţie, au fost legitimate toate persoanele şi înregistrate în fişele de evidenţă ale celor de la Asistenţă Socială. „În urma verificărilor, în zona Craica am găsit 16 construcţii provizorii – sau colibe cum le spunem noi cu alte cuvinte – pentru că nu pot să fie denumite construcţii. Proprietarii acestora au fost identificaţi şi somaţi să le demoleze în termen de 72 de ore în mod voluntar, în caz contrar le vom demola noi pe cale administrativă, prin dispoziţia primarului. Am găsit faţă de situaţia precedentă încă 9 familii noi alcătuite din 23 de adulţi şi 20 de copii, deci undeva la 43 de persoane. Acestea provin din Turulung – Satu Mare, din Ulmeni, din Cehu Silvaniei, foşti locatari, să zicem aşa, din blocul Melodiei nr. 4, de la Cuprom sau de pe Păltinişului şi Pirită. Celor depistaţi fără acte de domiciliu li s-a pus în vedere să părăsească oraşul şi să se întoarcă acolo unde sunt înregistraţi, deoarece municipalitatea băimăreană nu are niciun fel de obligaţie legală faţă de ei. De asemenea, în urma raziei din această dimineaţă au fost capturaţi 10 câini care au fost ridicaţi de angajaţii Serviciului de Ecarisaj şi predaţi la Adăpostul de Câini”, a declarat Gheorghe Perian, şeful Poliţiei Locale Baia Mare.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Cred că, în acest moment, cel mai important lucru este să identificăm fiecare construcţie care în mod nelegal, în ultima perioadă, a fost construită. Cei care şi-au permis să vină în continuare şi să-şi amplaseze astfel de construcţii, conform legii, le vom demola, iar pe oameni ii trimitem la domiciliile lor. Pe de altă parte, trebuie, pas cu pas, până în această toamnă sau cel târziu în primăvara anului viiitor, ca fiecare familie din zonele Craica, Pirită, Gării sau Ferneziu să înţeleagă că locul nu îi este acolo şi să găsim variantele corecte de integrare, inclusiv din punct de vedere locativ, dar şi din punct de vedere educaţional pentru copii, din punct de vedere economic pentru părinţii care îşi doresc să muncească”.
Pentru persoanele din aceste zone va fi realizată pe viitor o bursă a locurilor de muncă, împreună cu societăţile care se ocupă de serviciile de curăţenie şi zone verzi în Baia Mare. În ceea ce priveşte raziile, astfel de acţiuni urmează în zona Gării şi cartierul Ferneziu, urmând să fie reluate apoi şi pe Pirită şi Craica. (Daniel POP)