Expoziţia de etnografie „Maramureş – Tezaur viu în context european”

0
870

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Filiala Baia Mare, a inaugurat săptămâna aceasta două noi săli de expoziţii la sediul său de pe strada Culturii. Evenimentul a fost prilejuit de expoziţia „Maramureş – Tezaur viu în context european”, care face parte din proiectul „Maramureş – Tezaur viu în cadrul patrimoniului cultural european”, finanţat de Norvegia, Islanda, Lichtenstein şi Guvernul României. Aplicantul proiectului, coordonat de Livia Sima, este ANTREC Maramureş, iar parteneri din Universitatea „Goldiş”, Filiala Baia Mare şi Universitatea din Akureyri, Islanda.  
În cele două săli sunt expuse obiecte din lemn şi ceramică, respectiv textile, care nu aparţin unor mu­zee, ci unor colecţii particulare din Maramureş. „Ineditul acestei expoziţii este că este pentru prima oară în Maramureş când se organizează o expoziţie etnografică multietnică. Tot ce vedeţi aici aparţine românilor, maghiarilor, ţipţerilor, romilor şi ucrainenilor. Toate cele 5 minorităţi fac parte dintr-un tot, fac parte din Maramureş. Toţi aparţin acestui tărâm, toţi lucrează împreună de sute de ani, convieţuiesc, compară şi se compară. Ca atare vedeţi atâtea lucruri care se aseamănă sau se deosebesc. Asta am vrut să punem în valoare: diversitatea. Suntem adepţii devizei „Unitate în diversitate”, a arătat dr. Rodica Silvia Pop, muzeolog. Expoziţia, în formula aceasta, rămâne deschisă până în octombrie, când va fi reformulată pentru nevăzători. „Avem bucuria ca în cadrul proiectului să lucreze cel mai bun antropolog şi muzeolog din Islanda. Este mare lucru să ai parteneri de calitate şi acest lucru te obligă ca ceea ce tu lucrezi să fie la aceeaşi înălţime”, a mai completat dr. Rodica Pop. Circa 30 de piese din expoziţie aparţin colecţiei sculptorului pensionar Vasile Laver, în vârstă de 80 de ani, care le-a adunat de-a lungul timpului de la consătenii săi din comuna Repedea. „Am adus aici mai multe obiecte casnice, de bucătărie, din lemn, de acum 100 sau 200 de ani. Eu am acasă o mică colecţie de vreo 650 de obiecte, din care doamna a luat câte au încăput în maşină. Am aici nişte ciururi de cernut făina de mălai, blide din lemn, berbinţe, ciuroaie, lucruri casnice”.
Cei care derulează proiectul şi-au propus să înfiinţeze la „Goldiş” un colţ cultural-turistic, care să fie căutat atât de specialişti, cât şi de studenţi. Expoziţia are şi valoare didactică. Vernisajul a inclus dansuri maghiare şi ale unor reprezentante ale comunităţii rome, precum şi un recital de poezie susţinut de actorul Claudiu Pintican. La eveniment au mai participat, Livia Sima, din partea Universităţii „Goldiş” – prorectorul Gavril Ardelean şi directorul economic Vasile Berlinger, o seamă de colecţionari care au contribuit la înjghebarea expoziţiilor, oameni de cultură din Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.