PS Justin Sigheteanul – cetăţean de onoare al comunei Groşi

0
726

Prezent pentru a oficia slujba de târnosire a bisericii din localitatea Ocoliş, sat aparţinător de comuna Groşi, urmată de Sfânta şi Dum­nezeiasca Liturghie, PS Dr. Justin Sigheteanul, Arhiereul Vicar al Maramureşului şi Sătmarului, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Groşi „pentru duhovniceasca misiune de păstorire, păstrarea unităţii de credinţă şi legăturii de spiritualitate cu credincioşii şi mărturisitorii comunei Groşi”. Diploma, acordată de Primăria şi Consiliul Local Groşi, a fost înmânată duminică, la încheierea Sfintei Liturghii, de primarul comunei, Gheorghe Lupan. 

Biserică din secolul al XIX-lea târnosită în mileniul al III-lea

Referinţe concrete despre zidirea şi încheierea lucrărilor la biserica de zid din satul Ocoliş, Protopopiatul Baia Mare, comuna Groşi, nu prea există, din moment ce istoricii avansează două date referitoare la construcţia acestui sfânt locaş. După unii, biserica din Ocoliş a fost construită în anul Revoluţiei paşoptiste, 1848, după cum scrie pe unul din site-urile unde se face referire la acest sfânt locaş, iar după alţii, construcţia a început în anul 1850 şi s-a încheiat în 1870. Deci, vechimea bisericii este între 167 ani şi 145 ani. În acest răstimp, de circa un secol şi jumătate, biserica a suportat mai multe reparaţii, dar niciuna din ele nu a fost atât de complexă ca cea de acum. În toată această perioadă biserica nu a fost sfinţită de episcop, preotul negăsind înscrisuri în masa din Sfântul Altar sau în altă parte cu referire la târnosirea acestui sfânt locaş de închinare şi rugăciune. Aşa că, biserica zidită în secolul al XIX-lea a fost târnosită în mileniul al III-lea, mai exact duminică, 30 august 2015, de PS Justin Sigheteanul, înconjurat de un sobor important de preoţi şi diaconi, în prezenţa protopopului de Baia Mare, pr. Fabian Coroian. Hramul bisericii este Adormirea Maicii Domnului, iar ierarhul sfinţitor i-a dat şi al doilea hram, Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş, ocrotitorul Eparhiei, în acest An Omagial al Marilor Păstori de Suflete din Eparhii.
Etimologia localităţii Ocoliş este legată de faptul că pe vremuri, în zonă exista un mare codru de stejar, al cărui străbatere era periculoasă pentru călători. Aceştia erau nevoiţi să ocolească codrul prin zona satului pe care l-au numit, din această cauză, Ocoliş.

IMG_7161Biserica a fost salvată de la prăbuşire

Se spune că, înainte de construirea acestei biserici, pe la 1824, a existat aici o biserică de lemn, care a dispărut în împrejurări necunoscute. Din secolul al XVIII-lea există înscrisuri pe un clopot şi pe unele cărţi de cult. Actuala biserică de zid a fost construită din piatră şi cărămidă, iar bolta din piatră. Abia pe la 1932, a fost construit un tavan din lemn, semicircular şi aplatizat. Lucrări la biserică s-au mai executat în 1986 şi în anii 1997-1998. Problema mare a fost legată de stabilitatea bisericii, de aceea i-a fost aplicat un jug metalic, prin 2002, care, însă, tot nu a rezolvat problema.
Consolidarea bisericii s-a făcut între anii 2010-2015, prin subzidire cu beton şi centuri din beton armat. Alte lucrări au constat din înlăturarea tencuielii interioare până la zidul de piatră şi realizarea unei tencuieli armate cu plasă sudată; reorganizarea Sfântului Altar şi rezidirea Sfintei Mese după noile cerinţe; efectuarea unei noi instalaţii electrice; recondiţionarea scoruşului din lemn; turnarea unei pardoseli din beton armat şi padimentarea cu gresie în naos şi parchet în Sfântul Altar; înlocuirea tâmplăriei şi geamurilor ferestrelor; pictarea, între 2013-2015, de către pictorul Macarie Filip, în tehnica secco, a întregului interior; executarea unei noi catapetesme, din lemn de stejar, de către sculptorul Teodor Bârsan din Bârsana şi pictat de acelaşi Macarie Filip din Lucăceni; înzestrarea bisericii cu policandre, aplice, prapori, covoare, diferite odoare şi obiecte pentru slujirile liturgice, toate noi; realizarea faţadei exterioare din terasit; construirea unui drenaj cu sort şi geotextil în jurul bisericii; recondiţionarea învelitorii de pe biserică şi turn. Toate sub supravegherea preotului paroh Olimpiu Călin Ţura, a Consiliului Parohial, prim epitrop Felician Horja şi cu sprijinul bunilor credincioşi, a binefăcătorilor şi administraţiei publice locale. Fără lucrările de consolidare, prăbuşirea clădirii bisericii era imi­nentă.

IMG_6971Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească

Oficierea Sfintei Liturghii Arhiereşti a fost făcută pe o scenă montată în curtea bisericii, în faţa unei mari mulţimi de credincioşi venite din parohiile din jur, din Baia Mare, ba chiar şi mai departe. Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Grupul vocal ASCOR, condus de Vlad Verdeş.
În cuvântul de învăţătură, rostit la momentul cuvenit, PS Justin Sigheteanul le-a explicat credincioşilor pericopa evanghelică a zilei, pilda lucrătorilor celor răi, şi a dezvăluit tâlcuirea: stăpânul viei este Dumnezeu, via este poporul ales, căruia Dumnezeu i-a dăruit cele 10 porunci, slujitorii trimişi de stăpân sunt proorocii, care au transmis voia lui Dumnezeu, faptul că au călcat legea şi pentru aceasta urmează pedepsele lui Dumnezeu. Cuvântul de învăţătură a fost urmărit cu mare interes de toţi cei prezenţi, în ciuda unei călduri de 35 de grade. Din cauza acesteia, creştinii s-au retras în zonele umbrite, toţi cei însetaţi primind apă rece oferită de oamenii bisericii.

IMG_6908Distincţii

Pentru meritele în reabilitarea integrală a bisericii, preotul paroh Olimpiu Călin Ţura a fost distins cu titlul de iconom stavrofor şi a primit Gramata Episcopală. Au primit diplome de vrednicie primarul Gheorghe Lupan, viceprimarul Gavril Petrovan, Consiliul Local al Comunei Groşi, Consiliul Parohial, primul corator Felician Horja, binefăcătorii şi donatorii sfântului locaş, oficialităţi judeţene.
Preotul paroh a adus mul­ţumiri tuturor binefăcătorilor care au ajutat şi au făcut donaţii pentru biserică în această perioadă de renovare, subliniind că această zi a târnosirii bisericii este considerată ca o zi a Învierii pentru această parohie aflată în apropierea Băii Mari.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.