Taxa auto se poate recupera printr-o cerere depusă la ANAF

0
414

Potrivit unei Ordonanţe de Guvern, adoptată săptămîna trecută, persoa­nele care au achitat taxa specială pentru autotu­risme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot cere restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acţiune în instanţă.
Persoanele aflate în această situaţie pot solicita restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal. Aceste cereri se soluţionează în termen de 45 de zile de la data înregistrării, prin decizie care se comunică în maximum 10 zile de la emitere.
Împotriva deciziei organului fiscal, dar şi în cazul în care cererea nu a fost soluţionată în termenul legal, persoana interesată poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care decizia trebuia comunicată. Contestaţia se soluţionează în 45 de zile de la înregistrare. În cazul în care nici în acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este soluţionată sau persoana interesată contestă în continuare decizia organului fiscal, aceasta din urmă poate face plîngere la instanţa judecătorească de contencios administrativ.
Pot solicita restituirea vechii taxe auto prin cerere la ANAF şi cei care, în prezent, au procese pe rol. Sumele, reprezentînd taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, percepute în trecut, precum şi dobînzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preţurilor de consum publicat pe portalul Institutului Naţional de Statistică, se pot restitui, conform prevederilor legale în vigoare, pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.
Ministerul Mediului, Ape­lor şi Pădurilor, împreună cu ministrul Finanţelor, urmează să stabilească procedura de efectuare a plăţii.
O altă prevedere a ordonanţei are în vedere instituirea obligaţiei de plată a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, în situaţia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.