69.000 de preşcolari şi elevi au început şcoala

0
583
60 de elevi urmează, la “Bariţiu”, şcoala postliceală

Ieri, în cele 168 de unităţi de învăţămînt cu personalitate juridică din Maramureş, a sunat din nou clopoţelul, anunţînd debutul anului şcolar 2015-2016. Sălile de curs au fost luate cu asalt de 69.000 de preşcolari şi elevi care au regăsit, la catedre, în jur de 5.600 de cadre didactice.

• Trei grădiniţe din Baia Mare, în reparaţii capitale

Noul an şcolar a început ieri şi pentru cei peste 12.000 de preşcolari din judeţ (1.700 în Baia Mare), înscrişi în 22 de unităţi cu personalitate juridică. „Populaţia preşcolară a judeţului se păstrează în limitele anului trecut, fiind probleme doar pe zone. Adică, în mediul rural, numărul copiilor e în descreştere, în timp ce în zonele urbane – e în creştere. În Baia Mare avem grădiniţe unde solicitările părinţilor sînt în număr foarte mare, iar la alte grădiniţe grupele se încadrează confom legii, 20 de copii per grupă. Ca noutate, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a reuşit să aducă în atenţia Consiliului Local problema grădiniţelor. Astfel, Grădiniţa nr. 9 (str. N. Iorga, n.r.) va intra, într-o lună, în reparaţii capitale, cu un proiect de extindere extrem de generos. Tot în primul semestru, va intra în reparaţii, cu o clădire nouă, Grădiniţa nr. 8 (de pe str. Horea), iar la Grădiniţa nr. 30 (str. Iza, n.r.) lucrările de reabilitare au început. Totodată, avem un proiect al Ministerului Educaţiei, aprobat, dar încă neînceput, la Vişeu de Sus – grădiniţă cu program prelungit. În rest, nu avem schimbări majore, în afară de faptul că e modificată structura anului şcolar pentru toate nivelurile de învăţămînt”, a explicat Mariana Ferţigan, inspector şcolar pentru educaţie timpurie.

Şcolarii de la “Cantemir” se vor bucura de o sală de sport renovată
Şcolarii de la “Cantemir” se vor bucura de o sală de sport renovată

• Clasă pregătitoare în plus la „Cantemir”

830 de elevi au început ieri cursurile la Şcoala gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare (dir., prof. Gavril Paşca). În acest an şcolar, unitatea are 19 clase primare, din care patru – pregătitoare (cu una în plus faţă de 2014-2015), şi 14 clase gimnaziale. Ca noutate, la clasa a V-a, germana a fost introdusă ca a doua limbă de studiu. Toate cadrele didactice sînt calificate. „Pe durata verii, fost renovate şapte săli de clasă, iar în cinci săli a fost raşchetat şi lăcuit parchetul. De asemenea, am amenajat cu toate cele necesare, inclusiv mobilier nou, sala pentru cea de a patra clasă pregătitoare. Mai mult, au fost făcute ultimele finisaje la sala de sport care, începînd cu această toamnă, va fi dată în folosinţă elevilor. Bineînţeles, şcoala a mai fost dotată cu videoproiectoare, calculatoare”, a punctat prof. Gavril Paşca. Potrivit directorului şcolii, unitatea ar mai avea nevoie de: schimbarea  mobilierului din cîteva săli de clasă, reabilitarea a patru grupuri sanitare aparţinînd elevilor, revizuirea instalaţiei de încălzire şi a celei de apă.

• O extindere la „Bariţiu” ar fi binevenită

Colegiul Tehnic „George Bariţiu” din Baia Mare (dir., prof. Vasile-Graţian Pop) şi-a deschis ieri porţile pentru circa 700 de elevi, integraţi în 26 de clase. Unitatea de învăţămînt, cu statut de şcoală europeană, a oferit pentru acest an şcolar patru calificări profesionale din profilul tehnic: tehnician de telecomunicaţii, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician în automatizări, tehnician electronist. La şcoala postliceală a colegiului, axată tot pe profilul tehnic, s-au realizat două clase, cei 60 de elevi urmînd să se califice ca tehnicieni electronişti în electronică industrială. Tot pentru acest an şcolar, la învăţămîntul seral, colegiul a pus la dispoziţia celor interesaţi calificarea de tehnician operator tehnică de calcul. „În vacanţa de vară, au fost reabilitate sălile de clasă astfel încît spaţiile să corespundă standardelor educaţionale. Colegiul a mai fost dotat cu mobilier şcolar şi videoproiectoare. Întrucît, faţă de anul trecut şcolar, avem cu 60 de elevi în plus, ar fi binevenită o extindere a clădirii”, a mărturisit prof. Vasile-Graţian Pop, directorul colegiului. La acest colegiu, elevii beneficiază în plus de laboratoare şi ateliere.

• Reabilitarea corpului D de la „Şincai”, aproape de final

În 35 de săli de clase au păşit ieri şi cei 976 de liceeni ai Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare (dir., prof. Cris­tian Heuberger). 176 dintre aceştia – elevi de gimnaziu. Specializările puse la dispoziţia elevilor au fost, şi în acest an, axate pe filiera teoretică, profilul real: ştiinţe ale naturii, matematică-informatică (în continuare, cea mai rîvnită) şi ştiinţe socio-umane. Totodată, elevii beneficiază de programe de intensiv – informatică, bilingv engleză, iar ca noutate – germană. „Investiţia majoră la colegiul nostru o reprezintă reabilitarea, începută anul trecut, a corpului D al clădiri. Prin aceste lucrări, s-au obţinut încă două săli de clasă, s-a introdus internet în toate sălile şi cabinetele şi s-au schimbat complet instalaţiile sanitare şi cea electrică. Momentan, se mai lucrează la o sală (nouă) de clasă. Corpul D este simetricul celui dat în folosinţă la începutul anului şcolar trecut. În cadrul aceluiaşi proiect, va fi reabilitată întreaga clădire istorică a colegiului, finanţarea, în valoare totală de 12 milioane de lei, fiind asigurată de autorităţile locale”, a subliniat prof. Cristian Heuberger, directorul colegiului. Totodată, din acest an şcolar, la colegiul „Gheorghe Şincai”, s-a revenit la programul normal de lucru, într-un singur schimb.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.