Vineri, 11 septembrie, în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc vernisajul expoziţiei de artă plastică intitulate „Concepte sighetene”. Expoziţia are loc la invitaţia Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”, mulţi dintre expozanţi fiind membri ai acestei asociaţii. Expoziţia cuprinde lucrări de pictură, sculptură, grafică şi tapiserie.
„Expoziţia este ambivalentă, întrucât centrul de greutate e împărţit. E vorba de un accent puternic care se pune pe o anumită stare de un romantism ce ţine de tradiţie, de vechiul Maramureş, şi celălalt accent, această a doua parte a centrului de greutate, este foarte bine axat pe o modalitate de a picta modern, un cromatism la fel, o îngemănare între verva modernismului care intră astăzi în pictura lumii şi dorinţa aceea de a fi în pas cu moda. Nu e absolut nimic rău în asta, dimpotrivă, dă o anumită coerenţă în expoziţie, căci da, se poate şi astăzi, în 2015, să avem o pictură puternică, profundă, plină de sevă, care este ancorată în acel romantism de care spuneam, un romantism al tradiţiei, al tradiţionalului, şi, pe de altă parte, să fii modern, să încerci să ţii pasul cu ceea ce presupune o anumită efervescenţă şi evoluţie în pictură. Nu există, bineînţeles, acele accente care merg la extrem în pictura modernă, ci totuşi o anumită rigurozitate şi dorinţa aceea de a păstra volumele, forma, chiar dacă uneori fiorul acela de fantastic răzbate anumite pânze care sunt expuse astăzi aici. Una peste alta e o expoziţie foarte interesantă şi care cred că merită văzută şi poate fi oricând dusă în orice alt oraş din România”, a opinat dr. Ştefan Mariş, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.
Pictoriţa Ştefania Adela Pop îi face fiecăruia dintre artiştii expozanţi câte o scurtă prezentare: „Artiştii sigheteni se prezintă cu 45 de lucrări. Avem artişti foarte apreciaţi la nivel internaţional, naţional, dar şi pe plan local. Aş putea să-i enumăr pe sculptorul Ioan Bledea, care are 7 premii internaţionale şi lucrări în colecţii private la mari personalităţi din lumea politică şi culturală, cum ar fi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Hillary Clinton şi Michelle Obama. Avem o regretată artistă cu lucrări din colecţii private, Mariana Ioncu, o artistă care a finalizat studiile de artă la Chişinău, decedată anul trecut, a pictat pe sticlă; regretatul sculptor sighetean Ştefan Balazs, am reuşit să aducem câteva lucrări din colecţii private. Îl avem pe Ştefan Hegedus, un artist plastic foarte apreciat în Ungaria, cu lucrări în anumite muzee de acolo, în Budapesta şi Nyiregyhaza, alături de fiul lui, Andrei Hegedus; pictorul Mircea Sas, cu o tehnică inovativă, care probabil băimărenilor le va plăcea, pentru că este un concept mai modern, care acum este foarte apreciat la nivel mondial; Ioan J. Popescu, cu o tapiserie foarte fină, lucrată doar prin noduri, fără croşet. După aceea, îl avem pe Valentin Petreuş, cu pictură, el se prezintă cu lucrări de stil impresionist; Adela Pop, tot cu concepte moderne; Ana Ulici, care este pe stilul mai clasic, o peisagistă bună; Rebeca Dan, care la rândul ei este o tânără cu foarte mare viitor, promite mult în ceea ce priveşte conceptul în artă; şi o avem şi pe debutanta Camelia Ierima, care are o afinitate specială pentru culoare. Îl avem şi pe Robert Zolopciuc, care este profesor la Cercul Plastic al Centrului Cultural din Sighetu Marmaţiei, el face nişte lucrări extraordinare în ce priveşte arhitectura Sighetului, îi place foarte mult să reproducă arhitectura veche, dar şi noutăţile, şi Berszan Peter, un pictor vechi, care e melancolic şi foarte rar se mobilizează pentru a ieşi pe simeze, dar mereu ne bucurăm când este alături de noi”.
Expoziţia poate fi vizitată până vineri, 18 septembrie.