„Iluminare de primăvară” de T. Boromisza – lucrarea lunii septembrie la Muzeul de Artă

0
645

Lucrarea lunii septembrie la Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic  Baia Mare” este „Iluminare de primăvară”, de Tibor Boromisza (1880-1960), realizată în Baia Mare, în anul 1914.
După cum precizează muzeograful dr. Ioan Angel Negrean, Tibor Boromisza s-a născut în localitatea Bácsalmás (Ungaria), în 8 martie 1880 şi a trăit până în 8 ianuarie 1960, când a încetat din viaţă la Szentendre, lângă Budapesta. Tână­rul Boromisza a început prin a face studii militare pe care, însă, le-a întrerupt pentru că pictura l-a atras atât de mult încât a hotărât să se dedice studiilor academice de artă, pe care le-a început la Budapesta. Între anii 1904 şi 1906 şi-a continuat studiile în Baia Mare, unde şi-a desăvârşit educaţia artistică cu István Réti şi Béla I. Grünwald în cadrul Şcolii Libere de Pictură. În 1905 a plecat la Paris unde a frecventat cursurile Academiei Colarossi şi a luat contact cu operele lui Cézanne, Gauguin şi Van Gogh. După revenirea din Paris, a făcut o scurtă călătorie de studii la München. Potrivit documentelor vremii, mai scrie dr. Negrean, Tibor Boromisza şi-a stabilit reşedinţa în Baia Mare în 1904 şi a activat aici până în 1914, când fiind mobilizat în serviciul militar a fost obligat să părăsească oraşul. În 1910 a obţinut, împreună cu soţia sa, pictoriţa Mária Thorday, unul din cele două ateliere construite la Colonia Pictorilor, atelier pe care l-a păstrat până în 1919. Pe lângă activitatea artistică, Tibor Boromisza s-a manifestat şi în domeniul criticii de artă, între 1909-1914 publicând mai multe cronici şi articole în gazeta băimă­reană Nagybányai Hirlap, unde îşi manifestă aparte­nenţa la idealurile avangardei artistice ce se manifesta activ în Europa începutului de secol XX. În timpul vieţii, creaţiile sale au fost expuse în principal în Budapesta, între 1907-1914 la importante expoziţii de grup ale exponenţilor mişcării avangardiste maghiare şi în Baia Mare între 1906-1914, la expoziţii de grup ale artiş­tilor băimăreni. Tot la Baia Mare, în 1913, Tibor Boromisza a prezentat o expoziţie personală.
„Lucrarea Iluminare de primăvară este un peisaj realizat de Tibor Boromisza în Baia Mare, în primăvara anului 1914, aceste informaţii fiind înscrise de pictor cu pensula pe spatele pânzei. Imaginea tabloului prezintă concavitatea depresiunii în care este situat oraşul Baia Mare, într-o perspectivă plonjată văzută de pe unul din versanţii dealurilor băi­mă­rene situat în partea de nord a localităţii. Redarea amplorii spaţiului geografic este realizată prin dispunerea succesivă în spaţiul plastic a cel puţin zece planuri care structurează imaginea tabloului într-o logică plastică complexă. Pe suportul stilistic al postimpresionismului, pictorul amalgamează, fără să distorsioneze, modalităţi de expresie plastică ce amintesc de pictura analitică a lui Cézanne, de futurismul lui Umberto Boccioni şi de vegetaţia luxuriantă din picturile lui Henri Rousseau. În acelaşi timp, Boromisza face recurs la percepţia tridimensionalităţii spaţiului prin modalităţile specifice clasicizantului trompe-l’oeil. Rezultă un interesant efort de sintetizare stilistică a mai mai multor matrici estetice, demers ce caracterizează de altminteri întreaga creaţie elaborată de Boromisza în anii etapei sale băimărene”, este de părere pictorul dr. Ioan Angel Negrean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.