La Mulţi Ani, AS Independenţa Baia Mare!

0
936

Pornind de la afirmaţia celui considerat homo universalis Marcus Tullius Cicero că „a scoate prietenia din viaţă e ca şi cum am scoate soa­rele din lume” e poate şi ceea ce şi-au dorit acum 15 ani cei de la Asociaţia Sportivă Independenţa Baia Mare în momentul în care au pus bazele acestui club.
Totul a început în toamna lui 2000, cînd cei doi buni prieteni, Florin Ianoş (actualmente preşedintele clubului) şi Marcel Popa (preşedinte executiv) dădeau viaţă acestui club, axat în exclusivitate pe fotbal masculin. Interesant este faptul că denumirea clubului vine tocmai de la Bulevardul Independenţei, unde cei doi fondatori au copilărit. Timp de zece ani, AS Independenţa a evoluat la nivelul eşalonului patru, reuşind să cîştige o dată Cupa României la nivel de judeţ, fiind şi finalistă o dată. Acum cinci ani, la sugestia unor puştane dornice de a practica fotbalul, Florin Ianoş şi Marcel Popa au decis să menţină componenta de fotbal masculin la nivelul unei echipe de old-boys, axîndu-se în principal pe construirea unei echipe de fotbal feminin. Primii paşi au fost ezitanţi, lumea fiind reticentă la apariţia unei echipe de fotbal feminin, deşi în Baia Mare a mai existat o asemenea încercare. După o lungă şi asiduă perioadă de selecţii, antrenamente şi meciuri de pregătire, „dom­niţele râului” fac pasul spre înalta performanţă. Se înscriu în Divizia A de fotbal, stagiunea 2011-2012, evoluînd în prima etapă a seriei vest pe data de 8 mai 2012, într-un 1-4 cu CS Real Craiova. Finalul acestui prim sezon le găseşte pe aceste minunate fete pe poziţia a cincea în clasament cu o suită de 9 victorii – 1 egal şi 8 eşecuri, şi un golaveraj demn de invidiat, 55 de goluri marcate şi tot atîtea primite. În ediţia de campionat 2012-2013, progresul domniţelor este unul evident. Locul 3, cu 10 meciuri jucate, 5 victorii – 1 egal şi 4 înfrîngeri, golaveraj 22-33. Ca urmare a acestei clasări, în premieră pentru fotbalul feminin maramureşean, AS Independenţa promovează alături de alte şapte formaţii în nou înfiinţatul eşalon de elită SuperLiga feminină de fotbal. Aici lucrurile se complică. Lipsa de experienţă îşi spune cuvîntul. În cele 14 meciuri disputate, băimărencele nu izbutesc decît doar 2 remize, lucru care face inevitabilă retrogradarea. A treia prezenţă în divizia A, ediţia 2014-2015, este din nou una cu rezonanţă, pentru că la finalul ei asistăm la o nouă revenire la “masa bogaţilor”. Această a doua promovare în SuperLigă a venit ca urmare a unei serii de 12 meciuri disputate, încheiate cu 8 victorii – 2 remize şi tot atîtea eşecuri, golaverajul fiind unul net superior cu 45 de goluri marcate şi doar 12 primite. Per ansamblu, în toţi aceşti cinci ani, fetele noastre au reuşit să susţină 15 meciuri în SuperLigă plus alte 40 în Divizia A, izbutind un total de 22 de victorii – 4 egaluri şi 14 eşecuri şi un golaveraj de 122 de goluri marcate şi 100 primite.
Dacă vom extinde realizările acestui club ajuns la frumoasa vîrstă de 15 ani, să spunem că în spatele acestei prime echipe care ne reprezintă la această oră în SuperLigă stă o adevărată pepinieră. În paralel cu formarea acestor tinere talente, prezenţa pe prima scenă fotbalistică a echipei de senioare, dar convocările constante a două sau trei jucătoare la nivelul echipei naţionale Under 16 ani, Under 17 ani sau Under 19 ani, „vîrful de lance” îl reprezintă ascensiunea profesională a tehnicianului Irina Codrea. Dacă în iarna lui 2014 Irina era cooptată ca antrenor secund la Naţionala României Under 19 ani alături de Florin Buga, din martie 2015, tehnicianul băimărean face parte din staff-ul echipei de senioare a României, staff format din Mirel Albon (antrenor principal), Irina Codrea şi Alexandru Andraşi (ca antrenori secunzi). Toate aceste importante repere de performanţă ne dau certitudinea că fotbalul feminin maramureşean este pe un drum bun, iar dictonul AS Independenţa face diferenţă chiar se referă la trecut, prezent şi, mai ales, viitor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.