Proiectul pentru un aer curat, la final

0
694

Ieri, la Palatul Administrativ din Baia Mare, a avut loc întâlnirea de închidere a proiectului „Managementul pentru un aer curat în zona transfrontalieră România –  Ucraina” – CLAMROUA. Proiectul s-a derulat în perioada 2013-2015 în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră ENPI Ungaria – Slovacia – România – Ucraina, fiind cofinanţat de UE. Beneficiar al proiectului a fost Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş, iar printre parteneri s-a numărat şi Consiliul Judeţean Maramureş.
Proiectul a avut ca rezultate: achiziţia de echipamente specifice pentru laborator; derularea unei campanii de monitorizare (8 luni) pentru depunerile umede şi uscate în Maramureş şi pentru alţi poluanţi în aer în judeţul Ivano-Frankivsk din Ucraina; elaborarea unui raport cu privire la calitatea aerului în regiunea transfrontalieră România – Ucraina; elaborarea unui studiu pentru Planul de Acţiune pentru menţinerea calităţii bune a aerului în judeţul nostru etc.
În ceea ce priveşte campania de monitorizare a calităţii aerului în Maramureş, ea a fost derulată de APM Maramureş, cu ajutorul a trei staţii manuale de colectare a probelor, al unei staţii automate de colectare a probelor şi al unei unităţi portabile de prelevare pentru imisii. Puncte de prelevare au fost fixate la Sighetu Marmaţiei, Borşa, Vişeu de Sus, iar staţia automată a fost amplasată în Baia Mare.
inchidere_proiect_sept2015 (5)În ceea ce priveşte calitatea aerului, concentraţiile determinate în apa de precipitaţii din Maramureş la indicatorii anioni (sulfaţi, cloruri, azotaţi) s-au încadrat în limitele fondului zonei. Prezenţa ionului amoniu în concentraţii relativ mai mari în apa de ploaie este corelată şi cu prezenţa amoniacului în aerul înconjurător şi explicată prin activităţile de creştere a animalelor. Cantităţile de pulberi sedimentabile colectate au fost mai mici decât cantitatea maximă admisibilă (cea mai mare valoare nu a depăşit 30% din cantitatea maximă admisibilă). Cele mai mici cantităţi s-au determinat la Borşa; echipamentul a fost amplasat la Borşa într-o zonă nerezidenţială, de pădure.
La întâlnirea din sala de şedinţe a Consiliului Judeţean a participat şi preşedintele Zamfir Ciceu, care a subliniat faptul că proiectul este important, chiar dacă nu are rezultate pe atât de vizibile precum asfaltarea unui drum, spre exemplu: „E important să ştim în ce mediu trăim şi ce trebuie să facem pentru a-l menţine curat”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.