Două sunt evenimentele consacrate artei plastice care au loc în mod tradiţional în Baia Mare cu ocazia Festivalului Castanelor: Anuala Artelor şi Studioul Studenţesc. Primul este al artiştilor profesionişti, iar cel de-al doilea, al studenţilor băimăreni de la universităţile de artă din ţară. Studioul Studenţesc a ajuns acum la a XX-a ediţie, un număr care îi atestă seriozitatea şi continuitatea.
Vernisajul expoziţiei a avut loc marţi, la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Baia Mare, fiind oficiat de dr. Laura Ghinea, preşedinta filialei, şi dr. Ioan Anghel Negrean, curator. „Ideea este ca fiecare dintre cei care studiază artele plastice la universităţile de artă din ţară şi sunt băimăreni să vină să participe la acest atelier deschis. Noi punem la dispoziţie această sală şi pentru studenţi, pentru că, în afară de acest moment, studenţii nu au acces la Galeria de Artă, ea este rezervată licenţiaţilor care sunt membri ai filialei. Deci este un fel de deschidere către cei care studiază artele plastice”, a arătat dr. Laura Ghinea.
Expozanţii sunt în număr de 21, dintre care 20 sunt studenţi în Baia Mare, iar unul – în Timişoara. Sunt expuse lucrări de pictură şi fotografie, toate fiind iniţial jurizate. Studenţilor li s-a cerut să nu propună pentru expoziţie lucrări realizate în atelierele şcolii, ci doar lucrări realizate în afara cerinţelor profesorilor: „Pentru studenţii de la nivelul licenţă avem o anume rigoare şi juriul a considerat că e necesar să nu fie lucrări asistate, să fie lucrări care să poarte pe deplin semnătura studentului. Când vorbim despre master, masteranzii sunt deja licenţiaţi în pictură şi acolo lucrurile se schimbă, pentru că oricum ponderea majoră este a masterandului, profesorii au doar rol consultativ. Deci am avut această cerinţă cu precădere pentru studenţii de la licenţă”, a arătat dr. Ioan Anghel Negrean. „Ce e interesant la Studioul Studenţesc e că expozanţii vin cu propuneri noi, încearcă abordări diferite de cele pe care deja le cunoaştem la artiştii consacraţi. Asta este, până la urmă, şi menirea acestui proiect, care se ţine scai de Anuala Artelor, pentru că dă posibilitatea sudenţilor să se manifeste în paralel cu artiştii consacraţi, iar nouă, celor care suntem aşa-zis consacraţi, ne dă speranţa că şi viitorul este asigurat pentru Centrul Artistic Baia Mare. Fiind la a XX-a ediţie, avem rezultate, confirmări, prin faptul că artişti care au expus la Studioul Studenţesc, astăzi sunt pe simezele Anualei Artelor şi sunt nume importante în plastica băimăreană, naţională şi, de ce nu, europeană”, a mai spus dr. Negrean.
Doi dintre expozanţi sunt masteranzi şi membri stagiari ai Filialei Baia Mare a UAPR. Szekely Szilard este unul dintre ei: „Sunt la a patra ediţie a Studioului Studenţesc, având în vedere că am fost trei ani student şi acum sunt la master, în anul I. Anul acesta am venit cu o natură statică, în general în acest prim an al masterului am abordat naturile statice, care nu neapărat reprezintă nişte obiecte adunate într-un spaţiu pictural, ci transmit şi un mesaj ascuns”.