Băimărenii au, acum, ocazia de a păşi în incinta Cinematografului Minerul, după mulţi ani în care clădirea a fost închisă. Deschiderea a avut loc în cadrul Festivalului Castanelor şi a coincis cu vernisajul tradiţionalei expoziţii „Anuala Artelor”, organizate de Uniunea Artiştilor Plastici dn România, Filiala Baia Mare, Consiliul Local şi primarul Cătălin Cherecheş.
O soluţie de criză
Prima senzaţie atunci când intri în clădirea care la exterior a fost superb renovată este aceea de întoarcere în timp. Parcă retrăieşti momentele din copilărie sau, după caz, din tinereţe, când aici rulau „Zece negri mititei” şi alte filme de neuitat. Spaţiul a fost curăţat, pereţii sunt însă scorojiţi şi trişti. Cu toate astea, detaliile arhitecturale sunt foarte frumoase şi conţin în ele promisiunea că, după o renovare ca la carte, sala şi holurile vor fi un vis.
În ceea ce priveşte decizia de a organiza aici Anuala Artelor, ea are avantaje şi dezavantaje. O expoziţie de artă plastică într-un spaţiu-şantier este interesantă. Din păcate, nu s-au găsit soluţii viabile de iluminare a fiecărei lucrări în parte, astfel încât aceasta să fie pusă în valoare aşa cum ar merita. Unele lucrări au fost expuse în nişa de lumină care se strecoară prin uşile lojelor, iar această idee este foarte bună, dramatică. Cu toate acestea, trebuie spus că în momentul de faţă, în care Colonia Pictorilor este în reabilitare, nu s-a putut găsi o soluţie mai bună pentru organizarea Anualei Artelor într-un singur spaţiu. „Iniţiativa domnului primar de a ne chema aici şi de a ne propune acest spaţiu chiar a fost şi o provocare, dar şi un fel de salvare, pentru că era foarte greu să despărţim artiştii şi să-i punem pe segmente. Ne-am gândit la mai multe spaţii, aşa cum e Bienala de la Veneţia, pentru că Baia Mare e un oraş al artelor, vrem să fie Capitală Culturală Europeană. Am fi vrut să despărţim expoziţia în mai multe segmente, găzduite de spaţii diferite, dar ne-am gândit că noi poate nu suntem chiar atât de pregătiţi şi să nu se işte discuţii”, a precizat dr. Laura Ghinea, preşedinta Filialei Baia Mare a UAPR.
Aproape 100 de lucrări
Expoziţia reuneşte aproape 100 de lucrări: câte o lucrare de la cei 75 de artişti din filială, la care se adaugă cele realizate de participanţii (patru sculptori şi nouă pictori) la simpozionul organizat în luna mai de Fundaţia „Dorel Cherecheş”. „De obicei găzduiam 300 de lucrări, dar de data aceasta i-am cenzurat pe artişti, le-am spus să-şi aducă o singură lucrare. Ei aveau dreptul până acum să îşi aducă şapte lucrări, exista o jurizare, dar de data aceasta jurizarea a fost simbolică, pentru că acea lucrare pe care artistul a adus-o a şi rămas, din respect pentru artist ca invitat, dar şi pentru că au fost lucrările bine alese de fiecare”, a explicat dr. Laura Ghinea. S-a editat şi un catalog cu lucrările expuse, care a apărut la editurile clujene Eikon şi Şcoala Ardeleană.
O întoarcere în timp
Deschiderea expoziţiei în incinta Cinematografului Minerul a fost interpretată ca o întoarcere la vremurile când pictorii din Şcoala băimăreană expuneau aici (până în anii ‘70). Chiar şi prefectul Anton Rohian s-a referit la începuturile Şcolii băimărene, anunţând că în week-end a vizitat casa memorială a lui Hollosy Simon de la Teceu (Transcarpatia). Cătălin Cherecheş a mărturisit că faptul că a reuşit să readucă acest spaţiu, al Cinematografului Minerul, înspre comunitate îl consideră cea mai mare reuşită a sa ca primar. El şi-a exprimat speranţa ca, peste un an, Anuala Artelor să se verniseze la Colonia pictorilor. De asemenea, el a mai vorbit despre aducerea culturii şi a artei în mijlocul oamenilor, prin promovarea lor în toate cartierele municipiului, şi despre crearea, pe platforma Cuprom, a unui parc pentru industrii creative.
Gyori Csaba – Artistul Anului
Momentul culminant al serii l-a constituit decernarea titlului de Artistul Anului şi a premiului de 1.000 de euro din partea primarului Cătălin Cherecheş. Acestea i-au revenit sculptorului Gyori Csaba, atât ca o răsplată pentru creaţia sa, cât şi drept recunoştinţă pentru implicarea sa în activităţile artistice organizate de Uniune. Gyori Csaba s-a declarat foarte surprins şi fericit să primească această recunoaştere.
Seara a fost încheiată prin discursul scuptorului dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, care a remarcat forţa emanată de lucrările expuse, chiar dacă acestea sunt în număr mai mic decât de obicei. „Artiştii au venit aici, unde altădată veneau la un pahar de vin. Ne-am întors cu aproape 120 de ani în urmă. Să ştiţi că nici la sfârşitul secolului XIX n-au fost mai mulţi oameni alături de artişti decât azi. Şi cu toate astea, ecourile artei băimărene au ajuns în întreaga Europă”, a remarcat dr. Ioan Marchiş.
Expoziţia poate fi vizitată până duminică, adică până la încheierea Festivalului Castanelor, zilnic, între orele 10 şi 22.