La mijlocul acestei săptămâni, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc o nouă întâlnire din seria recitalurilor de poezie organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş (director, dr. Ştefan Mariş). Coordonatorul proiectului Miercurea de poezie, poetul Nicolae Scheianu, a invitat de data aceasta doi poeţi din Vişeu de Sus: consacratul Gavril Ciuban şi tânăra Otilia Bianca Bora.
La eveniment au participat o mulţime de elevi, pe care Nicu Scheianu i-a invitat la o „discuţie sinceră, o lectură de poezie care să devină, dacă se poate, şi lecţie”. „Un act de cultură e privit uneori ca ceva cu nu foarte multă însemnătate în lumea bulversată de azi, dar el este o reîntoarcere la valorile fundamentale ale omului”, a punctat dr. Ştefan Mariş.
Gavril Ciuban a fost denumit de Nicolae Scheianu „mentorul spiritual al activităţii literare din Vişeu”, întrucât se ocupă şi de biblioteca oraşului, şi de Festivalul Naţional de Poezie „Armonii de primăvară”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. La Miercurea de poezie a citit în primul rând versuri ale unor tinere poete, Bianca Grad şi Elisabeta Grad, amintindu-şi: „Laurenţiu Ulici, pe timpurile noastre, avea o nelinişte: cine va veni după noi? În măsura în care putem, ne străduim să aducem tineri. Mulţi dintre ei se risipesc, dar e o risipire benefică pentru viitorul lor destin”. Apoi, Gavril Ciuban a citit şi din creaţia proprie: „Am citit din volumul II „Al Vaserului”, de fapt vor fi trei volume; este un curaj pe care mi-l asum. Am să povestesc succint istoria acestui proiect. Foarte demult, să fie două decenii, cutreieram cu poetul Ion Mureşan străzile Clujului şi povesteam despre întâmplări, oameni, personaje, sălbăticiunile acestui ţinut extraordinar care este Vaserul. Ascultându-mă uimit, mi-a spus: «De ce nu scrii tu această istorie?». Au trecut anii, deceniile şi într-o stare de sterilitate lăuntrică, când eram aproape la limită cu textele mele, mi-a venit această izbăvire referitoare la ţinutul Vaserului. De fapt, era un mesaj pe care mi-l trimitea Mury, sau Dumnezeu prin Mury”.
Otilia Bianca Bora este studentă în anul I la Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, la Bucureşti. A publicat un volum şi a obţinut câteva premii. „Îmi place să cred că scriu de când mă ştiu. De când am început liceul am descoperit poezia ca un mod de relaxare. Bineînţeles, trebuie să mulţumesc domnului Gavril Ciuban pentru că m-a descoperit şi pentru că m-a încurajat şi influenţat să scriu. Acesta a fost startul meu. Pentru început, am scris pentru mine, iar apoi am început să îmi transpun în poezii crezul artistic, am scris despre simţire, viaţă şi credinţă”, a spus tânăra, precizând că printre modelele sale în poezie se numără Adrian Păunescu.