În continuare, CL Baia Mare va susţine financiar sportul de performanţă

0
863

La iniţiativa primarului Cătălin CHERECHEŞ, ieri, a fost convocată o “şedinţă de îndată” a Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, la care au participat şi reprezentanţii cluburilor sportive din municipiu, care au primit, şi ne permitem să dezvăluim finalul materialului, VOR PRIMI ÎN CONTINUARE FINANŢARE DE LA BUGETUL LOCAL!, asta ca să le fie foarte clar “cîrcotaşilor” care şi vedeau sportul băimărean “pus pe butuci”… Nu vor avea această satisfacţie chiar dacă, în acest moment, situaţia, în principal la echipa de handbal fete a HCM-ului este una delicată, avînd în vedere atît rezultatele auditului Primăriei din vara acestui an, cît şi ancheta în desfăşurare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu punerea sub control judiciar a preşedintelui HCM-ului şi a altor persoane din club. Însă, cu toate acestea, activitatea sportivă nu trebuie să aibă de suferit.
Primarul Cătălin CHERECHEŞ a convocat această întîlnire pentru a discuta şi a se găsi cele mai bune soluţii pentru ca activitatea cluburilor să nu fie afectată. Din start, trebuie să spunem că, din punct de vedere al legalităţii finanţării cluburilor sportive de către Consiliul Local Municipal, nu sînt probleme, deoarece nici Curtea de Conturi şi nici Biroul de audit nu au depistat ilegalităţi. Singurele probleme, cum spunea primarul Cătălin Cherecheş, se regăsesc la modul în care gestionează cluburile fondurile financiare primite, însă, aici, Primăria nu se poate constitui în instituţie de control, neavînd atribuţii în acest sens. De modul în care se execută bugetul răspund conducerile executive ale fiecărui club, însă Primăria poate, şi a făcut acest lucru, să solicite un audit asupra modului de cheltuire a fondurilor financiare publice alocate, audit ce a scos în evidenţă nereguli la ambele cluburi de handbal, fete şi băieţi, în special la decontarea sumelor alocate. Unele sume a trebuit să fie restituite.
Primarul Cătălin CHERECHEŞ a prezentat punctual problemele actuale. Este vorba despre participarea echipelor de handbal, fete şi băieţi, în cupele europene, unde nu este vorba doar despre reprezentarea municipiului Baia Mare, ci, în mod evident, a României, apoi meciul de fotbal dintre FCM şi Steaua Bucureşti şi modul în care va fi susţinut sportul în continuare. “Cred că nici eu, nici colegii mei din Primărie, nici Consiliul Local nu-şi doresc ca, sub presiune şi sub ameninţarea unor succesive anchete, să nu mai finanţăm sportul, cultura sau altceva. Nu cred că cineva vrea să facă acest lucru cu orice preţ. Cred că trebuie să ştim exact care sînt reglementările legale şi care sînt parametrii în care putem funcţiona ca autoritate locală…, lucrurile pe care le putem face şi pe care nu le putem. Municipiul Baia Mare nu are nici un fel de calitate în ancheta desfăşurată de DNA, dar ,din perspectiva sumelor nedecontate legal, dacă se va constata acest lucru, va trebui să recuperăm banii. De altfel, în decursul timpului, municipiul Baia Mare a solicitat anumite sume de bani pentru a fi restituite…” – a precizat primarul Cherecheş.
Nu vom prezenta toate discuţiile de pe parcursul a două ore, cu intervenţiile consilierilor Teodor Ardelean şi Călin Bota, sau a deputatului Călin Matei, care au susţinut în continuare finanţarea sportului de performanţă, dar vom încheia cu concluzia primarului Cătălin CHERECHEŞ, aceea că, în continuare, Consiliul Local va sprijini cluburile sportive care fac performanţă şi sportul, în general, avînd obiective clare punctuale: participarea echipelor de handbal în cupele europene, susţinerea echipei de fotbal FCM, cu o nocturnă mobilă, pentru meciul cu Steaua, premierea sportivilor şi sportivelor de la HCM pentru performanţele din anul anterior, susţinerea financiară pentru echipele de rugby, volei şi baschet etc. Important este să se găsească soluţiile legale cele mai potrivite şi corecte, în acelaşi timp. Şi ele vor fi găsite, a spus primarul Cherecheş. Îl ştim pe primarul Cherecheş ca fiind un om hotărît, dar parcă, în acest moment, l-am simţit şi mai hotărît. Şi alături de el sînt consilierii locali. Şi noi toţi ar trebui să fim. Dacă nici sport nu mai avem, atunci ce să mai aşteptăm!? Oricum guvernanţilor nu le pasă de noi. Şi atunci ce ne mai rămîne? Poate să demonstrăm că şi în provincie se poate face sport de performanţă, sport susţinut de o “mînă” de oameni de afaceri şi de comunităţile locale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.