Colaborare româno-germană la Botiza

0
2096
Manifestarea de la şcoală

Vineri, 2 octombrie 2015, am urmat drumul asfaltat de 51,1 km dintre Tg. Lăpuş şi Botiza. Ne-am dus în această aşezare pentru a onora o invitaţie specială adresată „Graiului”. La Şcoala Gimnazială din localitate, am fost primiţi de către directoarea prof. Maria Sidău şi de profesorul de matematică Ioan Roşca. La evenimentul organizat în curtea acestei instituţii de învăţămînt s-au adunat sute de elevi, cadre didactice, părinţi şi bunici.
Directoarea Maria Sidău a rostit cuvinte de bun-venit: „Azi, în şcoala noastră este sărbătoare, desfăşurăm un eveniment deosebit, finalizăm prima acţiune dintr-un proiect pe care distinşii oaspeţi din Germania, domnul Volker Bulitta şi soţia sa, doamna Lilli Steier, l-au gîndit şi l-au pus în aplicare. Această acţiune se finalizează azi cu îmbogăţirea bibliotecii noastre şcolare cu 630 de cărţi. Unii dintre voi, dragi elevi, aţi vizitat biblioteca şi aţi fost încîntaţi de acest dar minunat pe care domnii din Germania l-au făcut şcolii noastre. Este o primă acţiune din acest proiect pe care domniile lor l-au gîndit pentru şcoala noastră, pentru întreaga comună, urmînd ca în etapa viitoare să doteze instituţia noastră cu mobilier, dacă se va putea mobilierul va fi confecţionat pe plan local, deoarece dispunem de meşteri pricepuţi, iar pe lîngă acest mobilier vor contribui la construcţia unei noi porţi de mari dimensiuni, din lemn de stejar, situată la intrarea în comună, dinspre Groşii Ţibleşului. Dacă pasiunea voastră pentru lectură va fi mare şi veţi citi mult, prietenii germani o să vă aducă şi alte cărţi. Donaţia cuprinde cărţi pentru lectura suplimentară şi facultativă şi m-am bucurat văzînd că sînt şi cărţi din literatura universală, de Tolstoi, Turgheniev, Jules Vernes etc. Pe domnii din Germania îi considerăm partenerii noştri spirituali. Ne bucurăm că ei s-au stabilit la Botiza, aici au cumpărat 100 de hectare de teren parcelat şi au achiziţionat 5 case tradiţionale. Eu le mulţumesc în numele tuturor”.

Cărţile donate de partenerii germani
Cărţile donate de partenerii germani

Cu emoţiile fireşti, a vorbit în limba germană Volker Bulitta, soţia sa Lilli fiindu-i translator: „Vă mulţumesc pentru cuvintele pe care ni le-aţi adresat, doamnă director. Ne bucurăm că aici la Botiza am reuşit să amenajăm la această şcoală o bibliotecă. Am văzut bibiloteca veche şi atunci ne-am gîndit să oferim acestei biblioteci de la Şcoala Gimanazială cărţi noi şi necesare. Consider că şi aici cititul şi educaţia pot fi pe primul loc în viaţa elevilor, a tinerilor şi adulţilor. Am comandat şi-am adus cărţi captivante şi interesante şi am avea o mare bucurie dacă ele vor fi citite. Îi mulţumesc domnului primar Poienaru pentru colaboarea cu noi. Le mulţumesc domnilor Alex şi Irina Radu din Bucureşti, pentru că ei au ales cărţile”.

Soţii Bulitta din Germania (în mijloc)
Soţii Bulitta din Germania (în mijloc)

În finalul momentului, Florea Poienaru, primarul comunei Botiza, a spus: „Noi trebuie să mulţumim în primul rînd acestei minunate familii din Germania, pentru că la Botiza sîntem la al patrulea proiect finalizat. Avem două proiecte realizate în şcoală şi două la nivelul comunei noastre. Eu cred că cea mai mare mulţumire pe care putem să o aducem acestei distinse familii ar fi ca voi, elevii, să citiţi cărţile donate. Sper să vă ţineţi de promisiunea de a citi aceste cărţi, să lăsaţi telefoanele şi internetul şi să vă cultivaţi din cărţi. Eu vă mulţumesc şi sper că ne vom continua proiectele şi pe viitor şi în special să ne dedicăm şcolii”.
În final, gazde şi oaspeţi s-au întreţinut prieteneşte, la o agapă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.