Prima Casă devine “A Doua Casă”

0
542

Din 1 octombrie, românii care şi-au achiziţionat imobile prin „Prima Casă” pot să îşi cumpere o alta mai mare sau mai valoroasă, cu condiţia să o vîndă pe prima şi să fi achitat întreaga contravaloare a primului apartament sau casă.
Printr-un comunicat, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii informează că beneficiarii programului guvernamental „Prima Casă” vor avea posibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe în cadrul Programului, cu suprafaţă utilă mai mare sau cu o valoare mai mare decît locuinţa achiziţionată/construită iniţial prin program, cu condiţia ca aceasta să fie înstrăinată prin vînzare-cumpărare cel mai tîrziu pînă la data încheierii contractului de vînzare-cumpărare a noii locuinţe. De asemenea, creditul acordat iniţial în cadrul Programului trebuie să fie lichidat pînă la data încheierii contractului de vînzare-cumpărare a noii locuinţe. Şi noua locuinţă, astfel achiziţionată, va beneficia de garanţii din partea statului, prin Fondul de Garantare.
Această posibilitate a apărut ca urmare a intrării în vigoare a Ordinului nr. 1119/2015, emis de Ministerul Finanţelor Publice, publicat în Monitorul Oficial în data de 28.09.2015, care reglementează programul „Prima Casă”.
Potrivit actului normativ, plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate în sistem revolving, astfel încît se va asigura continuitatea programului.
Plata garanţiei acordate în cadrul programului se va efectua în maximum 90 de zile de la formularea cererii de plată şi nu în maximum 90 de zile de restanţă.
Totodată, actul normativ detaliază modalitatea în care finanţatorii pot renunţa la cererile de plată, precum şi posibilitatea repunerii beneficiarului în drepturile şi obligaţiile aferente contractelor de credit şi de garantare, după ce plata garanţiei a fost efectuată. Retragerea cererii de plată se poate efectua pînă în penultima zi de efectuare a plăţii valorii de executare a garanţiei de către MFP, beneficiarul putînd recurge o singură dată la această facilitate.
A fost reglementată inclusiv situaţia de preluare/cedare a locuinţei şi a finanţării garantate, respectiv situaţia în care soţia sau soţul preia sau cedează dreptul de proprietate dobîndit prin achiziţionarea/ construirea unei locuinţe în cadrul programului, ca urmare a adoptării regimului matrimonial al separaţiei de bunuri, prin convenţie matrimonială.
Ordinul a intrat în vigoare din 1 octombrie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.