De anul trecut, de la Sfânta Marie Mare, am trecut de sute de ori pe lângă o cafenea de pe bulevardul Bucureşti din Baia Mare. Deşi mi-a atras atenţia lumea multă, nu i-am trecut pragul. Mi-am zis: s-a mai deschis o cafenea! Şi mi-am văzut de drum. De o bună vreme încoace, lângă sacii de cafea, mi-au atras atenţia multe ziare şi reviste. O noutate în peisaj. Mai ales că în preajmă nu se mai află nici un chioşc cu ziare. Zilele trecute mi-am învins delăsarea. Îl caut pe cel care are cheile cafenelei. Se recomandă Răzvan. Domnul Răzvan, cu un şorţ elegant, lucra la o maşinărie ciudată pentru mine. Ne punem pe poveşti. Tânărul Răzvan se confesează. A terminat Colegiul „Gheorghe Şincai” din Baia Mare. Apoi Academia de Studii Economice din Bucureşti. Cu alte studii şi masterate în ţară şi la Londra. Şi-a lustruit începutul de carieră în design şi marketing la o revistă auto. Londra a fost un spaţiu al deciziei. A ales să revină acasă. A rămas cu preţuirea cafelei. Nu ca un simplu consumator, ci ca un descoperitor al farmecului ei pentru semeni. L-a dominat ritualul ei. Mă prinde atmosfera confesiunii. Îmi prezintă prăjitorul de cafea adus din Grecia. Sofisticat, dar nu-i produs de serie. Cafeaua adusă din Columbia ori Africa primeşte în el o tratare specială. Expresorul este cel mai modern din lume. Până cu o lună în urmă era singur în ţară. Aici mă lămuresc de ce Răzvan este interesat de unde se aduce cafeaua. La ce altitudine este cultivată. În funcţie de asta i se fixează presiunea. Multe alte detalii care îmi stârnesc curiozitatea. Îl întreb cu cine lucrează. Îmi dă un răspuns care m-a mirat. Ascultaţi: „Eu angajez numai tineri fără experienţă care să fie dispuşi să înveţe. Toţi sunt la primul job din viaţa lor. Deprind secretele meseriei la faţa locului cu specialişti din străinătate. Trebuie să ştie totul despre cafea. Numai aşa i te poţi dărui”, îmi spune Răzvan. Îmi aduce aminte că lectura presei face parte din ritualul cafelei. În cafenea, răsfoiesc presa din judeţ (inclusiv ziarul nostru), dar şi reviste de cultură şi de alte specialităţi. Aşa l-am descoperit pe tânărul Răzvan Iagamoş. Familia lui, pe linie paternă, îmi este cunoscută din venerabila Marmaţie. Mă bucur când un tânăr se realizează acasă. Răzvan este sigur pe ce face. Îţi vorbeşte despre cafeaua de specialitate, care a apărut recent la Londra, ca despre un domeniu al lui. Pentru mine, Pressco vine de la cititul presei cu adorabilul miros al cafelei. Când voi mai întâlni tineri ca Răzvan, îmi voi întări convingerea că ţara asta are un sens. Dat de energia necesară a celor care îşi fac viitor acasă.