Colaborarea între Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Maramureş şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (CCAJS) prilejuieşte o nouă ocazie de a face cunoscut publicului sălăjean frumuseţea culturii tradiţionale maramureşene.
Este vorba de expoziţia rezultată în urma Taberei „Fotoetnografica”, ediţia a XIII-a, organizată de CJCPCT Maramureş, care s-a desfăşurat în zona din stânga şi dreapta Tisei a Maramureşului, în satele româneşti din Ucraina, dar şi în satele ucrainene şi ungureşti de la noi, ediţie la care au participat pe lângă fotografi români şi doi fotografi din Ucraina.
Au fost selectate un număr de 64 de fotografii reprezentative despre zonă şi oamenii locului, viaţa de zi cu zi, munca, dar şi sărbătoarea, specificul arhitectural din zonă, interioare tradiţionale, dar şi schimbările influenţate de modernism, meşteşugurile tradiţionale, portul popular etc.
La CCAJS, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Artelor Muza Fest, vor putea fi admirate de către iubitorii de fotografie imagini semnate de: Daniela Stănoiu (Aiud), Dan Ceuca şi Nicolae Hauca (Cernăuţi, Ucraina), Gheorghe Petrilă (Oradea), Vasile Timur Chiş (Sighetu Marmaţiei), Tudorel Ilie şi Felician Săteanu (Baia Mare).
Proiectul „Fotoetnografica” a demarat în 2007, ca o necesitate de a „scana” fotografic zonele păstrătoare de cultură tradiţională în Maramureş. Scopul proiectului este de a arhiva şi promova prin expoziţii itinerante şi albume foto, specificitatea şi diversitatea culturii tradiţionale maramureşene.
Vernisajul a avut loc la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11), miercuri, 7 octombrie. Expoziţia va fi deschisă până în 21 octombrie 2015, între orele 8 şi 16. Intrarea este liberă. (a.g.)