Crescătorii de oi şi capre erau sfătuiţi să cumpere animale de rasă din străinătate, doar pentru acestea fiind acordate granturi nerambursabile, dar în ultimii cîţiva ani, fermierii români s-au organizat în puternice asociaţii profesionale şi au reuşit să impună Ministerului Agriculturii să recunoască rasele locale. Oile din rasa Ţurcană sînt rustice şi bine adaptate la condiţiile aspre de mediu, rezistă la intemperii şi la boli, valorifică bine iarba de pe păşunile şi fîneţele montane, au greutatea corporală de 30-50 kg (50-60 kg la berbeci), mieii înregistrează un spor mediu zilnic de 180 grame (la 150 de zile, ating 30 kg), produc 125 kg de lapte (muls, 70 kg), dau 2,5 kg de lînă medie cu fineţe de 30 microni şi şuviţe lungi de 25 cm.
Rasa Ţigaie este robustă, rezistă bine la condiţiile vitrege de mediu, are greutatea de 40 kg (70 kg la berceci), dă 115 kg de lapte (60 kg muls), la 150 de zile mielul are 35 kg (spor mediu zilnic de 200 g), iar lîna tunsă are 3 kg, cu fineţea de 26-30 microni, lungimea şuviţei fiind de 10 cm. E mai bună de carne decît Ţurcana, dar dă mai puţin lapte.
Alte rase locale de oi: Merinos transilvănean (carne, lînă), Karakul (pielicele), Cap negru de Teleorman (lapte, carne).
• Capra carpatină este adaptată la mediul extern, nu este pretenţioasă la întreţinere, valorifică hrana foarte bine, talie 57-65 cm (la ţapi, 59-78 cm), greutate 31-44 kg (38-56 ţapi), dă 226 kg lapte cu grăsime de 5,3%, este pentru lapte 80% şi carne 20%. Alte rase: De Banat, dă 500 kg de lapte, 4,4% grăsime.
• Rase importate de ovine: Charollais, specializată pentru carne, are greutatea corporală pînă la 90 kg, iar berbecul poate ajunge la 130 kg. Se pretează la încrucişări cu Ţigaia şi Ţurcana, la şes. Oaia de rasă Il de France fată mielul la 5-6 kg, la 3 luni atinge 30 kg, iar la şase luni are 50 kg. Se pretează pentru încrucişări de primă generaţie sau ca berbec terminal pentru Ţigaie şi Ţurcană, la a doua lactaţie. Oaia Schwarzkopf este adaptată pentru munte, se pretează la încrucişări cu Ţurcana, rezultă metişi cu greutate mai mare cu 17% decît Ţurcana. Oaia Albă norvegiană produce carne şi lînă, la 18 luni atinge 83 kg. Metişii cu Ţurcana au 57 kg la 6 luni. Oaia Suffolk are mare viteză de creştere, se pretează la încrucişări de primă generaţie sau ca berbec terminal pentru Ţigaie. Oaia Texel are randament la sacrificare de 60%, se pretează pentru încrucişări de primă generaţie sau ca berbec terminal pentru rasa Ţigaie, iar pentru Ţurcană, la a doua lactaţie.
• Rase importate de capre: Saanen (dă 700-900 kg lapte pe an, cu 3,2% grăsime), Alpină (700 kg lapte, 3,2% grăsime), Murciana – Granadina (550 kg lapte, 5,3% grăsime, 3,4% proteine), Boer (dă carne, spor mediu zilnic 270 g, capra ajunge la 90-100 kg, ţapul la 110-135 kg).
Informaţii de la dr. ing. Ioan Mihalca, şeful Centrului Regional Nord-Vest pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie.