ADIO, Augustin Cozmuţa!

0
937

Acum, când ne pregăteam să marcăm două evenimente importante din viaţa revistei „Nord Literar”: apariţia numărului 150 şi a X-a ediţie a Zilelor Revistei, vestea morţii distinsului nostru coleg, Augustin Cozmuţa, secretarul general de redacţie şi unul dintre membrii fondatori, ne-a întristat profund, punând bucuria numeroaselor împliniri sub umbra doliului.

Pe lângă regretul profund lăsat de plecarea dintre noi a lui Augustin Cozmuţa, „Nord Literar” pierde pe unul dintre redactorii săi care, încă din faza de proiect şi până în zilele sale din urmă, când se afla pe patul de spital, i s-a dăruit cu toată forţa sa creatoare, contribuind în mod substanţial la creşterea prestigiului şi a valorii acestei publicaţii. Dar pierderea este, în egală măsură, pentru viaţa literară, Augustin Cozmuţa fiind nu doar ziaristul care a arătat ce înseamnă a fi cinstit şi dăruit adevărului, ci şi un fidel cronicar al vieţii literare şi culturale a Maramureşului.
Spuneam cu un alt prilej că, dacă odată se va scrie istoria culturală a acestor locuri, Augustin Cozmuţa ar ocupa în aceasta un loc important, deoarece, timp de peste patruzeci de ani, a fost cea mai autorizată şi chemată voce să scrie. Contribuţiile sale în critica literară sunt semnificative. Notăm: colaborarea la revistele „Tribuna”, „Steaua”, „Familia”, „Astra”, „Ateneu”, „Nord Literar” şi altele; cărţile publicate – Punct de trecere (1995), Punct de vedere (2000), Punct critic (2004), Pagini de critică literară (2010), Momente şi schiţe pe scena critică (2013), Alte pagini de critică literară (2014), Interviuri literare (2015); numeroase antologii şi culegeri de texte literare. Toate acestea întregesc vasta activitate scriitoricească a lui Augustin Cozmuţa.
Despre scrierile sale s-au pronunţat mulţi critici. Gheorghe Glodeanu sublinia: „Comentariile exegetului nu tind către exhaustivitate, ci sunt rodul unei riguroase selecţii, o selecţie ce se bazează atât pe importanţa cărţilor parcurse, cât şi pe valoarea demersului critic întreprins”. Gheorghe Pârja surprindea o altă latură a scriitorului Augustin Cozmuţa, referindu-se la volumul Coasta Pacifică. Jurnal californian (2002): „Cred că este marele secret al acestei cărţi, scrise cu energia verbului, cu spiritul de observaţie al omului care coboară într-un spaţiu fascinant, dar care ne spune că în acest Jurnal nu este vorba atât de mult despre America, cât, culmea, despre el, autorul, şi despre obsedantul spaţiu din care a plecat”. Ioan Mariş considera volumul Punct critic o „carte ce probează spiritul critic al autorului, care mizează în glosele sale consacrate unor nume de referinţă din literatura contemporană română nu numai pe revelarea valorilor esteticului în operele intrate în exerciţiul său hermeneutic, fie vorba de nume mai de prim-plan sau de scriitori de mai mică anvergură”.
Augustin Cozmuţa s-a născut în Cerneşti (Maramureş), în data de 14 noiembrie 1944, şi a decedat în ziua de 22 noiembrie 2015, în Baia Mare. A fost absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, în 1967, cu teza de licenţă E. Lovinescu şi modernismul, şi al Facultăţii de Filozofie, cu lucrarea de licenţă Politicul în publicistica lui Eminescu. A urmat cursuri postuniversitare de sociologia culturii şi a presei. A fost doctorand al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, specializarea Sociologie. Debut absolut în „Tribuna”, 1966. Din 1968, ziarist la Baia Mare. Din 2003, secretar general de redacţie al revistei „Nord Literar”. Membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj.
Săluc HORVAT

Popas în Hyperboreea

Este acesta, AUGUSTIN COZMUŢA, titlul pe care l-ai dat unei culegeri literare din anii 80, una dintre atâtea altele prin care ai avut grijă să iasă în lumina tiparului confraţii din Nordul acesta de Ţară. E un frumos titlu de carte, foarte frumos – dar cât de dureros acum, când se întoarce spre a-l însoţi pe cel care pleacă. Iar pentru noi care mai rămânem, Hyperboreea nu e mai mult decât adierea unui mit, un mit al speranţei şi al alinării tuturor durerilor. Hyperboreea, ţara nordică de la capătul lumii, e una fericită, unde nu sunt războaie, nici boli. Poate e o lume mai bună, pe placul nostru. Adio, prietene!
Ioan IGNA

Înţelepciunea cuvîntului

Aducem un profund omagiu, la plecarea surprinzătoare spre cele veşnice, stimatului coleg de redacţie AUGUSTIN COZMUŢA, exemplar scriitor, gazetar şi om de cultură, care şi-a îndeplinit, cu înţelepciune şi respect faţă de om, funcţia de redactor-şef al ziarului „Graiul Maramureşului” timp de 20 de ani. Împreună cu el şi cu fostul coleg Ioan Nan am proiectat primul număr al cotidianului de azi al Maramureşului. La propunerea mea, colegii de redacţie i-au acordat această funcţie cu respect şi încredere, în atmosfera din timpul Revoluţiei, şi au beneficiat cu toţii de conduita excepţională a celui numit redactor-şef. Îndureratei sale familii îi aducem sincere condoleanţe şi îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i dea puterea credinţei de a depăşi această profundă durere. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în Împărăţia Sa!
Gheorghe Susa cu familia

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.