A fi mamă este într-adevăr un miracol. În afară de munca depusă în familie, cele mai multe mame, de asemenea, muncesc din greu şi în afara acesteia, având joburi solicitante. Oricare ar fi motivul – familie, sănătate, educaţie – pentru care un angajat ia o pauză din cariera sa, recrutorii îşi pun semne de întrebare, chiar dacă unii reuşesc să îi convingă cu privire la capacitatea lor de muncă. Deci, trebuie să fiţi pregătiţi să explicaţi motivele pentru care aţi întrerupt jobul. De asemenea, trebuie să fiţi gata să vă confruntaţi cu întrebări cum ar fi: Ce se întâmplă dacă problema reapare? De ce vrei să te reapuci de muncă? Ce-ai făcut în timpul pauzei?
Cele mai multe organizaţii nu sunt pregătite să se ocupe de aceşti angajaţi. Există puţine companii care reuşesc să conecteze femeile cu angajatorii care oferă opţiuni de program de lucru flexibil şi acceptarea înapoi la locul de muncă, pentru femeile cu pauze în carieră. De ce doar femeile? Pentru că din alte motive decât de învăţământ sau sănătate, bărbaţii, în general, nu iau pauze lungi. Majoritatea femeilor au nevoie de concediu de maternitate şi ele sunt, de obicei, mamele care şi-au pus cariera în aşteptare pentru a avea grijă de copii. Alte motive sunt căsătoria şi relocarea. Iată câteva modalităţi de a păstra şansele de angajare în timpul concediului de maternitate, astfel încât revenirea la cariera de dinainte să fie posibilă.
Analizează-ţi apetitul. Înainte ca managerul de resurse umane să te întrebe, pune-ţi tu această întrebare şi răspunde-ţi: De ce vreau să lucrez din nou? Dacă nu o faci din motive financiare, primul pas trebuie să fie o analiză a deciziei tale de a reveni la forţa de muncă. Ţine cont de faptul că, de când ai plecat, este posibil să se fi schimbat multe lucruri la locul de muncă. În acest stadiu, analizează ceea ce eşti capabilă să faci şi mai ales… cât. Acest lucru este crucial dacă ai renunţat din cauza responsabilităţilor personale.
Evaluează-ţi şi interesele curente. Nu este necesar să te întorci la fostul job. Poţi utiliza această etapă pentru a face o schimbare de carieră. Există o serie de opţiuni. De exemplu, poţi prelua o franciză sau deveni parte a unei reţele de parteneri; aceasta poate fi mai uşor decât să mergi pe cont propriu. De asemenea, poţi lucra cu start-up-uri care apreciază experienţa ta sau să fii un consultant în domeniul tău.
Combină experienţa ta cu evoluţiile din timpul concediului pentru a evalua locul unde te poţi potrivi cel mai bine.
Actualizează-te. Angajatorii doresc oameni care sunt la curent cu cele mai recente tendinţe referitoare la locul de muncă. Prin urmare, încearcă să rămâi actualizată în timpul concediului maternal.
Menţine relaţiile. Păstrează legătura cu colegii şi angajatorii. Aceasta te va ajuta să găseşti o oportunitate corespunzătoare sau să obţii referinţe bune care pot creşte şansele de a fi selectată într-un interviu de angajare.
Reformulează CV-ul. Un decalaj nu arată bine. Dar încercarea de a-l acoperi face mai rău. Deci, explică motivele în mod clar, fie în scrisoarea de intenţie fie în CV. Cel mai important, transmite sinceritate şi dorinţa de a lucra din nou.
Fii flexibilă. În această etapă eşti în dezavantaj aşa că, fiind flexibilă, va ajuta. Salariul, în primul rând, nu ar trebui să fie un factor important de decizie. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să permiţi să fii tratată ca forţă de muncă ieftină. Compensaţia trebuie să fie în conformitate cu experienţa şi standardele tale.