Tinerii anului 2015

0
2832

2015 a fost încă un an în care am descoperit şi împărtăşit cititorilor poveşti uimitoare cu tineri care fac cinste judeţului şi chiar ţării, demonstrînd prin excelenţă faptul că viitorul e pe mîini bune.

O colecţie cu succes internaţional şi… un înger salvator

Printre primele interviuri publicate în acest an în pagina de „Tineret” a cotidianului „Graiul Maramureşului” a fost luat desig­nerului vestimentar Adelina Boie, a cărei colecţie „Sophie” a bifat un real succes internaţional de Revelion. În noaptea dintre ani, doamne şi domnişoare din cinci ţări au impresionat purtînd rochiile şic din colecţia amintită.

Măriuca Verdeş
Măriuca Verdeş

Succesul colosal al creatoarei de modă din Maramureş a depăşit astfel graniţele ţării, iar cu prilejul petrecerilor de Revelion ţinutele au fost purtate în oraşe din: Anglia, Franţa, Elveţia şi Rusia. Măriuca Verdeş, îndrăgita interpretă de muzică populară, a fost personajul principal al unui alt reportaj apărut în pagina de „Tineret” cu titlul „îngerul salvator al Văii Cosăului”. Prin intermediul acestuia, cititorii au aflat faptul că, într-un timp în care existenţa satului e periclitată de o provocatoare modernitate, Măriuca Verdeş îşi relevă încă o dată dragostea pentru Maramureşul tradiţional punînd în mişcare un inedit proiect: promovarea Văii Cosăului cu sprijinul UNESCO.

Andrei Caras
Andrei Caras

Poveştile a doi Andrei

Tot în decursul acestui an, cititorii au aflat că agenda modelului Andrei Caras a fost deosebit de încărcată datorită prezentărilor de modă şi şedinţelor foto pe care le-a avut în patru ţări din Asia. Contractele, mijlocite de agenţia Dejavu Models Management din Bucureşti, i-au oferit oportunitatea nu doar de a purta pe catwalk haine ale unor celebri de­signeri vestimentari, ci şi de a poza pentru branduri ori reviste cu renume. Succesul lui Andrei vine la mai puţin de doi ani de cînd a debutat în lumea modellingului în Baia Mare. Un alt Andrei şi-a relevat în acest an povestea cititorilor „Graiului Maramureşului”.

Andrei Cupşa
Andrei Cupşa

„Andrei Cupşa – 20 de ani de viaţă, 4 ani împreună cu noi” a fost sloganul sub care, în luna mai, cunoscutul tînăr cu sindrom Down a fost sărbătorit de către colegi şi profesori. Andrei a finalizat în acest an Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Baia Mare şi este apreciat în întreaga ţară pentru performanţele sale sportive, fiind cîştigător al medaliei de argint la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics de la Seul – 2013.

Pregătire pe trei continente

Alin Horj, un tînăr de 27 de ani, originar din Borşa, care face cinste ţării noastre prin rezultatele şi conduita de care a dat dovadă pe parcursul anilor de studiu bifaţi pe trei continente, fost un alt maramureşean care a acceptat să-şi destăinuie povestea în pagina de “Tineret”.

Alin Horj
Alin Horj

Alături de diploma de licenţă în economie obţinută în urma frecventării cursurilor a două universităţi (din Veneţia şi Atlanta), Alin a punctat faptul că şi-a adăugat în CV şi finalizarea unui masterat în cadrul SAIS, al doilea cel mai bun program în relaţii internaţionale din lume. Între timp, pasiunea pentru acest domeniu l-a determinat să efectueze stagii de practică la ONU, dar şi în Asia, experienţe care l-au ajutat să înţeleagă modelele de dezvoltare economică şi importanţa deschiderii pieţei. Cu toate că ţelul său este acela de a lucra pentru Uniunea Europeană, iar pe atunci era curtat de Organizaţia Mondială a Comerţului din Geneva.

PAR RIS
PAR RIS

Pasiune pentru teatru şi muzică

În acest an am descoperit „PAR RIS”, un proiect de teatru tineresc şi dinamic al clubului Rotary Baia Mare, cu tineri de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” şi Liceul de Arte. Coordonator şi mentor al liceenilor este Andrei Dinu – actor al Teatrului Municipal Baia Mare şi absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca – un tînăr care, pe lîngă calităţile actoriceşti, se evidenţiază prin abilităţi precum acrobaţie, scrimă, dans ori voce, dar şi cunoaşterea mai multor limbi străine (engleză, franceză, spaniolă, maghiară). Pagina de „Tine­ret” a găzduit-o şi pe cîn­tă­reaţa Camelia Crişan, care şi-a împărtăşit parcursul personal către culmile succesului muzical. Interviul i-a fost luat la scurt timp după lansarea unui nou videoclip, iar povestea acestuia, care transpune aventura estivală a ei şi a prietenului său, a atras atît mii de vizualizări în mediul online, cît şi aprecieri.

Ovidiu Felecan
Ovidiu Felecan

Excelenţă în învăţămînt

În 2015 am scris şi despre Ovidiu Felecan, elev la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, care a predat în acestă toamnă ştafeta Consiliului Judeţean al Elevilor Maramureş, structură în care a activat, vreme de un an, ca preşedinte. Acest statut i-a mijlocit, de asemenea, şansa de a ocupa alte două funcţii importante în reţeaua naţională de reprezentare a elevilor. Experienţa s-a dovedit a fi benefică, mijlocindu-i atît dezvoltarea personală, cît şi îmbunătăţirea unor aspecte pentru colegii săi, elevi. Tudor Suciu, olimpicul îndrăgostit de Univers, a fost un alt personaj principal al paginii de „Tineret”.

Tudor Suciu
Tudor Suciu

Cu această ocazie, cititorii şi-au reamintit faptul că fostul elev de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” a adus României patru medalii de la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică şi au aflat că este, începînd cu această toamnă, student la University College London, a şaptea cea mai bună instituţie de învăţămînt superior din lume.

O carte emoţionantă şi o campanie de promovare

Lorand Coza ne-a impresionat, spre final de an, cu cîteva destăinuri personale. În urmă cu patru ani, tînărul designer vestimentar uimea o ţară întreagă publicîndu-şi jurnalul intim în care îşi expunea tulburările de anxietate. Devenea, astfel, cel dintîi anxios care îşi făcea publică suferinţa expunînd-şi, plin de curaj, lupta de redobîndire a echilibrului.

Lorand Coza
Lorand Coza

În toamna acestui an, tînărul băimărean a decis reeditarea cărţii şi astfel a ieşit de la tipar un volum mult mai complex care continuă povestea de supravieţuire. Cel din urmă interviu al paginii a avut-o ca protagonistă pe Mădălina Cozma – absolventă a Colegiului Economic “Nicolae Titulescu” –  care a demarat recent o campanie de promovare a universităţii la care studiază (West­minster, Londra) în rîndul tinerilor băimăreni, scopul acesteia fiind acela de a stîrni interesul pentru mediul academic britanic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.