Anul ce tocmai s-a încheiat a fost unul de excepţie pentru Primăria Ocna Şugatag. Asta deoarece bugetul local a ajuns pentru toate cheltuielile, ba mai mult, au şi rămas bani necheltuiţi.
De asemenea, s-au finalizat şi cinci proiecte importante, cu finanţare europeană, care au fost deja achitate şi recepţionate. “Am încheiat 2015 ca fiind poate cel mai bun an al Ocnei Şugatag, asta pentru că bugetul ne-a ajuns, ne-a şi rămas, lucrările contractate sunt terminate şi plătite. De asemenea, pe fonduri europene, am reuşit să terminăm cele cinci proiecte şi să le recepţionăm. Ne-a intrat o tranşă mare, dar şi rambursarea TVA-ului pe proiectele pe care le avem. Bugetul primit pe anul 2016 e puţin mai bun decât cel precedent, însă mulţumitor, ţinând cont că avem venituri proprii bune”, a spus Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Şugatag.
Pensiunile din Ocna Şugatag, fără apă în sezonul estival
Una dintre problemele mari ale localităţii maramureşene Ocna Şugatag, care se manifestă în perioada de vară, este lipsa apei potabile pentru pensiunile şi hotelurile din zonă. Mai exact, apa este insuficientă pentru a alimenta atât locuinţele cetăţenilor, cât şi bazele turistice din zonă. Evident că, momentan, locuitorii comunei au întâietate la aceste servicii de alimentare cu apă. În consecinţă, turismul modern are de suferit în perioada de vârf, din toiul verii, atunci când turişii invadează staţiunea balneoclimaterică. “Din cauza faptului că a crescut numărul pensiunilor, s-a mărit numărul consumatorilor la apă, în perioada de vară, de vârf, nu putem satisface necesarul de alimentare cu apă pentru turism. Asta se întâmplă în perioada iulie-august. Acesta este necazul nostru mare. Cetăţenii au, dar nu au cei care fac turism. Au dat drumul la vreo 20 de piscine cred, toate-s cu duşuri, condiţii moderne, dar apă n-ai de unde! Aducţiunea de apă pentru Ocna Şugatag era gândită efectiv pentru 2.000 de locuitori şi vara sunt poate 20.000! ”, a declarat Mihai Ivaszuk, primarul din Ocna Şugatag.
Soluţia – racordarea staţiunii la reţeaua veche de alimentare din râul Mara
Autorităţile locale au venit cu o soluţie destul de simplă, care nu este nici foarte costisitoare: reconectarea staţiunii la vechea reţea de alimentare cu apă din râul Mara. Astfel, dacă agenţii economici îşi vor suporta costurile cu racordarea, folosirea reţelei va fi gratuită, dar apa nu va fi potabilă. “Există acum o soluţie, adică racordarea localităţii, din nou, la aducţiunea veche, dar va fi doar apă menajeră. Deci doar pentru toalete şi duşuri va fi bună. Alimentarea se va face din râul Mara. Conductele sunt, bazinul este, doar pompă şi aprobările mai trebuie. Dar e pornită acţiunea şi zic eu că obligatoriu vom reuşi să rezolvăm problema pentru că sunt implicaţi mai mulţi aici. Deci, toţi cei cu hoteluri şi pensiuni doresc această rezolvare. Noi, Consiliul Local, am găsit soluţia, le dăm în folosinţă gratuită aducţiunea şi bazinul, ei doar să se racordeze. Numai staţia de pompare să o facă şi cu asta problema este rezolvată”, a conchis primarul.
Gospodărirea comunală, realizată în regie proprie
Administraţia locală din Ocna Şugatag doreşte gestionarea tuturor serviciilor de gospodărire comunală în regie proprie. Asta pentru a face economie de bani. Realizarea acestor servicii de către firme private costă mult, aşa că Primăria le va executa cu angajaţii proprii.
“Avem o hotărâre de Consiliu Local pentru a ne înfiinţa regie proprie de apă, canal, salubritate, gospodărire comunală, tot va intra aici, inclusiv piaţa. Ultimul proiect finalizat, al cincilea din localitate, tot prin PNADR, este achiziţionarea de autogunoieră. Am adus una nou-nouţă. Acum suntem în căutarea unei persoane care să se ocupe de această gospodărire şi să trecem la contorizarea tuturor locuinţelor din comună. Momentan avem doar 250 de contoare montate. Cât despre alimentarea cu apă, avem acoperit 100% pe cele patru localităţi aparţinătoare, Brebul are aducţiune proprie, Ocna Şugatag la fel, Hoteni este legată la cea din Breb şi Sat Şugatag are tot aducţiune proprie. La canalizare, Ocna Şugatag este acoperită cam 60%, Brebul, identic, are staţie de epurare, dar încă nu este racordată la ea toată lumea. În Sat Şugatag şi Hoteni nu avem canalizare. Am mai făcut şi o achiziţionare de buldoexcavator ce a costat tot 60.000 de euro. Îl vom folosi în timpul iernii când este zăpadă, pentru deszăpezire. Se plătesc bani grei pentru acest serviciu, eu nu îi dau şi îmi fac deszăpezirea în regie proprie ”, a precizat Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Şugatag.
Proiecte de milioane de euro, finalizate
Primăria din Ocna Şugatag a finalizat anul trecut mai multe proiecte importante pentru comunitate. Acestea sunt legate atât de alimentarea cu apă, cât şi de construcţia unui Centru de Informare Turistică, ori a unei pieţe agroalimentare.
“Pe măsura 322 avem aducţiunea de apă, canalizare şi staţie de epurare la Breb şi drum asfaltat în sat Şugatag, Centru social pentru adulţi în Ocna Şugatag şi organizarea la Tânjaua Hoteni. Fiecare sat a beneficiat de acest proiect mare care este achitat şi recepţionat. Totalul său a fost de 2,5 milioane de euro, fonduri europene, pe PNADR. Un alt proiect este Centru de Informare Turistică, recepţionat, achitat şi funcţional, costând 142.000 de euro, tot din fonduri europene. Avem două angajate care lucrează deja acolo. Apoi avem piaţa agroalimentară. Este terminată lucrarea, recepţionată, dar n-am predat-o încă nimănui. Investiţia a costat 60.000 de euro”, a explicat Mihai Ivaszuk.
Piaţa agroalimentară va fi dată gratuit în folosinţă
Primarul spune că va oferi gratuit folosirea pieţei de către producători, dar cu o condiţie: aceştia să vină zilnic pentru a-şi comercializa produsele. “Dacă cetăţenii din zonă înţeleg că nu este numai în ziua de joi târg în Ocna Şugatag şi vor permanentiza comerţul, atunci vom pune gratis la dispoziţia lor piaţa. Dar dacă nu, atunci o să plătească masa, vitrina frigorifică, cântarul, deci tot ce este acolo”, a precizat şeful administraţiei locale.
“Piaţa ne place, este foarte frumoasă şi utilă, numai să ne vină şi clienţii. Dar faţă de ce a fost, acum este mult mai bine”, a declarat Irina Bud, din satul Breb, care era deja în piaţă cu marfă de vânzare. “Eu tot timpul am aşteptat să se construiască o piaţă ca asta aici, în Ocna Şugatag, pentru că am oi, am vaci şi mereu merg la piaţă. Până acum mergeam la Sighet sâmbăta, că-mi era ziua de piaţă. Dar acum e mult mai bine cu piaţa de aici, că pot să vin în toată ziua cu ouă, cu lapte, brânză şi smântână”, a spus şi Ileana Pop, producător local.