Ieri, la Sighetu Marmaţiei, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la CASA ”EILIE WIESEL- MUZEU al Culturii şi Civilizaţiei Evreieşti din Maramureş”, a avut loc Evocarea Auschwytz – învăţămintele istoriei”. Organizatori: Muzeul Maramureşului, în colaborare cu Primăria Sighet, Comunitatea Evreilor din Sighet şi Liceul Pedagogic ”Regele Ferdinand”.
După vizitarea expoziţiilor tematice din Casa- Muzeu în care s-a născut laureatul Premiului Nobel pentru Pace, scriitorul Elie Wiesel – supavieţuitor al Holocaustului, au avut loc evocări şi vizionări de filme documentare (prin grija Alinei Marincean). Au participat elevi, profesori, muzeografi, studenţi, membri ai Comunităţii Evreieşti din Sighet, prieteni ai Muzeului Maramureşului, ziarişti din presa scrisă şi audio-vizuală.
Holocaust este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ şase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluţia finală a problemei evreieşti”, din programul de exterminare a evreilor, plănuit şi executat de partidul naţional-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.
Această zi de comemorare internaţională a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite din noiembrie 2005. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.
Muzeograful Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureşului a prezentat succint momentul eliberării deţinuţilor din lagărele de exterminare de către Frontul I ucrainean, condus de generalul Vasili Petrenko şi a vorbit despre doi mari scriitori sigheteni-evrei, suptavieţuitori ai Holocaustului: Hedi Fried din Suedia (92 de ani) şi Elie Wiesel din SUA (88 de ani). Prof. Ovidiu Sechel a relatat despre recent încheiatul proiect internaţional ”Urme locale ale civilizaţiei evreieşti în Europa, în care Liceul Ferdinand” din Sighet a avut 5 şcoli partenere din tot atâtea ţări. Două eleve au vorbit despre evreii din Maramureş, în presa interbelică şi au prezentat câteva personalităţi ale civilizaţiei evreieşti din Sighet şi Maramureş.
Alexandru Oros, directorul Spitalului Municipal Sighet, i-a readus în memorie pe medicii evrei maramureşeni, supravieţuitori ai lagărelor de concentrare. Hari Markus, preşedintele Comunităţii Evreieşti din localitate a vorbit despre soacra sa, doamna Klara Markus din Sighet, în vârstă de 102 ani, şi domnia ei supravieţuitoare a Holocaustului.
La final, muzeograful Alin Pralea a prezentat expoziţia de la subsolul Casei Muzeu, despre deportarea celor 40 de mii de evrei din Maramureş.