Camelia Crişan, în marea familie a Operei Naţionale Române din Cluj

0
1471

Cîntăreaţa Camelia Crişan – absolventă a Liceului de Arte din Baia Mare – a intrat în marea familie a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, mai întîi ca figurant în opera “Boema” de Giacomo Puccini, iar apoi ca asistentă de regie. Din această ultimă postură, tînăra băimăreancă are rolul de a nota indicaţiile regizorului, de a coordona repetiţiile cu actorii în lipsa acestuia şi de a se ocupa de punerea în scenă a spectacolelor. În paralel, Camelia urmează cursurile anului I la Academia “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde studiază regia de teatru şi opera, în vreme ce cariera ei muzicală îşi continuă ascensiunea.

· 29 februarie, premiera spectacolului la care lucrează

Reporter: Ce presupune colaborarea ta cu Opera Naţională Română din Cluj-Napoca?
Camelia CRIŞAN: Sînt foarte norocoasă că am reuşit să intru în marea familie a Operei Naţionale Române din Cluj, mai întîi ca figurant în opera “Boema” de Giacomo Puccini, iar apoi ca şi asistentă de regie. Astfel, pînă acum, am luat parte la repetiţii atît cu întreaga distribuţie – în cazul operei “Boema” pentru care, înainte de premieră, s-a făcut şi o repetiţie generală cu costume şi lumini, exact ca în spectacol -, cît şi la repetiţii alături de soliştii vocali care, înainte de toate, studiază textul şi părţile muzicale, după care lucrează la partea de regie. Ca asistentă de regie, rolul meu este de a nota absolut tot ce spune regizorul, de a face repetiţii cu soliştii şi actorii în lipsa acestuia şi de a mă ocupa de tot ce este nevoie pentru a pune în scenă un spectacol.
R.: Cînd va avea loc premiera spectacolului la care lucrezi în prezent?
C.C.: Spectacolul la care sînt asistentă de regie, “Fata Moşului”, este dedicat micilor spectatori şi nu numai, şi va avea premiera în data de 29 februarie, bineînţeles la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.

· “am ales un drum care mă reprezintă în totalitate”

R.: Cum ai reuşit să faci parte din acest proiect?
C.C.: Am reuşit să intru în acest proiect datorită doamnei profesoare de regie Ina Hudea, care m-a recomandat cu încredere regizorului Iulian Sandu. Pe această cale, ţin să le mulţumesc amîndurora că au încredere în mine şi în forţele mele, deşi sînt doar o boboacă.
R.: Te îndrepţi înspre lumea teatrului?
C.C.: Da! Viaţa de student mi-a adus pînă acum multă împlinire, deoarece am ales un drum care mă reprezintă în totalitate. După ce am studiat opt ani flautul de performanţă la Liceul de Arte din Baia Mare şi muzica uşoară timp de peste 10 ani la Palatul Copiilor, am decis să mă îndrept înspre lumea operei şi a teatrului. Astfel, acum sînt studentă în anul I la Academia de muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde studiez regie de teatru şi operă.
· un debut de an în forţă
R.: Ce noutăţi muzicale ai pentru cei care îţi urmăresc ascensiunea?
C.C.: Nici nu ştiu de unde să încep. Am intrat în 2016 în forţă, după un an 2015 plin de oportunităţi şi vise împlinite. Noaptea dintre ani m-a găsit cîntînd în două locaţii din Sighetu Marmaţiei, în faţa a circa 1.000 de persoane. Ulterior, am cîntat la trei expoziţii dedicate viitorilor miri, în Cluj, dar şi la o expoziţie care a avut loc la Gold Plaza Baia Mare. Totodată, m-am înscris la modulul facultăţii de jazz – muzică uşoară şi, astfel, am intrat în trupa de jazz a facultăţii, “BiggDimm’A Band”, cu care am avut deja un concert şi urmează să îl bifăm pe următorul în data de 24 februarie. La acest prim concert, pot spune că am fost remarcată de Aldo Blaga, fostul concurent de la “Vocea României”, şi de saxofonistul Tică Lucian. Aşa am intrat în trupa lor, Aldo&TzikaSax Orchestra, cu care deja am cîntat la cîteva evenimente. De asemenea, la recomandarea profesorului meu de jazz, Răzvan Metea, voi lua parte la un mare concert care va avea loc la Casa de Cultură din Cluj-Napoca pe data de 13 februarie, cu ocazia zilei îndrăgostiţilor, intitulat “That’s Amore” şi susţinut de trupa David & Six Martini, din al cărei grup de backing vocals fac parte. Ulterior, pe data de 14 februarie, voi cînta alături de prietenul meu pentru toţi cei care vor sărbatori “Valentine’s Day” la un restaurant din Sighetu Marmaţiei. De asemenea, pregătesc un nou single şi îmi doresc să filmez în primăvară un nou videoclip. Cei interesaţi îmi pot urmări activitatea pe Facebook, Youtube şi Instagram.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.