Iluminatul public din Cavnic, extins până la domeniul schiabil

0
1141

Administraţia locală din oraşul Cavnic are în derulare un proiect de extindere a reţelei de iluminat public. Aceasta ajunge acum până în zona pârtiilor de schi, unde nu a existat aşa ceva.
Investiţia prevede extinderea reţelei cu încă 60 de stâlpi, astfel că ambele pârtii vor fi luminate la bază. Asta, în condiţiile în care noaptea vine destul de repede iarna: „Am reuşit să extindem iluminatul public în anumite zone în care nu a existat niciodată aşa ceva şi aici mă refer la domeniul schiabil. Cum e iarnă, seara la ora cinci este deja întuneric şi vă daţi seama că fiind beznă acolo, pentru turişti nu este bine. Ei vin din toată ţara aici la schi şi trebuie să le asigurăm minimul de confort necesar ca să ajungă la pârtie. Astfel, am extins reţeaua de iluminat cu 60 de stâlpi pe care punem tot atâtea becuri cu led. Deşi licitaţia de montare a led-urilor s-a câştigat numai în data de 6 decembrie, firma a montat deja 220 de becuri şi până în 5 martie noi trebuie să încheiem contractul, deci atunci vom avea toate ledurile montate până în zona pârtiilor. Doar extinderea reţelei de iluminat public a costat 144.000 de lei, iar corpurile moderne de iluminat pe tot oraşul au fost încă 900.000 de lei”, a declarat Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic. Fondurile pentru modernizare au provenit strict din bugetul local.

Stîlpi de iluminat cu led

Oraşul, luminat integral cu leduri

Pe lângă extinderea reţelei de iluminat public, aceasta a primit şi becuri noi pe toată lungimea ei. Astfel, oraşul Cavnic va fi luminat integral cu becuri led, ceea ce duce la o economie importantă de energie electrică: „Cavnicul va fi, la terminarea proiectului, singurul oraş din România luminat integral cu becuri led. Avantajul investiţiei este că noi, primăria, am plătit 170.000-180.000 de lei factură la curent, plus 100.000 întreţinerea iluminatului public, din cauză că mai bine de 10% din becuri se ardeau lunar. Noi acum, cu noul contract încheiat, avem trei ani de garanţie completă, adică orice bec led se arde, firma îl schimbă gratuit în 24 de ore, iar factura la energia electrică nu ar trebui să depăşească mai mult de 40.000 de lei pe an. Deci economia este undeva la 250.000 de lei pe an”, a explicat primarul.

Bloc ANL
Bloc ANL

Blocul ANL, contorizat individual

O investiţie importantă finalizată anul trecut a fost blocul ANL, reabilitat, în condiţiile în care, înainte de a fi pus la punct, a fost locuit de doar două familii. Toţi chiriaşii au renunţat la contractul de închiriere din cauza centralei termice comune care dădea bătăi de cap locatarilor ce nu se puteau înţelege la plata facturilor pentru energia termică. Şi chiria era undeva la 400 de lei pe lună, aşa că cei mai mulţi au plecat. Primăria a reuşit să rezolve problema, facând o contorizare pe fiecare apartament şi, în consecinţă, locuinţele sunt acum ocupate 100%. Mai mult, a scăzut şi chiria, oamenii plătind doar 200 de lei pe lună. În aceste condiţii există încă cereri de locuinţe sociale pe care autoritatea locală nu le poate onora, dar pentru care caută soluţii.

Casa de cultură
Casa de cultură

Casa de cultură a prins „viaţă”

Un alt proiect a vizat modernizarea Casei de cultură din Cavnic. După ce imobilul a stat în paragină mai mulţi ani, cu toate că a avut parte în trecut de lucrări, prin Compania Naţională de Investiţii, administraţia locală a reabilitat sălile, a achiziţionat aparatura necesară pentru spectacole şi a înfiinţat un ansamblu folcloric. Totul s-a realizat în doar şase luni de zile. În noile condiţii, circa 60 de artişti fac repetiţii săptămânal acolo. Tot acest proiect a costat primăria circa 200.000 de lei, bani în care intră inclusiv un sistem de supraveghere video a imobilului.

Bază sportivă
Bază sportivă

Două baze sportive moderne în oraş

Baza sportivă din centrul oraşului are o nouă faţă, terenul şi tribunele fiind reabilitate. Concret, gazonul este acum sintetic şi a fost dotat cu nocturnă. De asemenea, baza a fost împrejmuită şi oferă condiţii moderne de joc. Oraşul are trei echipe de fotbal care acum au unde să-şi desfăşoare antrenamentele în cele mai bune condiţii. Totalul investiţiei a fost de 240.000 de lei, bani proveniţi de la bugetul local. O altă bază sportivă, mai mică, a fost realizată şi în zona de sus a oraşului, pentru ca elevii şi cetăţenii de acolo, dornici de sport, să nu mai coboare până în centru, distanţa fiind de 8 kilometri. Şi aici există un teren nou, împrejmuit, plus vestiare, unde copiii se pot schimba. Investiţia a costat circa 100.000 de euro.

Centrul oraşului Cavnic
Centrul oraşului Cavnic

Centrul Cavnicului va fi reabilitat

Autoritatea locală are în plan modernizarea centrului civic al oraşului. Documentaţia a fost deja întocmită şi avizată. Singura problemă mai rămâne acum stabilirea surselor de finanţare. Soluţii viabile există, spune primarul din Cavnic: „Cele două poduri din centrul oraşului au fost reabilitate. Acestea nu au mai avut parte de nicio lucrare din anul 1965, de când au fost construite. Cel care le-a construit atunci mai trăieşte încă în oraş, el fiind şi cel care a condus lucrările de consolidare de acum. Omul are peste 70 de ani, dar a acceptat provocarea noastră. Adiacent la acest proiect mai avem unul foarte îndrăzneţ, ce priveşte centrul civic al oraşului. La el am muncit mult, în timp scurt, astfel că acum are toate avizele, inclusiv cel al Ordinului arhitecţilor din România, pentru că vor fi aduse o serie de modificări majore, de ordin estetic, centrului oraşului. Doar în documentaţie şi proiect am investit 60.000 de lei şi aşteptăm să rezolvăm sursele de finanţare. O parte din bani ne-au fost promişi de la Consiliul Judeţean Maramureş. O altă parte o avem noi pregătită din bugetul lo­cal. De asemenea, o sursă de finanţare ne va proveni, în această primăvară, când primim banii de pe Centrul de informare şi promovare turistică, fonduri pe care noi le-am plătit practic din bugetul local, adică circa 600.000 de lei. Cu toţi aceşti bani putem să începem lucrările”.
Lucrările presupun modificarea integrală a centrului oraşului. Astfel, se va schimba sensul de circulaţie, rezultând o stradă cu sens unic spre ieşirea către Baia Mare. Trotuarele vor fi reabilitate, lărgite, pe ele făcându-şi loc inclusiv o pistă de biciclete. De asemenea, o canalizare pentru apele pluviale va fi realizată pe toată lungimea centrului civic şi vor fi amenajate circa 100 de locuri noi de parcare, plus zonele verzi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.