La Ariniş buget insuficient pentru funcţionarea primăriei

0
804

Primăria Ariniş nu va avea un an uşor. Problema principală este bugetul insuficient alocat de stat pentru 2016. Astfel, doar pentru funcţionarea instituţiei ar fi nevoie de circa 450.000 de lei. Administraţia locală, însă, a primit doar 275.000 de lei de la bugetul de stat, pe formulă.
Singura speranţă o reprezintă rectificarea bugetară, care poate veni de la Consiliul Judeţean, dar nici aceasta nu poate rezolva prea multe în ceea ce priveşte dezvoltarea comunei: „În anul 2016 sperăm să mai primim sume în completarea bugetului, de la Consiliul Judeţean, pentru că de la bugetul de stat, conform formulei vechi, am primit doar 275.000 de lei, ceea ce nu ajunge nici măcar pentru funcţionare. Vă daţi seama că la nivelul comunei, funcţionarea ne costă undeva la 450.000 de lei. Realizăm şi venituri proprii, din impozitele pe clădiri şi terenuri, cu acestea reuşind să dublăm poate sumele, dar chiar şi aşa banii ne-ar ajunge doar pentru funcţionare, salarii, telefoane, curent şi cam atât. Singura soluţie este rectificarea bugetară. În rest, banii pentru investiţii, dezvoltarea comunei, cad în sarcina primarului, să meargă, să se intereseze de proiecte, finanţări ale acestora. Rămâne de văzut cum va pune şi Consiliul Judeţean problema. De obicei şi ei atribuie undeva la 30%, dar din bugetele mici, nu cum a fost în 2015, aşa că nu mă pot aştepta la o sumă mai mare de 300.000 de lei ca să primesc de la ei. La fel s-a redus şi la CJ bugetul alocat, ca şi nouă, primăriilor”, a explicat primarul comunei Ariniş, Gheorghe Mureşan.

Şanţ de colectare a apelor pluviale
Şanţ de colectare a apelor pluviale

Comuna nu are canalizare

Ariniş nu are canalizare, aşa că primăria a pregătit un proiect în acest sens, în valoare de un milion de euro. Se doreşte ca măcar tronsonul principal, de-a lungul drumului judeţean, să se realizeze în primă fază, deoarece dacă va începe reabilitarea acestuia, atunci lucrările la canalizare pe această porţiune ar fi blocate, ele necesitând intervenţii în corpul drumului. În cazul în care acesta ar fi proaspăt reabilitat, nimeni nu ar mai permite distrugerea lui, la fel cum se întâmplă astăzi de-a lungul drumului E58, spre exemplu, care face legătura între Baia Mare şi Dej. Cetăţenii aşteaptă realizarea canalizării în comună: „Avem promisiuni că se va face şi sistemul de canalizare, că nu este. Noi aşteptăm ca să scăpăm de fosele septice, care trebuie golite o dată la câteva luni. Dacă vom avea canalizare în sistem centralizat, vom scăpa de o grijă în plus”, ne-a declarat Gheorghe A. din comuna Ariniş. „Ar fi bine să ne facă primăria şi canalizarea, acum că problema alimentării cu apă este rezolvată. Aşteptăm să vedem ce va fi în acest an, mai ales că e unul electoral”, a spus un alt sătean.

Anul 2015, cel mai bun de până acum

Dacă acest an este unul sărac în fonduri, nu acelaşi lucru se poate vorbi de 2015. Anul trecut a fost, poate, cel mai bun, din punct de vedere al resurselor financiare, din perioada de după Revoluţie: „Având în vedere faptul că 2015 a fost pentru comuna noastră anul cu cel mai mare buget, cel puţin de când sunt eu primar, din 1996, chiar am reuşit să finalizăm mai multe proiecte pe care noi le-am avut pe rol. Pot menţiona două proiecte finalizate, pe fonduri europene: Centrul de informare turistică şi achiziţia unui buldo-excavator pentru gospodărirea comunală. Un alt proiect a fost şi reabilitarea şcolii gimnaziale Ariniş, constând în lucrări de anvelopare şi acoperiş nou. Am demarat lucrările şi pentru o bază sportivă în incinta unităţii de învăţământ, ce cuprinde un teren de sport. Am terminat împrejmuirea terenului, urmând ca în acest an să finalizăm şi turnarea plăcii de beton şi să montăm gazonul sintetic pentru elevi. Am asfaltat curtea şcolii, tot cu această ocazie, şi am amenajat un loc de joacă pentru grădiniţă, care este în incinta şcolii. Lucrările la instituţiile educaţionale au costat circa 200.000 de lei şi s-au făcut exclusiv din bugetul local”, a declarat Gheorghe Mureşan.

Şcoala gimnazială
Şcoala gimnazială

Lucrările de asfaltare a străzilor continuă

Dacă în 2016 primăria va primi fondurile stabilite anul trecut prin contractul de finanţare, atunci Ariniş (centrul de comună) va avea toate străzile asfaltate. Mai există o porţiune de doar 850 de metri de reabilitat, dar şi aici lucrările la fundaţie şi şanţurile laterale s-au făcut deja, urmând a mai fi turnat doar stratul de asfalt în acest an. Proiectul, realizat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), este în cuantum de 1,8 milioane de lei, sumă din care comuna a primit circa 1,2 milioane la care se adaugă 100.000 de lei, parte de cofinanţare de la bugetul local. De asemenea, alimentarea cu apă s-a realizat în comună aproape în totalitate. La acest capitol a mai rămas restant doar satul Tămăşeşti. Aici lucrările au început anul trecut şi au fost suportate din bugetul local. Extinderea reţelei s-a făcut pe circa doi kilometri, mai rămânând de realizat cam 10 kilometri. În acest an se vor mai face tot atâţia kilometri, cu bani de la bugetul local, dacă nu vor intra resurse financiare din alte părţi pentru finalizarea lucrării.

Fondul funciar, o problemă

Solicitările de fond funciar încă mai dau bătaie de cap comisiei locale. Cu toate că procesul de retrocedare este finalizat în proporţie de peste 80%, dosarele rămase sunt dificile: „Cu fondul funciar stăm mai greu. Acum nu pot spune că avem chiar o situaţie rea, pentru că titlurile sunt emise în proporţie de aproximativ 80%, poate chiar mai bine, dar problema noastră este că, populaţia fiind îmbătrânită, mulţi au murit după ce au primit aprobarea suprafeţelor de teren, nu mai sunt interesaţi, nu mai vine nimeni. Mai apar copiii care vor să vândă şi atunci îi tot băgăm de urgenţă ca să le rezolvăm titlul cu tot ce înseamnă, că altfel nu-i prea interesează”, a conchis primarul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.