Topul băncilor din România cu cele mai mari profituri în 2015

0
903

– Banca Transilvania deţine jumătate din profitul sistemului bancar –

Profiturile a şase bănci – Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen, ING şi Unicredit – au totalizat un miliard de euro. Profitul pe întreg sistemul bancar a fost de 1,14 miliarde euro, 22 de bănci fiind pe profit şi 16 pe pierderi. Cel mai mare profit, jumătate din profitul pe tot sistemul bancar a fost înregistrat de Banca Transilvania.
Chiar şi în condiţiile în care numărul băncilor din România s-a împuţinat, de la 40 la 36, sectorul bancar a reuşit să se redreseze, trecând pe profit de peste un miliard euro în 2015, după un an 2014 în care a înregistrat pierderi tot de un miliard euro. Anul trecut au avut cel mai mare profit bancar din ultimii opt ani.
Jumătate din profitul pe întregul sistem bancar s-a datorat rezultatelor financiare înregistrate de Banca Transilvania, de peste 541 milioane de euro, profit impulsionat, în mare parte, de preluarea Volksbank România. Chiar dacă a reuşit cel mai mare profit din sistem, Banca Transilvania nu a reuşit să devanseze BRD din punct de vedere al activelor şi rămâne în continuare pe locul trei.
Locul doi la profit îl ocupă BCR, cea mai mare bancă din sistem, din punct de vedere al activelor, cu un profit net de 206,8 milioane euro.
Locul trei este disputat de două bănci: BRD, locul doi pe active, şi Raiffeisen Bank, locul 4. BRD a anunţat deja un profit de 467 milioane lei, circa 105,4 milioane euro, însă Raiffeisen Bank nu şi-a prezentat încă rezultatele provizorii pe 2015. Ultimele cifre oficiale disponibile arată că, pe primele 9 luni din 2015, profitul net a fost de 86 milioane euro. Banca austriacă are, astfel, toate şansele să se „lupte” cu BRD pentru poziţia a treia în privinţa profitului.
Pentru locul următor estimările merg mai degrabă către ING Bank, decât către Unicredit.
Primele şase bănci din sistem au realizat profituri de un miliard de euro. Ce depăşeşte această sumă sunt detalii, iar restul băncilor sunt în aceste condiţii mai mult pe pierderi, deşi BNR precizează că doar 14 bănci au avut pierderi. Dacă din cele 22 de bănci care au înregistrat profit, le scădem pe cele şase menţionate, au profituri sub 10 milioane euro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.