Joi seara, în curtea Extensiei Sighetu Marmaţiei a Universităţii ”Babeş-Bolyai” – studenţii şi masteranzii sigheteni de la Facultatea de Geografie, specializarea Geografia Turismului au organizat „Lăsatu` Secului la maramureşeni”, o petrecere în ”avanpremieră”. (Lăsatul e pe 19 martie).
”Vrem să arătăm tineretului şi studenţilor care este tradiţia cea adevărată în privinţa muzicii maramureşene şi a portului popular maramureşean, să-i facem pe toţi să simtă Maramureşul” – spunea directorul Extensiei Sighetu Marmaţiei, conf. univ. dr. Marin Ilieş, prodecan al Facultăţii de Geografie a UBB Cluj, organizatorul principal alături de studenţii şi cadrele de la de la Geografia Turismului. Dumnealui era îmbrăcat în costum popular şi l-am imortalizat alături de lect. univ. dr. Nicolaie Hodor de la Cluj, primul director al Extensiei universitare Sighet, înfiinţată în 1998.
Alături de studenţii şi masteranzii celor 3 facultăţi ale Extensiei Sighet, îmbrăcaţi în costume populare au fost şi muzicanţii şi dansatorii maramureşeni, veniţi de pe Iza, dincolo de Tisa, Vişeu, Mara şi Cosău: Ion Pop şi Grupul Iza, Ansamblul studenţesc Mugurelul al UBB din Cluj, Grupul Folcloric Studenţesc Maramureşul al Asociaţiei Maramureşenilor din Cluj-Napoca, Grupul Călineştenii Ţării Maramureşului, cu ceteraşul Văsîi, Fraţii Ioan şi Gheorghe Chindriş de la Ieud, dansatorii din Petrova. Din Maramureşul de peste apă, au venit: Banda lui Şiman, copiii Ansamblului ”Speranţa”,şi grupul ”Maramureşul, ceteraşii Claudiu Ractei, Mihai Siman, Gheorghe Cohut, Gheorghe Marina (toţi din Slatina – Ucraina).
Împreună cu numeroşii spectatori, aceştia au reînviat tradiţiile maramureşene specifice zilei de Lăsatul Secului, în care creştinii pot să mănânce de dulce şi să sărbătorească cu muzică şi joc.
Încinşi în horă sau privind din margine, i-am zărit pe primarii Sighetului, Ovidiu Nemeş, şi al Slatinei (Ucraina), Gheorghe Uhali, dar şi pe directorul UBB, universitari din Cluj, Oradea şi Suceava, dar şi maramureşeni din Ucraina.
Vasile Ona-Jotu, 66 de ani, Slatina: ”Am venit de dincolo de apă cu nevasta şi un grup de profesori din Slatina şi Biserica Albă. Am adus şi noi băutură şi mâncare. Am jucat în horă, Învârtita, Feciorescu, A lu’ Nelu, exact ca la noi, în Slatina. Şi acolo se adună tineretul de Lăsatu’ Secului, şi petrece împreună exact ca acum, la Sighet: muzică, hori, joc şi voie bună.”
După câteva ore, petrecerea începută afară (+9 grade C) a continuat în sala de festivităţi, într-o atmosferă…înaltă!
La final, după miezul nopţii, Ion Pop i-a adunat pe toţi ceteraşii, zonguraşii şi dobaşii şi au cântat dumnezeieşte, cu toţii. A fost nu fain, ci foarte fain!
O petrecere similară de Lăsatul secului va avea loc şi în Cluj, pe 12 martie, la Casa Maramureşeană. Organizatori: Asociaţia Maramureşenilor din Cluj.